AKP'den ÖYP'lilere büyük saldırı: İşte düzenlemede yer alan maddeler

AKP'nin çıkardığı son KHK ile birlikte en büyük hedeflerden biri de ÖYP kadrosundaki akademisyenler oldu. ÖYP'lilerin kadro güvencesi 50d'ye geçirilerek ortadan kaldırılırken, akademisyenler kadrolarının bulunduğu üniversitenin talebi üzerine on beş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorunda kalacaklar.

Haber Merkezi

AKP'nin dün gece çıkardığı KHK ile birlikte ÖYP kadrosundaki akademisyenlerin güvencesi 50d'ye geçirilerek ortadan kaldırıldı. Bunun dışında ÖYP'lilerin kadrosunun bulunduğu üniversitenin çağrması durumunda ilgili ÖYP'li 15 gün içinde üniversiteye geri dönmek zorunda olacak, 15 gün içinde dönmeyenlerin ise ataması iptal edilecek.

HEPSİ 50D'YE AKTARILDI

"Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden atama yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır" denilen düzenleme sonrası ÖYP'lilerin sözleşmeleri bundan sonra her yıl yenilenmek zorunda olacak. Düzenlemede yer alan bu değişiklik sayesinde üniversitelerin eline akademisyenleri keyfi biçimde işten çıkarma yetkisi verilmiş oldu.

ÜNİVERSİTE ÇAĞIRDIĞINDA DÖNMEK ZORUNDA

KHK'da yer alan bir başka ÖYP düzenlemesi ise üniversitenin geri çağırma sürecine ilişkin oldu. ÖYP'lilerin uzun süredir karşı çıktığı üniversitenin geri çağırma sürecine ilişkin düzenleme "başka bir üniversitede ve yurtdışında eğitimde bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üniversitenin talebi üzerine on beş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorundadırlar. Bu süre içerisinde dönmeyenlerin atamaları iptal edilir" ifadeleriyle hayata geçirildi.