“Sendikalar yasası taslağı uluslararası hukuka aykırı”

AKP hükümeti 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda değişikliğe hazırlanırken, taslak yasada uluslararası hukuka aykırı birçok unsur bulunuyor.

AKP hükümeti yapılan Anayasa değişikliğinin ardından 4688 sayılı yasa da değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Eğitim Sen’in konuya ilişkin düzenlediği bir panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik yeni yasada yapılması planlanan değişikliklerin baştan aşağı uluslararası çalışma hukukuna aykırı olduğunu kaydetti.

Çelik dün Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi’nce düzenlenen panelde konuştu. Çelik yaptığı konuşmada, 4688 sayılı yasada yapılması planlanan değişiklikleri ILO normları ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi açısından değerlendirirken, Anayasanın 90. Maddesine göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin ulusal hukukun üstünde olduğunu, kanunların bu sözleşmelere aykırı olamayacağını kaydetti. Çelik konuşmasında uluslararası çalışma hukukunun sendika, toplu pazarlık ve grev hakkını ayrılmaz bir bütün olarak ele aldığını vurguladı.

Çelik 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yapılması planlanan değişikliklerin baştan aşağı uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade ederken, çeşitli noktaları örneklerle açıkladı. Çelik, yasadaki sendika üyeliği konusunda asker ve polisler dışındaki tüm kısıtlamaların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bu aykırılıkların taslak metinde de devam ettiğini ifade etti. Toplu sözleşme heyetinde bütün konfederasyonların gücü oranında temsili esas olması gerektiğini söyleyen Çelik, en çok üyeye sahip konfederasyona anti-demokratik yetkiler tanınmasının ve diğer konfederasyonların temsilinin zedelenmesinin ILO denetim organları kararlarına aykırı olduğunu vurguladı. Çelik taslak yasa metninde, işyeri sendika temsilcilerinin sayısının azaltılmasına da dikkat çekerken, bu durumun emekçilerin mücadelesini zayıflatacağına dikkat çekti.

“Taslak grev hakkını yok sayıyor”
Çelik yaptığı konuşmada, uyuşmazlık halinde son kararı verecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na değinirken kurulun hükümet tarafından belirlenecek bir yapı olarak öngörüldüğünü, kamu emekçilerinin yapacağı toplu sözleşmenin bu kurum tarafından sonuca bağlanmasının yine aykırılık taşıdığını belirtti. İddia edilenin aksine yapılan Anayasa referandumu ile grev hakkının kullanımının zorlaştırıldığına vurgu yapan Çelik, taslağın grev hakkını yok saydığını ifade etti. Grev hakkını ortadan kaldıran yasal düzenlemelein hukuksuz olduğunu belirten Çelik 4688’in mevcut halinde ve değişiklik önerilerinde ILO ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarına aykırılık taşıyan hükümlerin “yok hükmünde” olduğunu kaydetti.

Düzenlenen panel dinleyicilerin katkı ve sorularıyla son buldu.

(soL-İstanbul)