YCİB heyeti TEKEL işçilerini ziyaret etti

Samsun'da TEKEL işçilerini ziyaret eden YCİB heyeti işçilerin kazanması için her türlü desteği vereceklerini kaydettiler.

TEKEL işçilerinin Ankara’daki direnişlerinin 23. gününde tüm Yaprak Tütün işletmelerinde olduğu gibi Samsun Yaprak Tütün İşletmesi’nde de referanduma gidildi. Saat 11.00’de başlayacak referandum öncesi işletmedeki işçileri YCİB Ankara Şube Başkanı Tuncay Çelen ziyaret etti.

Referandum nedeniyle hareketlilik ve gerginlik gözlenen, basının içeriye girmesi yasaklanan Yaprak Tütün İşletmesi’nde çok sayıda polisin de bulunduğu gözlendi. Tek Gıda-İş Sendikası işyeri temsilcileri ve işçilerin daha önce haberdar edildiği görüşme kapsamında sendika odasında bir araya gelinirken, Ankara direnişinde tanıştıkları YCİB Ankara Şube Başkanı Tuncay Çelen’i işletmelerinde gören işçiler de kendilerini ziyarete gelen heyetin yanından ayrılmadı.

“Kararlılığınız dize getirecek”
Sendika odasında yapılan görüşmede işçilerle 23. gününe giren direniş ve gelinen referandum süreci değerlendirildi. Çelen’in “Yıllardır ilk defa dik duran işçiyle karşı karşıyalar. Onun için ne yapacaklarını şaşırdılar. Sizi üç günde dize getireceğini sananları, sizin kararlılığınız dize getirecektir” sözlerine bir işçi, “Bu işin sonu kan akacak pozisyona gelecektir. Sonu ne olursa olsun kararlılığımızı görecekler” diyerek karşılık verdi.

Çelen ziyarette şu açıklamalarda bulundu: “Biz işçi arkadaşlarımızı sükunete davet ettik. Kitlesellik önemlidir. Nasıl onların vahşice saldırması onların aleyhine olduysa işçinin şiddet gösterisi de aleyhine olur. Tek Gıda-İş’in işçisini sahiplenişini bırakmamak gerek. Sendikanın bu duruşunu bozmamak gerek. Açılımı da orada siz sağladınız, tek yumruk oldunuz ve bu tüm topluma yansıdı. Biz sürekli arkadaşlarımızla birlikteyiz orada. Mesele TEKEL işçisinin mücadelesinden Türkiye işçi sınıfının mücadelesine dönüştü, işçi güçlü olduğu zaman herkes eğilmek zorunda kalır. Düne kadar özelleştirmeyi savunanlar siz güçlü durunca sanki gerçekten karşılarmış gibi özelleştirme aleyhine konuşmaya başladı. Siz yapabileceğinizin en azamisini yapıyorsunuz. Lafta değil, elini taşın altına koyarak desteklemek gerekiyor. Şu kritik günü bir atlatalım, önümüz çok açık. Siz herkesi bir araya getirdiniz. Biz YCİB olarak kampanya başlattık, Ankara halkından destek istedik. Her gün bültenlerle direnişi anlatıyoruz. Bizim için önemli olan işçinin davasını kazanmasına hizmet etmemizdir. İşçiyi satmadığı sürece sendikanın da yanında oluruz.”

“TKP’liler gelince gösteriyoruz onlara”
Söz alan sendika temsilcisi ise “Geldiğiniz zaman içimize almayalım komünistleri diyen arkadaşlarımız, hatta AKP’liler bile ‘siz haklıymışsınız, ne varsa sizin adamlarınızda varmış’ dedi. Komünist değilim ama demokrat bir insanım, TKP’liler gelince gösteriyoruz onlara, bak diyoruz, bizim davamıza bizden çok sahip çıkıyorlar, sahipleniyorlar, siz Samsun’da geziyorsunuz, adamlar burada bu soğukta bizimle beraberler. Ekmeğini savunamayan insanları siz savunuyorsunuz” dedi.

TEKEL İşçisinin Direniş Günlüğü
Bu sırada heyetin orada olduğunu öğrenen, Ankara direnişinden yeni dönen işçilerden biri sendika odasına gelerek “TEKEL İşçisinin Direniş Günlüğü’nün tüm sayılarını işletmelerine astıklarını söyledi. Heyetin yanında getirdiği direniş günlüğünün referandumla ilgili 23. sayısı işçilere dağıtılırken işçilerin ilgiyle günlüğü incelediği gözlendi. Günlükteki “Karar sizin” ibaresini okuyan bir işçi, “Evet, kararlıyız. Ya kazanacağız, ya kazanacağız!” dedi.

“Mücadeleye devam dediler”
Bu arada referandum için açılan sendikanın imza sirküsüne orada bulunan işçiler mücadeleye evet imzalarını atarak referanduma oy vermek üzere toplantı salonuna yöneldiler. İşçilerle vedalaşırken akşam 18.00-22.00 saatleri arasında Samsun Öğretmenevinde düzenlenecek DİSK-Dev Sağlık-İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’un yanı sıra YCİB Ankara Şube Başkanı Tuncay Çelen'in de konuşmacı olarak katılacağı “Esnek Çalışma, Yoksulluk ve Taşeronlaşma” paneline TEKEL işçileri de davet edildi.
Orada olacaklarını belirten işçiler YCİB’e teşekkürlerini ileterek heyeti uğurladılar. Akşam saatlerinde heyetle buluşan işçiler sonucu açıkladılar. 624 işçisi olan Samsun Merkez Yaprak Tütün İşletmesi’nde kullanılan 438 oyun tamamı mücadeleye evet dedi. Ankara’da bulunanların orada katıldığı referanduma hasta ya da cenazesi olduğu için katılamayanlar da bulundu.

(soL-Samsun)