Taksim Dayanışması Taksim’e sahip çıkıyor

AKP’nin kentsel dönüşüm adı altında yağma projelerine dahil edilen Taksim Meydanı’nı insansızlaştırma ve betonlaştırma projelerine karşı mücadele için bir araya gelen Taksim Dayanışması, Taksim Meydanı’na ve İstanbul’un yaşam alanlarına, tarihi birikimine sahip çıkacaklarını ilan ettiler.

Kentsel dönüşüm denilen yaşam alanlarını, tarihi birikimi yağmalama ve betonlaştırma projelerine karşı mücadele yürüten siyasi partiler, meslek odaları, sendikalar ve kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturdukları Taksim Dayanışması platformu, Taksim’de gerçekleştirdikleri eylemde yağma projelerine karşı İstanbul’a sahip çıkacaklarını ilan ettiler.

"Gerici, yağmacı, halk düşmanı AKP"
Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen Taksim Dayanışması platformu altında bir araya gelen TMMOB, İstanbul Tabip Odası, DİSK, KESK, TKP, ÖDP, BDP’nin de içinde olduğu çok sayıda kitle örgütü, siyasi parti ve meslek odaları, “Gerici, yağmacı, halk düşmanı AKP”, “Taksim bizim, İstanbul bizim” sloganlarıyla Taksim Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’nda kurulan kürsüde, kitle örgütlerinin hazırladığı ortak deklarasyon okundu.


"Taksim projesi kimliksizleştirme projesidir"
Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Taksim Dayanışması’nın hazırladığı ortak metni kamuoyuna duyurdu. “Taksim Projesi olarak ilan edilen, aslında bir betonlaştırma, insansızlaştırma ve kimliksizleştirme projesidir” diyen Aydın, planın, tarihi bir ortamın görsel ve yaşamsal bütünlüğünü yok eden bir yer altı projesinin de olduğunun altını çizdi.

"Taksim, nefes alma özgürlüğümüzdür"
Projede Gezi Parkı’nın da insanların elinden alındığını, yaşam alanlarının betonlaştırılmaya ve ticarileştirilmeye çalışıldığını vurgulayan Aydın, “Taksim tüm bayramlarımızı, şenliklerimizi, sevinçlerimizi, hak taleplerimizi dillendirdiğimiz emek ve demokrasi meydanımızdır” diyerek herkesi Taksim Meydanı’na sahip çıkmaya çağırdı.Aydın’ın konuşmasının ardından Sanatçılar Girişimi adına söz alan Bedri Baykam, “Demokrasi mücadelesinde hayatını kaybeden şehit kanlarının olduğu Taksim’deyiz. Taksim, nefes alma özgürlüğümüzdür” diyerek Taksim’in yağmalanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.


"Her koşulda mücadele edeceğiz"
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “Despotlar, zorbalar, meydanları kuşatmıştır. Emeğimizin meydanına sahip çıkalım. Toplumsal belleğimizi yağmalamak için seferber oldular” diyerek Taksim’in bir bütün olduğunu ifade ederek mücadele çağrısında bulundu. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu da, “Taksim emeğin meydanıdır, özgürlüğün alanını kirletmelerine izin vermeyeceğiz” diyerek AKP’nin Taksim Meydanı’nın işçilerin alanı olmasını hazmedemediğini vurguladı. Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden bölge dernekleri adına konuşan Cem Tüzün de, İstanbul’un değerleri için her koşulda mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Bandista şarkılarıyla eyleme eşlik etti. Eylem, İstanbul’un değerlerine ve Taksim’e sahip çıkmak için eylemlerin devam edeceği ifade edilerek sonlandırıldı.

(soL – İstanbul)