AKP'nin ağaç düşmanlığı bitmiyor: AKP'ye üye oldu, 'Yırca'ya santral isteriz' dedi

Yırcalıların direnişi sonrası durdurulan termik santral yapımı için AKP yeniden harekete geçti. Bugün basına yansıyan "Bir grup Yırcalı'dan termik santral imzası" haberlerine yanıt veren Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "Yırcalı değil, AKP'liler" dedi.

Ali Ufuk Arikan

Manisa Soma’ya bağlı Yırca Köyü'nde yapılmak istenen termik santral için 6 bin zeytin ağacı kesilmiş, yaşananlar ülke genelinde büyük tepki çekmişti. Köylülerin uzun süren direnişi ve mücadelesi sonucunda termik santral yapımı durdurulunca Yırcalılar Kolin ve AKP'ye karşı zafer kazanmıştı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından tekrar harekete geçen AKP, Yırcalıların termik santral istediğini ileri süren haberler yaymaya başladı. Bugün basına yansıyan bir haberde, Soma Yırca köylülerinin termik santral yapılması için 4 binden fazla imza topladığı, imzaların Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sunulduğu ileri sürüldü.

Haberde, Yırca mahallesi sakinlerini temsilen konuştuğu ileri sürülen Ethem Balcı'nın "Bizler, Yırca köyünün mağdurlarıyız. Arazilerimiz istimlak edildi, ağaçlarımız kesildi. Biz bundan şikayetçi olmadık. İlgili firma, kamunun bize vermiş olduğu paranın yüzde 60 fazlasını taahhüt etti. Sürmekte olan dava nedeniyle, ne odunlarımızı alabiliyoruz, ne tarlalarımıza girebiliyoruz. Soma'da 3 bin kişinin çalışacağı bir yatırımın yapılması için köylülerimizle birlikte huzurunuza geldik. Dışarıdan gelen Green Peace üyeleri, doğalgaz lobisi ve bazı muhalefet vekillerinin de kışkırtmasıyla bizler mağduruz. Bağıranların bir ağacı yok, bir karış toprağı yok" ifadelerine yer verildi.

KOLİN-AKP İŞBİRLİĞİ

Basında yer alan bu haberlerin ardından görüşlerini almak için ulaştığımız direnişin sembollerinden Yırca Muhtarı Mustafa Akın, yapılanların Kolin ve AKP'li Ethem Balcı'nın girişimi olduğunu söyledi.

Balcı'nın eniştesi olduğunu, daha önce CHP'de yer aldığını belirten Akın, "Bir ay önce AKP'ye üye oldu. Yırca'dan 130, Soma'dan 4 bin imza topladıklarını söylüyorlar. Soma halkının neredeyse tamamı termik santrale karşı imza verdi. Yırca'dan çok az sayıda insan Kolin'den para aldı. Ankara'ya gidip AKP'ye imza verenler bu isimler. Zaten Ethem Balcı Yırcalı da değil, sadece Yırca'da arsası var" dedi.

Yırca halkının termik santrali kesinlikle istemediğini vurgulayan Akın, bu yönde adımlar olması durumunda mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.