Vestel fabrika değil cehennem gibi

Manisa’daki Vestel fabrikasından son aylarda binlerce işçi çıkarılırken, kalan işçiler de kölelik koşullarında çalışmaya zorlanıyor.

Vestel’de işçi kıyımı devam ediyor. Son aylarda artan işten çıkarmaların önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Fabrikada çalışmaya devam eden işçiler ise adeta kölelik koşullarında çalıştırılmaya zorlanıyor.

Manisa Vestel fabrikasında şimdiye kadar yaklaşık bin işçinin işten çıkarıldığı biliniyor. İşsiz kalanlar, bu sayının artacağını söylüyor. Son dönemde işten çıkarılan bir işçi, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken, son dönem çalışanlara yönelik baskının giderek arttığını dile getirdi.

İşyerinde özel cep telefonlarının açık olmasını yasaklayan Vestel yönetimine itiraz etmesi nedeniyle işten çıkarıldığını ifade eden Vestel eski işçisi, iki çocuğu olduğunu, bunlardan 11 yaşında olan oğlunun diyabet hastası olduğunu ve acil durumlar için telefonunun sürekli açık kalması gerektiğini söyledi. Bunu fabrika yönetimine anlattığında, aldığı yanıt “fabrika telefonundan sana ulaşılabilir” olmuş. Kendi evinde sabit telefonun bulunmadığını ve evle tek iletişim yolunun cep telefonu olduğunu söylediğini belirten işçi, bu durumu bildirmesine rağmen, Vestel yönetiminin bu konunun kendilerini ilgilendirmediğini söyleyerek hakkında tutanak tutturduğunu belirtti. İşinden ayrılmak istediğini beyan edince, Vestel yönetiminin ayrılmadan önce yetiştirmesi için yanına bir kişiyi verdiğini söyleyen Vestel eski işçisi, yanına verilen işçinin işin ağırlığına dayanamayarak bayıldığını ve hastaneye kaldırıldığını ifade ediyor.

Kölelik de ağırlaşacak
Vestel’den çıkarılan işçi, fabrikada üretimde bir geri kalma olmamasına rağmen, vardiya saatlerinin 12 saate çıkarılmasının ve mesai ücretlerinde bir değişiklik olmayacağının planlandığına dikkat çekerek, çıkarılan işçilerin yerine taşeron İş-Kur’un yetiştirdiği stajyer veya kursiyerlerin alınacağını ve bunların da çok düşük ücretlere çalıştırılacağını belirtti. Daha önce bu stajyer ve kursiyer işçilerin ücretlerini alamadıkları için birçok fabrikada işten ayrıldıklarını ifade ederek, çoğu işçinin de deneme adı altında işe alınıp süresi dolmadan işten çıkarıldığını söyledi.

Vestel fabrikasında kriz bahanesiyle işten çıkarmaların yanında, fabrikadaki işçilerden hak gaspları da devam ediyor. İşçilerin yemek ve çay molalarının kısıtlanmasının yanı sıra, işçiler sürekli normal standartların üstünde, bir yarış halinde çalıştırılarak daha fazla üretmeye zorlanıyorlar. Vardiyalarda son çalışma saati içeinde tuvalete gitmek bile yasak. Hak gaspları sürdükçe işçilere çeşitli belgeler imzalattırılarak, şikayetçi olunmaması garanti altına alınıyor. İşten çıkarılmakla tehdit edilen işçilere “kalacaksanız da mesai ücretlerini yarım öderiz” denilerek, bunu kabullendiklerini gösterir belgeler imzalatılmak isteniyor.

(soL-Manisa)