Tire işçileri, Samsun BAT'a gelmeye başladı

British American Tobacco, Tire'deki üretim tesislerini tasfiye ediyor. Tire'de çalışan işçiler Samsun BAT'a gelmeye başladı. Sendikasız olan Tire işçilerinin toplu iş sözleşmesi yapılan Samsun fabrikasına gelmesiyle birlikte yeni sorunlar yaşanabileceği belirtiliyor.

Tek Gıda-İş Samsun Bölge Temsilcisi Ömer İşleyici, British American Tobacco’nun (BAT) İzmir Tire’deki fabrikasının Mayıs’a kadar tamamen tasfiye edileceğini yaklaşık 100 çalışanın Samsun BAT’a geleceğini bildirdi. İşleyici, şu ana kadar İzmir’den 11 kişinin geldiğini bildirerek, Tire Sigara Fabrikası’nın Mayıs ayına kadar tahliye edilip taşınacağını kaydetti.

İşleyici, BAT’ın işçilerin bir kısmına para vererek, 100 kadarını da Samsun’a yollayarak kapatma sürecini tamamlayacağını söyledi. Mayıs sonuna kadar işçilerin 15’şer 20’şer gelerek bu sayıyı tamamlayacağını kaydeden İşleyici, "Tire Sigara Fabrikası’ndan gelecek 100 kişi BAT Ballıca Sigara Fabrikası’nda geçici statüyle çalışmaya başlayacak. Firma bunlara bir yıllık kiralarını vererek ev tutuyor" dedi.

Tire işçileri örgütsüz, Samsun işçileri örgütlü
İşleyici, Tire BAT’ta çalışanların sendikasız olduğunu Samsun Ballıca Sigara Fabrikası’nda çalışanların çoğunun sendika üyeliği bulunduğunu açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Samsun Ballıca’da 400’e yakın çalışanın 325’i sendikalı, beyaz yakalı ve taşeronla birlikte 800’e yakın çalışan var. Burada çalışanların bin 800 TL ücret alıyor ve yüzde 8.15 oranında zam aldılar. Tire’den gelen işçilerle ücret farklılığı var. Onlara yüzde 4 zam geldi. Samsun’daki fabrika toplu iş sözleşmesi düzeninde çalışıyor. Onların örgütsüz bir yapıdan gelmesi sorun yaratacak. İşveren onları bahane ederek buradaki işçileri de sendikasızlaştırma yoluna gidebilir. Tire'den gelenlerle bir kaos yaşanacak. Ücret farklılıkları mahkeme konusu olabilir. Toplu sözleşme düzenine uyabilmek için belli müştereklerde ortak hareket edilmek zorunda. BAT resmen Tire’yi Mayıs Haziran itibariyle sonlandıracak. Bu işyerinde de toplu iş sözleşme düzeni devam ettiği için gelenler ona uymak zorunda kalacaklar. Ya da işçiyi tamamen sendikasızlaştırmaya gidecekler."

İşleyici, Pazar günü Türk-İş Samsun Şube’de yapılan seminerde sendika üyelerine güven geldiğini gördüklerini söyledi. İşleyici, örgütsüz olanların da örgütlemeleri konusunda telkin edildiğini belirtti. İşleyici, “İyiye doğru gidiyor. Katılım da çok iyiydi. Hatta istek olmasına rağmen 19.00’da kesmek zorunda kaldık” diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)