Fethullah Gülen marka prezervatifler şimdi ne olacak?

2008 yılında, Fethullah Gülen adıyla prezervatiften doğum kontrol hapına, biradan nükleer reaktöre kadar pek çok ürün için marka tescili alındığını haber yapan Son Nokta dergisi, mahkeme kararıyla ‘onur kırıcı’ bulunarak tek sayısı bile kalmaksızın piyasadan toplatılmıştı. Şimdi bu markaların hepsinin patenti iptal edilecek.

Yusuf Yavuz

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye 17 yıldır ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’in iade edilmesi düğmeye bastı. Ancak bugün terör örgütü lideri ilan edilen ‘Fethullah Gülen’ adının, prezervatiften biraya, nükleer reaktörden cinsel oyuncaklara kadar birçok ürün için cemaatin şirketleri tarafından patenti alınmıştı. Türk Patent Enstitüsü (TPE), darbe girişiminin ardından Gülen’in adına tescil edilen markaların iptal edileceğini açıkladı. 2008 yılında, Fethullah Gülen adıyla prezervatiften doğum kontrol hapına, biradan nükleer reaktöre kadar pek çok ürün için marka tescili alındığını haber yapan Son Nokta dergisi, mahkeme kararıyla ‘onur kırıcı’ bulunarak tek sayısı bile kalmaksızın piyasadan toplatılmıştı.

TPE, GÜLEN ADINA ALINAN MARKALARI İPTAL EDECEK
Türk Patent Enstitüsü (TPE) yetkilileri, 15 Temmuz darbesi girişiminin sorumlusu olarak görülen ve ABD’den iadesi talep edilen Fethullah Gülen’in adıyla yapılan marka tescillerinin iptal edileceğini açıkladı. Hürriyet.com.tr’nin haberine göre, TPE’den üst düzey bir yetkili, Savcılığın da Gülen adıyla tescil edilen markalar hakkında kendilerinden bilgi istediğini belirterek şunları söyledi:  

‘SAVCILIK DA BİZE BUNU SORDU, İPTALİ İSTEYEBİLİRİZ’
“Bu konu ile ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 6 ay kadar önce bize yazı gönderdi. Anılan yazıda, bu markaların kimler adına tescil edildiği, kimin başvurduğu yönündeydi. Anılan markaların iptali için kurum olarak biz de, savcılık da talepte bulunabilir. Kurum olarak, doğrudan bizim iptal yetkimiz yok. Ancak mahkemeye başvurarak bu iptali isteyebiliriz. Aynı şekilde, savcılık da aynı yolu izleyebilir.” 

MARKA VE PATENTLERİN BİR KISMI KAMUYA GEÇECEK
Aynı yetkili, sözünü ettiği iptal işleminin ne zaman gerçekleşebileceği yönündeki soruyu ise “Her an iptal işlemi olabilir” şeklinde yanıtlarken, Fethullah Gülen markası yanı sıra, Paralel Devlet Yapılanması kapsamında yürütülen soruşturmalarda kayyum atanan veya el konulan tüm şirket ve kurumlar için de yoğun bir çalışmanın devam ettiği belirtildi. Söz konusu şirket ve kurumlara ait, marka, patentleri için öncelikle tedbir kararları alındı. Daha sonra bu marka ve patentlerin bir kısmının iptali bir kısmının da kamuya geçmesi sağlanacak.

GÜLEN MARKA PREZERVATİF HABERİ O DERGİYİ TOPLATMIŞTI
Darbe girişimin ardından iptal edilmesi gündeme gelen Gülen adına tescilli birbirinden ilginç ürünlerle ilgili markaların haberini yapan Antalya merkezli Son Nokta Dergisi Savcılık kararıyla tek bir nüshası kalmaksızın toplatılmıştı. 

FİLMLERDE GÖRÜLECEK TÜRDEN CEMAAT OPERASYONU
‘Fethullah Gülen marka prezervatif’ kapağıyla yayınlanan derginin yayını, mahkeme kararıyla ‘onur kırıcı’ bulunurken, sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni gazeteci İdris Özyol, dergisinin, ancak filmlerde görülecek türden bir operasyonla 3 saat içinde tek bir sayısının bile ellerinde kalmadan toplatıldığını dile getirmişti.

‘MATBAAYA GELENLERİN İÇİNDE POLİS VAR, YENİLDİK DEDİM’
2008’de yaşanan dergi toplatma girişiminin ardından kendisiyle bir röportaj yaptığımız gazeteci İdris Özyol, “Yani matbaaya gelen kişilerin içinde Polis var, Avukat var bilmem ne var. İş zaten hukuki sürece doğru gidiyor. Zaten bir basın açıklaması yaptım sonrasında, elinize geçti mi bilmiyorum; orada ‘yenildik’ dedim… Keşke daha güçlü olsam. Keşke göze alabilsem, diyor insan böyle durumlarda. Fakat elim kolum bağlı. Elin kolun bağlıyken, çaresizliğin verdiği bir psikolojiyle baş başa kalınca koyuyor insana böyle şeyler. Ağlamak istiyorsun. Kendini bir taraftan dik tutmaya çalışıyorsun ama bir yandan da ezilmişsin, yapacak bir şeyin yok” ifadelerini kullanmıştı:(http://odatv.com/gulen-marka-prezervatif-haberi-de-dergi-toplatmisti-3003111200.html

İDRİS ÖZYOL: ‘DÜN SUSANLAR BUGÜN GEVEZE’
15 Temmuz’daki darbe girişimin hemen ardından geçmişte yaşanan cemaatin dergi toplatma girişimine ilişkin yaşadıklarını ve gündemi değerlendiren Özyol, Antalya Körfez Gazetesi’nde yazdığı yazıda özetle şunları söyledi: 

“Söz konusu çığlığımızı bir avuç gazeteci dışında kimse duymadı o günlerde. Cumhuriyet gazetesinde yayınlandı, Yusuf Yavuz haber ve röportajla destek verdi, Yeni Harman gazetesi de toplatılan dergimizin kapağına benzer bir kapakla çıktı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Antalya Şubesi baskıyı kınayan sert bir açıklama yaptı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti ise sustu. Şu an ‘Paralel’ diye oraya buraya saldıran, ihbar üzerine ihbar yağdıran bir gazeteci o günlerde AGC’nin genel sekreteriydi. Ağzını bile açmadı. Bırakın ağızlarını açmayı, Cemaat’in AKP destekli Türkçe Olimpiyatları’nı şeref tribününden izlemek için birbirleriyle yarışıyorlardı. Çünkü o günlerde moda olan, revaçta olan, kelek kesen Fethullah Gülen Cemaati’ydi. Tarayın o günlerin gazetelerini, haberlerini hepsini görürsünüz.”
 
İŞTE GÜLEN CEMAATİNİN TOPLATTIĞI DERGİDEKİ O HABER...
“Türk Patent Enstitüsü, Antalyalı bir girişimcinin Fethullah Gülen ismiyle bira, rakı, şarap, prezervatif ve cinsel oyuncaklar üretme hakkını onayladı. Marka daha sonra da Çağlayan A.Ş. isimli bir başka şirket tarafından tescil ettirildi. Her iki şirketin de İzmir'deki adresi ortak. 2002 yılında yapılan ikinci başvuruyu 12898 no ile onaylayan TPE'nin bu kararıyla Fethullah Gülen isimli nükleer reaktör bile üretilebilir. 

DOĞUM KONTROL HAPINDAN PREZERVATİFE ‘GÜLEN’ MARKASI
Antalya kökenli bir girişimci Fethullah Gülen marka prezervatif ve bira üretmek için patent aldı. Türk Patent Enstitüsü'ne başvuran girişimci, Fethullah Gülen marka ürünlerin üretimini tescil ettirdi. 24 Mayıs 2002 tarihinde tescil edilen markanın kullanımı 10 yıl süreyle Nil Basım Yayın AŞ'ye ait. 42 farklı emtia sınıfı için alınan patentte birbirinden ilginç ürünler yer alıyor. Bunlardan en ilginci 10 numaralı sınıf. 10 numaralı sınıfta Fethullah Gülen isimli ürün üretme hakkını elinde tutan Nil AŞ, buna göre masaj aletleri, cinsel amaçlı aletler ve malzemeler, biberonlar, kulak tıkaçları, idrarını tutamayanlar için çarşaf üretebilecek. Bu grupta doğum kontrol aletleri ve prezervatif de yer alıyor. 05 numaralı sınıftan alınan marka tescili de doğum kontrol hapından gebelik testi ürünlerine, hayvan spermlerinden hijyenik külotlara, zayıflama çaylarından deodoranta kadar onlarca üründe Fethullah Gülen ismini kullanma hakkını veriyor. Buna göre Nil AŞ, Fethullah Gülen adıyla deodorant üretebilir ve aynı isimle ürettiği doğum kontrol haplarını piyasaya sürebilir. 

JAPON İÇKİSİ BİLE VAR
Fethullah Gülen adıyla üretilebilecek bir başka ürün grubu da oyunlar. Bu grupta tavladan dominoya, okeyden kızmabiradere, damadan yılbaşı süslerine kadar onlarca ürün yer alıyor. 32 numaralı ürün grubunu da kapsayan marka tescil belgesi Nil AŞ'ye bira, bira yapımında kullanılan preparatlar, bira mayaları gibi ürünleri piyasaya sürme olanağı sağlıyor. Firma, Fethullah Gülen ismiyle gazoz, kola, sahlep, domates suyu, şurup, soda, tonik gibi içecekler de üretebilir. İçecekler bununla da sınırlı değil. 33. sınıfta şarap, likör, alkollü içeceklerin hazırlanması için alkollü bileşimler, süt karışımlı alkollü içecekler, konyak, viski, rakı, kokteyller ve aperatifler bulunuyor. Hatta firma bu isimle Japon içkisi "sake" bile üretebilir. Dünyanın birçok ülkesinde örgütlenen Fethullah Gülen cemaatinin bu özelliklerini bilenler, sake üretim hakkının Japonya'daki çalışmalar için önemli bir araç olacağı şeklinde espri yapıyorlar. 

SNACK-BARLAR AÇILABİLİR
Nil AŞ'nin Fethullah Gülen ismiyle aldığı mal ve hizmet listesinde tütün grubu da bulunuyor. 34. grup malları da tescil ettiren firma, buna göre işlenmiş veya işlenmemiş tütün, sigara, puro, enfiye, sigarillos, çiğneme tütünleri, pipo, ağızlık, küllük, tütün kutuları, sigara kesicileri, pipo temizleyiciler, puro ve sigara tabakaları, nargile, çakmaktaşı ve çakmak üretme hakkını elinde tutuyor. Marka tesciline göre Fethullah Gülen TV isimli bir televizyon kanalı kurma, Fethullah Gülen FM açma, cep telefonu ve uydu ile iletişim hizmetleri verme, haber ajansı çalıştırma hakkı da Nil AŞ'nin. Şirket isterse aynı isimle diskotek de işletebilir. Çünkü marka tescilinde eğlence hizmetleri de tarif edilmiş durumda. Buna göre, eğlendirme ve eğlence parkı hizmetleri, lunapark çalıştırma, balo düzenleme, tatil kampı açma hakları da tescil edilmiş. Bir başka olanak da Fethullah Gülen isimli kafeteryalar. Nil AŞ istersen Fethullah Gülen ismiyle bir kafetarya zinciri kurabilir. 42. ürün ve hizmet grubunda kantin, catering, kokteyl hizmetleri, snack-bar hizmetleri gibi başlıklar da yer alıyor. Bu durumda Türkiye'nin her yerinde Fethullah Gülen adıyla snack-barlar açılabilir. 

DETERJAN'DAN PONPONA
İzmir Gaziemir'de faaliyet gösteren firmanın Antalya kökenli ortağı, Fethullah Gülen'in isim hakkını aklına gelen bütün sektörlerde tescil ettirmiş. Firma bu isimle deterjandan çamaşır suyuna, arap sabunundan şampuana, mazottan oduna, motor yağından fitile, bebek mamasından diyet gıdalarına, gebelik testinden yara bandına, dikiş makinasından çöp öğütme makinasına, mutfak robotundan çatal bıçağa, idrarmetreden su sayacına, can yeleğinden elektrikli battaniyeye, korseden varis çorabına, kat kaloriferinden fön makinasına, sanayi tipi fırından nükleer reaktöre, çöp kamyonundan arazöze, cenaze yıkama aracından bisiklete, yattan kotraya, sandalda feribota, av tüfeğinden havai fişeğe, kravat iğnesinden saat kordonuna, kronometreden şarap kadehine, müzik aletlerinden hortuma, çantadan valize, cüzdandan güneş şemsiyesine, asfalttan beton direklere, koltuktan kanepeye, pudra ponponlarından tuvalet kutularına kadar aklınıza gelebilecek her şeyi üretebilir. 

İSİM HAKKI ÇAĞLAYAN'IN
Fakat Fethullah Gülen markasının tescilinde sorun yaşanıyor. Aynı marka için 25 Mayıs 2002 yılında İstanbul firması Çağlayan Basım Yayın A.Ş. de 12898 nolu bir başvuru yapmış. Bu başvuru 1 Eylül 2004'te tescil edilmiş. Nil A.Ş.'nin marka başvurusu 23 Mart 2001'de koruma altına alınmış, ama marka hakkı artık. Çünkü firma 3 Ekim 2001'de başvurusunu geri çekmiş. Fethullah Gülen markalı mamuller üretme hakkı artık Çağlayan A.Ş.'nin. İstanbul Bulgurlu'daki şirketin marka tescil belgesi 8 Eylül 2004'te hazırlandı ve firmaya gönderildi. 97 bülten nolu tescil 9 Mayıs 2005'te gazetede yayınlandı. Gazete numarası ise 372. Fethullah Gülen markasının logosu da 30 Nisan 2003'te tescil edildi. Fakat Türk Patent Enstitüsü'nün kayıtlarında Nil AŞ hem İstanbul Altunizade'de, hem de İzmir Gaziemir'de görülüyor. İstanbul Bulgurlu'da kayıtlı Çağlayan A.Ş.'nin de ikinci adresi İzmir Gaziemir. Üstelik Nil A.Ş. ile tamamen aynı: Sarnıç Yolu No: 5 Gaziemir... Her iki şirketin de Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu iddiaları marka tescili başvurusunun ayrı bir yönü.”