Togo işçileri gözaltına alındı

Deri İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direnişe geçen Togo işçileri, bu sabah saatlerinde gözaltına alındı. Polisler tarafından 30 işçi gözaltına alınırken, işçilere “Kabahatler Kanunu” gerekçe gösterilerek para cezası yazıldı.

Deri İş Sendikası'na üye oldukları için patron tarafından işten çıkartılan Togo ayakkabı fabrikası işçileri, direniş alanında “Kabahatler Kanunu” gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Gözaltılara ilişkin soL’a bilgi veren Togo işçileri, polislerin kendilerini “alan işgali” iddiasıyla gözaltına aldığını söyledi.

Polisler tarafından yaklaşık 30 işçinin gözaltına alındığı belirtilirken, işçiler, fabrika önü direnişinin alan işgali olarak tanımlanmasına tepki gösterdi.

"Kayıt dışı çalıştırmaya göz yumulurken, işçiler gözaltına alınıyor"
Bu arada konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınlayan Deri İş Sendikası, Togo işverenin kayıt dışı şekilde işçi çalıştırmaya devam ettiğini duyurdu. Suç işleyen işveren hakkında hiçbir yasal işlem başlatılmadığına değinilen açıklamada şöyle denildi:

"En temel demokratik haklardan olan ve aynı zamanda Anayasal ve yasal bir hak olan sendika hakkını işveren çiğnerken, yasa dışı şekilde kayıt dışı işçi çalıştırmasına göz yumulurken, emniyetin direnişin başından beri TOGO işyerini koruma altına almasını ve ekmek kavgası veren işçilere suçlu muamelesi yapmalarını kabul edilemez buluyor ve güvenlik güçlerinin bu tutumunu protesto edioruz.

Tüm engellere göğüs gererek haklı mücadelelerinden vazgeçmeyen TOGO Ayakkabı işçilerinin sendika haklarına saygı duyulmadığı ve atılan işiler geri alınmadığı sürece fabrika önündeki mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz."

(soL - Haber Merkezi)