Diren Eğitim: Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi direniyor!

Diren Eğitim, bu yıl başlayan "proje okulu" uygulamasının ardından aynı okulda çalışan 26 öğretmenin bir gecede telefonla görevden alınmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Diren Eğitim, Üsküdar'daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'ndeki 26 öğretmenin bir gecede telefonla görevden alınmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na "Öğretmenlerimizin yerine gelen 21 öğretmen hangi kritere göre doğrudan bakan tarafından atanmıştır? Okul müdürünün bu atamalardaki rolü nedir? Keyfi öğretmen atamalarının amacı okullarda kadrolaşma mıdır? Okulumuz öğrencileri iktidarın öğretmenlerine mi teslim edilmektedir?" sorularının sorulduğu açıklamada "Öğrencilerimizi ne olduğu belirsiz olan proje okullarında nelerin beklediğini henüz bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var ki çocuklarımıza hakettikleri iyi bir gelecek kuracağız ve bu nedenle Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi başta olmak üzere hiçbir okulu proje okulu yaptırmayacağız! Haksızca görevden alınan öğretmenlerimiz de dişlerini tırnaklarına takarak emek verdikleri okullarına geri dönecektir!" ifadeleri kullanıldı.

Diren Eğitim tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

HÜSEYİN AVNİ SÖZEN ANADOLU LİSESİ’NİN PROJE OKULUNA DÖNÜŞMESİNE HAYIR!

OKULUMUZDA GÖREVİNE SON VERİLEN ÖĞRETMENLERİMİZE YAPILAN HAKSIZLIK SON BULSUN!

2014 yılında torba yasaya eklenen kanun hükmünde kararname ile “proje okulları” adında yeni bir okul tipiyle tanıştık. Önce 200’e yakın meslek ve imam hatip lisesi proje okulu ilan edilirken, 2015 Şubat’ında proje okulları listesi baştan ayağa yenilendi ve İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Lisesi, Vefa Lisesi, Atatürk Fen Lisesi ve Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi içinde olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki fen liselerinden oluşan 44 okulluk yeni bir listeye ortaya çıktı. Yani artık Türkiye’nin en parlak öğrencilerinin okudukları okullar proje okulları. Ancak geçtiğimiz bir buçuk yılda proje okullarına dair kanun hükmünde kararnamede yazan “Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır.” dışında ne bir yönetmelik ne de başka bir bilgi ortaya çıktı.

Proje okullarına dair ilk uygulama okulumuzda gerçekleşti. Ağustos’un son haftasında 26 öğretmenimiz bir telefonla okullarındaki görevlerinden alındı ve yerlerine 21 öğretmen atandı. Ardından Eylül ayının ilk haftası yine bir proje okulu olan Eskişehir Anadolu Lisesi’nde 21 öğretmen görevden alındı.

Öğretmenlerimizin görevden alınmasına mezun ve öğrencilerimiz tepki göstermiş ve bu haksızlık yazılı ve görsel basında da yer bulmuştur.

İstanbul ve Türkiye'nin üniversite sınavı başarısında en üst sıralarda yer alan okulumuzun bu başarısını öğretmenlerine borçlu olduğu açıktır. Yıllardır HASAL'da görev yapıp ülkenin en parlak tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık fakültelerine öğrenci yetiştiren değerli ve nitelikli öğretmenlerimiz hangi kriterlere göre görevlerinden alınmıştır?

Öğretmenlerimizin yerine gelen 21 öğretmen hangi kritere göre doğrudan bakan tarafından atanmıştır? Okul müdürünün bu atamalardaki rolü nedir? Keyfi öğretmen atamalarının amacı okullarda kadrolaşma mıdır? Okulumuz öğrencileri iktidarın öğretmenlerine mi teslim edilmektedir?

Proje okullarına dair bildiğimiz ikinci bilgi olan; yurt içi, yurt dışı, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla yapılacak olan projeler ne anlama gelmektedir? Öğrencilerimiz hangi projeler için kullanılacaktır?

Öğrencilerimizi ne olduğu belirsiz olan proje okullarında nelerin beklediğini henüz bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var ki çocuklarımıza hakettikleri iyi bir gelecek kuracağız ve bu nedenle Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi başta olmak üzere hiçbir okulu proje okulu yaptırmayacağız! Haksızca görevden alınan öğretmenlerimiz de dişlerini tırnaklarına takarak emek verdikleri okullarına geri dönecektir!