Dinar termik santrale direniyor: İmza kampanyası başlatıldı

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde yer altı sularını, çevredeki dereleri ve gölleri tehdit eden 3500 megavatlık termik santrale karşı yöre halkı direniyor. Bu nedene change.org kampanya blogunda bir imza kampanyası başlatıldı.

Haber Merkezi

Haşhaştan şeker pancarına, cevizden üzüme çeşitli yelpazeye sahip ve bol miktarda tarımsal üretim yapılan Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine inşsa edilen termik santral, yöre halkının tepkisini çekmeye devam ediyor.

İlçedeki arıcılık, küçük ve büyükbaş hayvancılığın da olumsuz etkileneceği, Büyük Menderes ırmağının kirleneceğini ifade eden Dinarlılar, ilçeye 10 kilometre mesafedeki Uluköy'de kurulacak 3500 megavatlık termik santrali protesto ediyor. 

"TERMİK SANTRALE DUR DE" İMZA KAMPANYASI

Bu amaçla chnage.org kampanya blogunda bir imza kampanyası başlatıldı. "Dinar'da kurulacak termik santrale dur de" başlığını taşıyan kampanyanın çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: 

"Güzel ilçemize 3500 megavatlık bir kömür santrali kurulması planlanıyor. Ancak kömür ocağı açılması için verimli topraklarımız kazılıyor. Kömürün çıkarılması sırasında yer altı suları, çevredeki dereler ve göller zehirli hale geliyor.

Termik santrallerde yakılan kömür; havamızı, suyumuzu ve toprağımızı zehirliyor. Domates, biber, elma ve portakal gibi birçok sebze ve meyve külle kaplanıyor ve yanıyor. Toprakta biriken ağır metaller bu ürünler yoluyla insanlara geçebiliyor. Soframızdaki gıda, soluduğumuz hava kömür tehdidi altında.

Termik Santralin Zararları

  • Termik santralden çıkan gazlar, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bırakıyor. 
  • Termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltıyor.
  • Yine santrallerde çıkan küllerde var olan radon gazı kanser vakalarında artışa neden oluyor.
  • Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurları oluşturuyor ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. Haliyle tarımsal verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. Yani bölgede oturan bir vatandaşın hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapması zor.
  • Termik santrallerde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için bol miktarda su kullanılıyor. Kullanılan bu sular daha sonra atık halinde toprağa,yer altı sularına, denize veya akarsulara boşalıyor. Böylece suyumuz da kirlenmiş oluyor. Suyumuz bozulmakla kalmıyor, sudaki yaşam zinciri de bozuluyor.
  • Maalesef termik santral yapacak olan hiç bir şirket ve onlara bu konuda destek veren devlet insanlara bu bilgileri vermiyor. Termik santrale karşı çıkanlar medyada suç işliyormuş gibi yansıtılıyor. Termik santraller sadece bu günü değil geleceği de kirletir. Bu yüzden çocuklarımız için geleceğimiz için başka alternatiflere yönelmek gerek."

İMZALAR BAKANLIKLARA ULAŞTIRILACAK

Kampanyada toplanan imzaların Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Dinar Belediyesi'ne teslim edileceği belirtildi.