Dolar milyarderinden bilim dışı 'alternatif tıp' için 200 milyon dolar bağış!

Bilim dışı "alternatif tıp", dünyanın gericileştirilmesiyle birlikte trend haline getirildi. ABD'nin dolar milyarderlerinden Henry Samueli'nin "alternatif tıp" için 200 milyon dolar bağışlaması, burjuvazinin bilimi ve aklı köreltmek, bunun için de toplumun zayıf noktalarını istismar etmekte nasıl derin bir sınıfsal iç güdüye sahip olduğunu gösteriyor.

İlker Belek

Henry Samueli, bir yarı iletkenler şirketi olan Broadcom’u 1991 yılında kurdu. Toplam serveti 4 milyar dolar. Kaliforniya’da yaşıyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarının hepsi Kaliforniya Üniversitesinden. Bu, sene başından beri önü alınamayan Hepatit A salgınının yaşandığı kentin en önemli kamu üniversitesi.

Samueli, Forbes’un en zenginler listesinde 18'ncı, milyarderler arasında ise 52'nci sırada. Soykırıma maruz kalmış bir Polonyalı babanın oğlu. Forbes kendisini tanıtırken bu bilgiye özel yer veriyor.

ABD TARİHİNİN EN BÜYÜK YEDİNCİ BAĞIŞÇISI

Eşi Susan’la birlikte çok uzun süredir Kaliforniya Üniversitesinin en önemli bağışçıları oldukları söyleniyor. Şimdiye kadarki en fazla bağışları 30 milyon dolar ile mühendislik fakültesineydi.

Ancak geçtiğimiz yıl aynı üniversitede bir “sağlık bilimleri merkezi”nin kurulması karşılığında yaptıkları 200 milyon dolarlık bağışla kendi rekorlarını açık ara egale etmiş oldular. Bu ABD tarihinde bir kamu üniversitesine yapılan yedinci büyük bağış.

"BÜTÜNLEŞTİRİCİ SAĞLIK"

Merkezin amacı “alternatif tıp” konusunda araştırma, eğitim ve klinik uygulamaları geliştirmek olacak. Aslında Samueli çifti “alternatif tıp” değil “integrative (bütünleştirici) sağlık” kavramını kullanmayı tercih ediyor. Ama bu, şimdilerde “alternatif tıp”çıların özel tercihi zaten. Yıpranmış bir kavramın yerine yenisini koyarak işlerini yürütmeye çalışıyorlar.

Samueliler “bütünleştirici sağlığı” birey ve toplumu bütün olarak ele alan bir yaklaşım olarak tanımlayıp, “bütünleştirici sağlık bakımı” için de modern tıpla “alternatif-tamamlayıcı tıbbın” bütünlüğü diyorlar. Dolayısıyla “bütünleştirici sağlık” modern tıbbı da kuşatan, tıbbın içine “alternatif” olanını da dahil eden bir üst çerçeve oluyor.

"ALTERNATİF TIP" MERKEZİ NE İŞ YAPACAK?

Bağışla kurdurdukları merkez tabi ki kendi isimlerini taşıyacak (yani bu aynı zamanda bir sosyal pazarlama faaliyeti) ve şu bölümleri içerecek: Tıp, hemşirelik, eczacılık ve halk sağlığı fakülteleri.

200 milyon dolar şöyle harcanacak: 50 milyon inşaat, 55 milyon araştırma laboratuarları, kalan 145 milyon ise eğitim ve araştırma giderleri için.

Merkezin en önemli işi modern tedavi yöntemlerinin dışında kaldığı için tıp kapsamına alınmayan “alternatif tıp” algısının yerine tıbbi bir disiplin olarak “bütünleştirici sağlığı” geçirmek.  

Merkez şu alanlarda çalışacak: Akupunktur ve geleneksel Çin tıbbı, ayurvedik tedaviler, fonksiyonel tıp, masaj terapisi, meditasyon, zihin enerjisi, osteopatik manipülasyonlar, tai chi, vitamin terapileri, homeopati, fitoterapi, yoga.

Henry verdiği bir röportajda eşiyle birlikte uzun yıllardır “bütünleştirici sağlığa” inandıklarını ve bu modelin toplumun sağlığını geliştirmek için standartlaşacağını düşündüklerini belirtiyor.

Emeği sömürerek milyarlar biriktirmiş bir burjuva, evsiz komşuları ortaçağ hastalıklarıyla baş etmeye çalışırken halk sağlığından söz ediyor.

Bu tablo yalnızca, burjuvazinin bilimi, aklı köreltmekte ve bunun için de toplumun zayıf noktalarını istismar etmekte nasıl derin bir sınıfsal iç güdüye sahip olduğunu gösterir.

“Alternatif tıbba” inancının sonsuz olduğunu bildiren bir patronun bağışlarıyla kurulacak bir merkezin sahibine itiraz edeceği ise hiç düşünülemez.

Kaynak: 

http://cohs.uci.edu/

http://engineering.uci.edu/users/henry-samueli

https://www.forbes.com/profile/henry-samueli/

http://scienceblogs.com/insolence/2017/09/19/quackademic-medicine-now-re...