Aslı Nemutlu'nun ölümünün ardından Spor Emek-Sen'den açıklama

Üst üste yaşanan sporcu ölümlerinin ardından Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen) ölümlerin nedenlerine dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı.

İki hafta önce 1. Amatör Küme'de oynan bir futbol karşılaşmasında kalp krizi geçiren bir oyuncuya ambülans ve sağlık görevlisi olmadığı için müdahale edilememesi ve oyuncunun ölümünün ardından, dün de Kayak Milli Takım sporcusu 17 yaşındaki Aslı Nemutlu hayatını kaybetti.

Spor Emek-Sen sporcu ölümlerinin nedeninin sağlıksız çalışma olduğuna işaret eden bir açıklama yayımladı.

Açıklama şöyle:

Ölümlere sebep, sağlıksız çalışma koşullarıdır

Geçtiğimiz gün, Dikili'de 1. Amatör Küme takımlarından Dikili Belediyespor ile Bergama Gençlerbirliği'nin karşı karşıya geidiği maçta, futbolcular tarafından bir protesto eylemi gerçekleştirildi. İki hafta önce Güzelbahçe Belediyespor maçında kalp krizi geçiren, ambulans ve sağlık görevlisi olmadığı için hastaneye geç götürülen Tiresporlu Serkan Tuğal, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Bugünkü maçın 5. dakikasında taca çıkan toptan sonra Gençlerbirliği oyuncuları sahada yatarak hayatını kaybeden Tiresporlu Serkan'ı andı ve bu ölüme sebebiyet veren koşulları protesto etti. Bu protestonun yapıldığı maç esnasında da yine görevli ambulans bulunmamaktaydı.

Dün de, Kayak Milli Takım sporcusu l7 yaşındaki Aslı Nemutlu, antreman esnasında bariyerlere çarparak hayatını kaybetti. Pistte ağ bariyerler yerine tahta bariyerlerin kullanılması, genç bir spor emekçisinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Sporun amatör olarak icra edildiği yerlerdeki uygunsuz çalışma koşulları ve koşulların denetimsizliği yıllardır endişe ile takip edilen bir gündem haline gelmiştir.

Başta futbol olmak üzere, spor ile ilgili meselelerde gündemden uzak kaimamaya özen gösteren hatta çoğu zaman gündemi oluşturan kurum ve kuruluşlar, söz konusu spor emekçileri olduğunda sessiz kalmaktadırlar. Başta hükümet ve federasyonlar olmak üzere, spor emekçilerinin çalışma ve sağlık koşullarından sorumlu olan herkes bu kayıpların sorumlululuğunu üstlenmek zorundadıriar.

Bugün protesto edilen, sadece, bir spor emekçisinin ambulans eksikliğinden ötürü hayatını kaybetmesi değil. amatör sıfatlı spor emekçilerinin çalışma ve yaşama koşullarıdır. Sporun, milyon dolarlarla ifade edilen bir eğlence sektörünün merkezi haline geldiği bugün, birçoğu sosyal
güvenceden yoksun çalışan spor emekçileri, para basan makineler olarak görülmektedirler.

Protesto edilen, sporun ve sporcuların içerisinde bulunduğu bu durumdur.

Spor Emek-Sen olarak, bu protestoyu gerçekleştiren tüm spor emekçisi kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ve mücadelelerinin bizim mücadelemiz olduğunu hatırlatırız.

Sporun, siyaset odaklı müdahalelerle, kar amaçlı yaklaşımlarla degersizieştirildiği bu günlerde, insanlık onuruna sahip çıkmaya devam eden, emekçilerinin haklarını savunan ve bunları dile getiren, emek mücadelesini yücelten ve yükselten tüm girişimlerin yanında ve destekçisi olmaya
devam edeceğiz.

Bu protestoyu gerçekleştiren tüm spor emekçisi kardeşlerimizi dayanışma duygularıyla kutlar, kaybettiğimiz spor emekçisi arkadaşlarımızın aileleri ve sevenlerine başsağlığı dileriz."

(soL - Spor)