Valilik linç girişimine 'anlaşmazlık' dedi

Bolu Valiliği, Aksa Enerji’nin termik santral inşaatında Alevi işçilere yönelik saldırının “etnik ve siyasi” olduğu iddialarını reddetti. Valilik, kavganın görev paylaşımı konusunda çıkan anlaşmazlıktan kaynaklandığını iddia etti.

(Rıfat Doğan - soL) Bolu Göynük İlçesi’nde Aksa Enerji’ye bağlı Okul-San’ın yapımı devam eden termik santralinde Salı günü dokuz Alevi işçi saldırıya uğramıştı. Dün Bolu Valiliği konuyla ilgili bir açıklama yaparak kavganın “etnik ve siyasi” bir nedene dayanmadığını iddia etti.

Valilik, kavganın görev paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklandığını belirttiği açıklamasında “Göynük Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığınca ifadeleri alınarak mahkemeye sevk edilen M.A. ve  K.A. mahkemece haftada bir gün adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı verilerek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardır” dedi.

Olay günü saldırıya uğrayan işçilerden Mazlum Dündar ise Valiliğin olayı çarpıttığını iddia ederek, söz konusu saldırının Alevi kimlikleri nedeniyle yaşandığını belirtti. Dündar, ayrıca termik santralde çalıştıkları taşeron Okul-San firmasından bir yetkilinin yaralı arkadaşları Hüseyin Doğan’ın yanına giderek “bu olayı niye basına yansıttınız” şeklinde tehdit ettiğini belirtti. Yetkilinin hastanede olduğunu duyar duymaz hastaneye gittiğini ve “nasıl bu şekilde konuşursun” dediğini belirten Dündar, yetkilinin de “beni yanlış anladın” sözleriyle kendisini savunmaya çalıştığını ifade etti.

Söz konusu olayda 9 işçi 15 Kasım’da Bolu Göynük İlçesi’nde termik santralde işe başlamış, 19 Kasım’da kalabalık bir işçi grubunun demir sopalı saldırısına uğramıştı. Saldırının nedeniyle ilgili konuşan işçiler Alevi ve Dersimli oldukları için saldırıya uğradıklarını belirtmişlerdi. Hüseyin Doğan adlı işçi ağır yaralandığı olay sonrasında Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış, bazı işçiler ilçeyi terk etmek zorunda kalmıştı.