Yüzbinler Taksim'de buluştu

Bugün 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim Meydanı'na yüz binlerce kişi geldi. Taksim Meydanı'na ilk girenler geçtiğimiz döneme mücadeleleriyle damga vuran TEKEL işçileri oldu.

Katılımcıların kortejlerinin alana girmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi.


Fotoğraf: İsmail Şahin

Ortak bildirinin okunmasının ardından kürsüye çıkan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu Taksim Meydanı'nda bulunan kitle tarafından yuhalanarak protesto edildi. Protestoların sona ermesi için bir süre Kumlu'nun konuşmasına ara verilirken müzik yayını yapıldı. Müzik yayınının ardından Kumlu konuşmasına devam edecekken Kumlu'yu protesto eden TEKEL işçileri ve işten atılan itfaiye ve belediye işçileri kürsüye çıktı. Yaşanan arbede sonrası Mustafa Kumlu Türk-İş üyeleri tarafından AKM'nin içerisinden alandan dışarı çıkarıldı. Olayın ardından konuşmalara yaklaşık 45 dakika ara verildi. Düzenleme Komitesi kürsüde yaşanan kargaşayla birlikte ses sistemini kapattı. Bu sırada kürsüye çıkan işçiler megafonla konuşmaya çalıştılar.

Yaşanan kürsü tartışmalarının yarattığı belirsizliğin ardından alandan ayrılan Türkiye Komünist Partisi, Dolmabahçe'ye yürüyerek kendi kürsüsünü kurdu. TKP'nin burada kurduğu kürsüden TKP Siyasi Büro Üyesi Kemal Okuyan ve TKP Genel Başkanın Erkan Baş konuşma yaptı.

Okuyan 77 1 Mayıs'ını anarak başladığı konuşmasında "Türkiye'de 1 Mayıslar diğer ülkelere göre daha büyük bir önem taşıyor. Aslında bunun nedeni de, 1977'deki o uğursuz, alçak, hain katliamdır. Tabii ki, 77'yi unutmayacaktık. Geçmişi anmak için değil, bu ülkede alnımız dik dolaşalım diye geçmişi unutmayacaktık" dedi.

Türkiye işçi sınıfı hareketinin küçümsenmeyecek bir mücadele birikimi olduğundan bahseden Okuyan, "Bu birikim zaman zaman etkisizleşirmiş gibi gözükür. Zaman zaman bize marjinallik yakıştırılır. Ama 77'de 78'de Taksim Meydanı'nı dolduran birikim, Türkiye işçi sınıfı hareketi, asla ve asla yok edilemez. Bitti dendiği anda komünistler tutar o işçi hareketini ortaya çıkartır" dedi.

TKP Genel Başkanı Erkan Baş konuşmasında “Her 1 Mayıs'ta Türkiye işçi sınıfı aslında memleketin geleceğine ilişkin sözünü söyler. Bugün Türkiye bir felakete doğru sürüklenirken işçi sınıfının sesini yok saymaya çalışıyorlar. İstiyorlar ki, Türkiye'yi emperyalizme peşkeş çekmek isteyenler, gericiliğin kalesi haline getirmek isteyenenler, patron diktatörlüğünü kuvvetlendirmek isteyenler, işçi sınıfı sussun istiyorlar. Bugün bizim Taksim meydanını dolduran kızılbayraklarımız işçi sınıfının sesidir. Bu kızıl bayraklar onlara gösterilmiş kırmızı kartlardır, defolun sizin yeriniz Vaşington diyen kartlardır" dedi.

TKP'nin 1 Mayıs'a 2 Mayıs'ta ne yapacağını bilerek geldiğini belirten Baş, "Yok saydığımız sesimiz kısmaya çalıştığınız sesimiz Taksim'de çıkacak ve AKP'ye ilk hayır Taksim'de işçi sınıfı tarafından haykırılacaktır. İşte bugün söylediğimizi yaptık. İşte Taksim, işte işçi sınıfı işte koskocaman bir hayır, tokat gibi bir hayır” dedi.

Önümüzdeki dönemin Türkiye için son derece önemli bir dönem olacağını vurgulayan Baş, "İşçi sınıfına dönük daha ağır saldırıların planlandığı bir dönem, biz bu gün bu alandan bunlara izin vermeyeceğimizi ilan ederek ama en önemlisi bu kavgayı daha fazla büyüteceğimizi haykırarak çıkıyoruz. Yarın'dan itibaren yüzbinleri bulan sesi milyonlara taşımalıyız" ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: İsmail Şahin

Evren ve Çelebi kitleye hitap etti
Bu sırada AKM önünde kurulan kürsüde belirsizlikle geçen 1 saatin ardından yeniden konuşmalar başladı. İlk konuşmayı KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. KESK Genel Başkanı Sami Evren konuşmasına, 1 Mayıs 1977'de ölenleri selamlayarak başladı. Eşit, özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa istediklerini belirten Evren, 12 Eylül yasalarının değişmesi gerektiğini ifade etti. Güvencesiz çalışmak istemediklerini kaydeden Evren, Tekel işçilerinin haklı olduğunu ve 4-C'nin kalkması gerektiğini belirterek ''Sözleşmeli çalışmak istemiyoruz. Ucuz iş gücü piyasası oluşturan taşeron şirketleri istemiyoruz. Parasız eğitim ve sağlık hakkı, Kürt sorununda barışçıl çözüm istiyoruz. Tutuklanan belediye başkanlarının ve taş atan çocukların serbest bırakılmasını istiyoruz. Kirli savaşın bedelini işsizlik ve yoksulluk olarak ödemek istemiyoruz. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını, dolaylı vergilerin düşürülmesini, gelir vergisinde adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Sigortasız çalışmak istemiyoruz. Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını, kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılmasını, temsilde adalet ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz'' dedi.


Fotoğraf: İsmail Şahin

DİSK Genel Başkanı Çelebi ise konuşmasına, Taksim Meydanı'ndaki konuşmasına, işçileri, emekçileri ve sanatçıları selamlayarak başladı.

Çelebi, öldürülen DİSK'in kurucusu, eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in, demokrasi barış ve kardeşlik için mücadele eden Abdullah Baştürk'ün kürsüsünden seslendiğini söyledi.

Bu kürsünün, en son 1978 yılında kurulduğunu, 32 yıl boyunca da işçilere, emekçilere, kürsünün gerçek sahibi olan üretenlere kapatıldığını söyleyen Çelebi, ''1 Mayısta, burada yine yan yana duruyor ve hep birlikte 1 Mayıs şarkısı söylüyorsak, bu hepimizin, Türkiye işçi sınıfının eseridir. Hepinizi, bu mücadelede alın teri, gözyaşı döken işçi sınıfının ve dostlarının demokrasi mücadelesini kutluyorum'' dedi.


Fotoğraf: İsmail Şahin

Kemal Türkler'in 1977 yılında ''Bu alanın adı 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi?'' diye sorduğunu ve o gün, 500 bin emekçinin verdiği yanıtın tarihe yazıldığını ifade eden Çelebi, ''Bu alanın adı 1 Mayıs alanı olarak değiştirilsin mi?'' sorusunu yönelttiği işçilerden ''Evet'' yanıtı alınca, ''Bu alan, 1 Mayıs alanıdır, kutlu olsun'' dedi.


Fotoğraf: İsmail Şahin

Konuşmaların ardından müzik dinletisi ve çekilen halaylarla 1 Mayıs etkinliği sona erdi.

Bu arada bir açıklama yapan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun, Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sırasında protesto edilmesiyle ilgili olarak, ''Genel Başkanımız, alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi'' dedi.

Taksim'deki 1 Mayıs kutlamasına, Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş, Türk Kamu-Sen ve Memur-Sen konfederasyonları ile bağlı sendikalar, TMMOB, TTB ve diğer meslek örgütleri, siyasi partiler TKP, ÖDP, EMEP, İP, BDP, TBİP, HKP, CHP, DSP, demokratik kitle örgütleri ve Devrimci 1 Mayıs Platformu'nda yer alan dergi çevreleri katıldı.

(soL-Haber Merkezi)