Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Yapıtek Çelik Sanayi A.Ş’de eylem

Yapıtek Çelik Sanayi A.Ş.'de maaşlarını alamayan işçiler iş bıraktı.

Yayın Tarihi: 15.03.2010 , 17:35 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Yaklaşık 4 aydır maaşını alamayan Yapıtek Çelik Sanayi A.Ş. işçileri iş bıraktı. Dün sabah itibari ile makinelerini çalıştırmayarak iş bırakan 35 işçi işyerlerinden 4 bin TL alacakları olduğunu ifade ettiler.

3,5 aydır maaş alamayan 35 işçi sabah mesai başlangıcında makinelerinin başına gitti ancak makinelerini çalıştırmadı. Sendikasız işçiler işverenin kendilerine aylardır ödemediği maaşlarını ödemesini isteyerek, fabrikanın 2 yılı aşkın süredir işçilerin maaşlarını sürekli geciktirdiğini söylediler.

İşçiler adına konuşan işçi 2 çocuk babası Hayrettin Yenişen 18 aydır Yapıtek Çelik Sanayi’nde çalıştığını ifade ederek, “3,5 aydır maaş alamıyoruz. Bu da yetmiyor muhatap da bulamıyoruz. 2,5 yıldır sürekli geç ödeniyordu maaşlarımız. İşveren “Yakında düzelecek. 15 gün sonra düzelecek” vaatleri ile işi bugüne getirdi. Sürekli bizi oyalıyor. Sağdan soldan borç alıp faturalarımızı ödüyoruz. Bizim işverenle bir derdimiz yok. Maaşlarımızı ödesin işimize devam edelim. Alın terimizi zamanında almak istiyoruz. Önümüzü göremiyoruz ki böyle hepimizin çocuğu var. Çoluk çocuk aç evde” dedi. Yenişen işverenin kendilerine “İsteyen çeksin gitsin” dediğini ileri sürerek, “Maaşlarımızı ve tazminatlarımızı bize ödesin gidelim. Zorla fabrikasında duracak değiliz. Yasalardan doğan hakkımızı kullanarak üretimi durdurduk. Paramızı versin çalıştıralım makineleri” diyerek tepki gösterdi.

Bir başka işçi Nail Erdem 2 yıldır çalıştığını söyleyerek mağduriyetini şu sözlerle açıkladı: “3 çocuğum var. Evde açız. Durumumuz vahim. Evde yiyecek bir şey yok. Kiram birikti. Elektrik kesik. Kredi kartlarım patladı. Ne olacak halim. İşe gelirken bile ödediğim yol parasını borç alıyorum. Hakkım olan parayı istiyorum.”

İşçiler ortalama 4 bin TL’yi bulan alacaklarını işverenden isterken çift bordro uygulaması nedeni ile tam olarak ne kadar maaş aldıklarını bilmediklerini söylediler. İşçiler 15 gün önce Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvurarak işvereni maaşlarını ödemediği için şikayet etti.
(soL - Kocaeli)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.