Ağrı'da fırında çalışan iki çocuğu katleden polislerle ilgili yeni gelişme

Ağrı Diyadin'de iki çocuğun ölümüne neden olan polislerle ilgili valiliğin kararına karşın bölge mahkemesi soruşturma açılmasına karar verdi.

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, Diyadin’de özel harekat polislerinin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitiren 15 yaşındaki Muhammed Aydemir ve 16 yaşındaki Orhan Aslan’ın ölümüyle ilgili valiliğin verdiği kararı reddederek, soruşturma açılmasına karar verdi. Aslan’ın annesi Behice Aslan, kararın bir nebze de olsa kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Gazetekarınca'nın haberine göre, Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 2015 yılında çalıştıkları fırının önünde özel harekat polislerinin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitiren 15 yaşındaki Muhammed Aydemir ve 16 yaşındaki Orhan Aslan’ın ölümüyle ilgili haklarında soruşturma istenen polisler için Ağrı Valiliği’nden izin çıkmamıştı.

Aydemir ailesinin avukatı Adnan Arslan ise soruşturmanın devam etmesi için Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu.

İki çocuğu “örgüt üyesi” ilan ederek, polisler hakkında soruşturma izni vermeyen Ağrı Valiliği’nin kararını reddeden mahkeme ise soruşturma açılmasına karar verdi.

‘BİR NEBZE DE OLSA UMUTLANDIK'

Diyadin’de çalıştıkları fırında polisler tarafından öldürülen Orhan Aslan ve Muhammet Aydemir’in ölümlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yargıda bir gelişmenin sağlanamadığına dikkat çeken Aslan’ın annesi Behice Aslan, dihaber’e yaptığı açıklamada bugün aldıkları kararın bir nebze de olsa kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Anne Aslan, "Adalet istiyoruz. Oğlum ve arkadaşı bir ekmek parası için fırında çalışıyordu. Özel timler suçsuz, günahsız çocuklarımızı öldürdü 2 yılı biti, 3’üncü yılına giriyoruz. Bu zaman içinde ne kimse yargılandı ne de katilleri ortaya çıkarıldı. B0en adalet istiyorum çocuklarımızın katillerinin bulunup yargılanmasını istiyorum. Çocuklarımızın katillerini devlet biliyor ortaya çıkarmasını istiyorum" dedi.

‘ADALET İSTİYORUZ'

Muhammed Aydemir’in babası Hanifi Aydemir ise, dönemin Ağrı Valisi Musa Işın’ın yargı sürecini durdurduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın katilleri belki de hala gözümüzün önünde, elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Adalete inanmak istiyorum. Avukat arayıp müjde verdi. Valinin kararı bölge mahkemesi tarafından reddedilmiş. Buna çok sevindik ancak katiler yargılanır mı onu şimdilik bilmiyorum ben bir baba olarak çocuklarımızın katillerinin yargı önüne çıkartılıp yargılanmasını ve cezalandırılmasını istiyorum bizim ne gecemiz var ne de gündüzümüz. Gülmeyi unutmuşuz."

Dönemin İlçe Emniyet Amiri ve komiseri olan 2 kişinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandığını söyleyen Baba Aydemir, dosyaya “gizlilik” kararı konulduğunu hatırlatarak, “Birçoğu FETÖ'den tutuklanmış, ben çağrıda bulunuyorum bunlar hakkında davacıyım. Bunların yargılanmasını istiyorum. Neye mal olursa olsun peşini bırakmayacağız biz ailece artık gülmeyi bile unutmuşuz, adalet istiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

12 Ağustos 2015’te Ağrı’nın Diyadin ilçesinde fırında çalışan Orhan Aslan ve Muhammed Aydemir ile kimliği öğrenilemeyen bir kişi vurularak öldürülmüştü.

Görgü tanıklarına göre Aslan ve Aydemir, çalıştıkları fırının karşısında bulunan depodan odun almak için gittikleri sırada özel timler tarafından vurulmuştu.

Ağrı Valiliği olayın ardından yaptığı açıklamada, Diyadin İlçe Jandarma Karakolu’na 12 Ağustos 2015’te düzenlenen saldırıyı takiben yapılan operasyonda, öldürülenlerin “örgüt üyesi” olduğunu ileri sürmüştü.

Operasyona katılan Özel Harekât Polisleri ise ifadelerinde ‘kendilerine silah doğrultulması üzerine’ çocukları vurduklarını iddia etmişlerdi.