Hukukta Sol Tavır Derneği'nden Fidel açıklaması: Fidel Castro'nun izinde hukukçu olmak

Hukukta Sol Tavır Derneği, hayatını kaybeden Fidel Castro için, "Fidel Castro'nun izinde hukukçu olmak" başlıklı bir açıklama yaparak, "Küba halkını da, ezilen tüm emekçileri de sonuna kadar savunacağız" dedi.

Haber Merkezi

Hukukta Sol Tavır Derneği, Küba Devrimi'nin tarihsel lideri Fidel Castro'nun yaşamını yitirmesinin ardından "Fidel Castro'nun izinde hukukçu olmak" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "hukuku, çıkar, baskı ve sömürü aracı olmaktan çıkarıp hak mücadelelerinin, eşitleştirmenin, özgürleştirmenin ve adaletin aracı yapacağız" denirken, Küba halkının ve ezilen tüm emekçilerin "sonuna kadar savunulacağı" vurgulandı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

FİDEL CASTRO’NUN İZİNDE HUKUKÇU OLMAK

Hukukçular için, hem hukukun ne olduğunu hem de hukukçunun nasıl olması gerektiğini anlatan örnekleri, alanın dışından, gerçek yaşamdan gösteren isimler, ne mutlu ki dünya ve insanlık tarihine “devrim” imzası atanlar: K. MARX, V.İ. LENİN ve yaşadığımız dönemde Fidel CASTRO… İnsanlık onların açtığı yolda çok şey öğrendi.

Fidel CASTRO, daha düne kadar kapitalist/emperyalist saldırı karşısında, abluka altındaki bir ülkede nasıl ayakta durulacağını, nasıl mücadele edileceğini tüm dünyaya gösterdi.

Fidel’in Küba’sı bir başka “devrime adanmış bir yaşam”ın, bir başka hukukçunun, Raul CASTRO’nun yönetiminde…

Fidel, kendini hukukun verili durumuna asla teslim etmedi. Savaşırken de yönetirken de hep devrimciydi. Küba Yüksek Mahkemesi’nde yargılanırken yaptığı ünlü savunmasının “tarih beni aklayacaktır” şeklindeki son tümcesi, maddi gerçek ile hukuk ve yargılama bağlantısının kısa ve öz anlatımıydı. Meşruluğunu yitirmiş bir iktidara karşı “halkın direnme hakkı”nı, tarih ve hukuk bilgisiyle donattı. Ambargo uygulanan bir ülkede sosyalizmi hukuka, hukuku sosyalist yaşama geçirdi.

Fidel CASTRO, yalnızca sömürünün ve gericiliğin baskısı altında yaşayan emekçi halkın değil, aynı baskının hukukunu uygulamak zorunda kalan hukukçuların da rehber edineceği mücadele önderi.

Bu miras, bizim gibi, insanlık ve hukuk tarihinin evrensel birikimlerini, tarihsel ilerlemenin artan olanaklarını ve güncel ihtiyaçları değerlendirerek hukukçu olmak isteyenlerindir.

Küba halkını da, ezilen tüm emekçileri de sonuna kadar savunacağız.

Fidel’in izinde hukukçular olarak savunmayla da yetinmeyeceğiz; hukuku, çıkar, baskı ve sömürü aracı olmaktan çıkarıp hak mücadelelerinin, eşitleştirmenin, özgürleştirmenin ve adaletin aracı yapacağız.  

 HUKUKTA SOL TAVIR DERNEĞİ