Togo işçileri direniyor!

Deri-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Togo işçileri, fabrikanın önünde direnişe başladı. Dün ODTÜ'lü emekçiler ve öğrenciler direnişteki işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Deri İş Sendikası'na üye oldukları için patron tarafından işten çıkartılan Togo ayakkabı fabrikası işçileri, ODTÜ'nün Eskişehir yolundaki A1 kapısının karşısında yer alan fabrikanın önünde direnişe başladılar.

Deri İş temsilcisi, Togo'da 55 işçi çalıştığını bu işçilerin 35'inin sendikalı olduğunu ve yetki almalarına engel olmak ve sendikal mücadeleyi kırmak için gözdağı vermek amacıyla 9 sendikalı işçinin işten çıkarıldığını, ancak diğer 26 sendikalı işçinin sendikadan ayrılamayıp aksine işyerinde dayanışmanın yükselttiğini anlattı.

Bunun üzerine patronun diğer 26 işçiyi de 1 ay izne çıkarttıktan sonra evlerine "1 ay sonra iş akitlerinin sona ereceğine dair" ihtarname yolladı. Bu arada üretimi fabrikaya gizlice soktuğu kişiler üzerinden sürdürmeye çalışan patronun foyası sendika tarafından ortaya çıkartılınca engel olundu. Şu an fabrikada üretim yapılmadığı biliniyor. İşçiler, "Patron 9 işçiyi işten çıkararak sendikadan kurtulacağını zannetti ancak sendikal mücadelemize sonuna kadar sahip çıkacağız" diyorlar.

Deri-iş temsilcisi son olarak mücadelelerini halka duyurmak ve anlatmak için tüm sınıf örgütlerinin ve emekten yana güçlerin her türlü desteğine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Tuvalete gitmek bile yasak!
İçiler Şubat ayında kendilerine 35-60 TL arasında zam yapıldığını belirtiyorlar. Yapılan zammı yeterli bulmayan işçiler maaşlarının artırılmasını talep ederken, işveren ücretleri beğenmeyen işçileri işten atmakla tehdit etti. Bu olaydan sonra Nisan ayının başında 35 işçi sendikalı oldu ve 27 Nisan'da 9 işçi işten çıkartıldı. İşten atılanlar fabrika önüne eyleme başlarken, çalışmaya devam eden diğer 26 sendikalı işçi molalarda ve öğle aralarında camlardan sloganlarla direnişteki işçilere destek veriyor. Bundan dolayı patron tarafından işçilerin mesai saati içerisinde tuvalete gitmeleri bile yasaklanmış durumda.

ODTÜ'lü emekçiler ve öğrenciler direnişçi işçilerin yanında
Eğitim-Sen 5 No'lu şube ODTÜ temsilciliği de Deri-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Togo İşçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. ODTÜ A-1 Kapısı önünden "Togo işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması ", "Patrona pabuç bırakmayacağız " sloganları ile fabrika önünde direnişte olan işçilerin yanına kadar süren kısa bir yürüyüş yapıldı.

İşten çıkarılan ve fabrika önünde direnişlerini sürdüren 9 işçi ve sendika temsilcisi Eğitim-Sen'li ODTÜ emekçilerini alkışlarla ve sloganlarla karşıladılar. Burada sendikal mücadeleleri için direnen işçilere dayanışma mesajı iletildi. İşçilerin bu ziyaretten oldukça memnun oldukları ve yoldan geçen hemen her aracın korna çalarak işçilere destek oldukları gözlendi.

Togo işçilerini ODTÜ'de okuyan TKP'i Öğrenciler de ziyaret ettiler. İşçilerin oldukça sıcak karşıladığı öğrenciler dayanışma dileklerini ilettiler.

Ziyaret sırasında fabrikanın bahçesinde çok sayıda çevik kuvvet otobüsünün olduğu gözlemlenirken, patron polislere Togo poşetleri içinde ayakkabı dağıttı.

(soL - Ankara)