Her şey satılık: Deniz Gezmiş'in idam kesinleşme şerhi, Ahmet Kaya'nın cüzdanı...

İstanbul'da Pera Müzayede adlı bir şirket Deniz Gezmiş'in idam kararıyla ilgili kesinleşme şerhini ve Ahmet Kaya'nın cezaevinde yaptığı boncuklu cüzdanı satışa çıkardı.

İstanbul'da Pera Müzayede adlı bir şirketin düzenlediği, internet üzerinden de teklif verilebilen efemera ve obje müzayedesinde, aralarında Deniz Gezmiş'in idam kararına ilişkin kesinleşme şerhi ve Ahmet Kaya'nın cezaevinde yaptığı boncuklu cüzdanın da bulunduğu çok sayıda obje online satışa sunuldu.

Müzayededeki ürünler arasında Atatürk'e ait fotoğrafların yanı sıra Ahmet Kaya'nın cezaevinde annesi için yaptığı boncuk işlemeli cüzdan da yer alıyor. 

Pera adlı müzayede şirketi Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararına ilişkin kesinleşme şerhini, internetten online takip edilebilen müzayedede 5 lira açılış fiyatından satışa sunuldu.  Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafları ile Ahmet Kaya'nın annesine yaptığı boncuklu cüzdan gibi objelerin de yer aldığı müzayede, 18 Kasım saat 13.00'te sona eriyor.

Müzeyede şirketinin genel koordinatörü Cem Özkan, müzayedede dikkat çeken eserler arasında Atatürk fotoğrafları ile Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararına ait Hakim Albay Ahmet Tetik'in ıslak imzalı kesinleşme şerhi, Ahmet Kaya'nın annesi Zekiye Kaya için cezaevinde yaptığı boncuk işleme cüzdanı olduğunu söyledi.

MENDERES'İN ALTIN TESPİHİ, DEMİREL'İN KALEMİ DE VAR

Özkan, müzayedede ayrıca Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes'in, birini de TBMM Başkanı Refik Koraltan'a hediye ettiği sınırlı sayıda üretilen altın kaplama tükenmez kalem ile Süleyman Demirel imzalı iki dolma ve tükenmez kalem, porselen fincan ve tabaklar, fotoğraf ve Osmanlıca belgeler ile çeşitli objelerden oluşan eserlerin bulunduğunu bildirdi. 

DENİZ GEZMİŞ'LE İLGİLİ EVRAK 15 BİN LİRA TEKLİF GÖRDÜ

Cem Özkan, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam hüküm kararlarının yer aldığı belge 5 liradan çıkmıştı. Şu anda 15 bin lira teklif gördü. Adnan Menderes'in hediye ettiği kalem ise 11 bin lira. Müzayedenin bitmesine kısa bir süre var ve eserlere olan ilginin daha da artmasını bekliyoruz" dedi.

HAMDİ GEZMİŞ: BİZCE ARŞİVE EĞER BİR BELGE DEĞİL SADECE BİR ŞERH 

Deniz Gezmiş'in kardeşi Hamdi Gezmiş, müzayedeyle ilgili olarak soL'un sorularını yanıtladı. 

Hamdi Gezmiş şunları söyledi: 

"Avukatımız Pera adlı müzayede şirketine bir yazı gönderdi. Satışa sunulan belge mahkeme kararı değil. Mahkemenin gerekçeli kararı bizde ve çok uzun bir belge. Şİrketin idam hükmü diye satışa sunduğu belge, Deniz Gezmiş Özgürlük ve Bağımsızlık Vakfımız açısından arşive değer bir belge değil. Bununla birlikte ilgili belge, adli yazışma usul ve kurallarına da uygun değil. Bizce güvenilirliği şüpheli bir belge. İlgili belgenin üçüncü kişilere satılması durumunda oluşabilecek zararlar söz konusu olabilir. Bunu dikkate almak lazım."