Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Samsun’da TEKEL yürüyüşü başladı

Bafra yaprak tütün işletmesi önünde toplanan işçiler, basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçerek vatandaşlara bildiri dağıtıp 20 Şubat için Ankara’ya çağrı yaptılar.

Yayın Tarihi: 19.02.2010 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

TEKEL işçileri, “Tek Elden Beş Koldan” yürüyüşüne Samsun’a bağlı Bafra ilçesinde başladılar.

Bafra ilçesindeki yaprak tütün işletmesi önünde toplanan işçiler adına basın açıklaması yapan TEKEL işçisi Recep Hazman, mücadelelerinin sadece TEKEL işçilerinin değil, tüm 4-C mağdurlarının mücadelesi olduğunu belirterek, “Haklarımızı almadan geri dönmemeye yemin ettik. Bunun için, ‘ölmek var, dönmek yok’ dedik. ‘Ben sizi görmüyorum, duymuyorum, hakkınızı vermeyeceğim’ diyenlerin oyununu bozacağız, hakkımızı alacağız" dedi.

20 Şubat’ta beş koldan başkente gireceklerini belirten Hazman, sözlerini şöyle sürdürdü: “TEKEL’in ateşinin AKP’yi yakması için! Ekmeğimize sahip çıkmak için! İşçilerin birlik olması, sermayeyi ve AKP’yi yenmesi için biz yürüyeceğiz ve daha iyi olacak! 4 Şubat’ta uyarı grevi dedik, dayanışma grevi dedik, açlık grevi dedik. Bu kez kitlesel direniş diyoruz.”

Hak arama mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayan Hazman’ın sözlerine işçiler sık sık "Ölmek var, dönmek yok" sloganıyla destek verdi.

Açıklamanın ardından tek sıra yürüyüşe geçen işçiler, Bafra ilçesinde alkış ve sloganlar eşliğinde esnaf ve halka bildiri dağıtarak 20 Şubat Ankara eylemine çağrı yaptı. “TEKEL işçisi direnişin simgesi”, “Yan gelip yatmadık vatanı satmadık”, “Bafra uyuma, işçine sahip çık” sloganları atan işçiler, Eğitim-Sen temsilciliğini ziyaret etti. İlçe çıkışına doğru yürüyen işçiler, yürüyüşlerine bugün 19 Mayıs ilçesinde devam ederek Samsun’a gidecekler.

Pankartlar asıldı, sıra direnişte
Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen konfederasyonlarının aldığı ortak karar sonucunda sendika binalarına "Kuralsız ve Güvencesiz Çalışmaya Hayır" pankartı asıldı. Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, yaptığı açıklamada, "Sırada direniş var" derken, bazı TEKEL işçilerinin ve ailelerinin yürüyerek Ankara'ya gideceğini belirterek, "Başkent'in soğuğunda iki aydır eylem yapan işçi kardeşlerimize desteklerimiz sürecek. Konfederasyonumuzun aldığı karar gereği sendika binamıza 'Kuralsız ve Güvencesiz Çalışmaya Hayır' pankartı astık. Sırada Ankara'da yapacağımız direniş var" dedi.

“Emeğimize ve geleceğimize sahip çıkalım”
TEKEL işçileri için 20 Şubat'ta Ankara'da düzenlenecek büyük eyleme, Eğitim-İş Samsun Şubesi'nden de tam destek geldi. Bir basın açıklaması yapan Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı İsmail Tutoğlu, Ankara'daki eylemde TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını belirterek, "AKP iktidarı IMF ile sözleşme yapabilmek ve daha önce verdiği sözleri tutabilmek için TEKEL işçilerini feda etmiştir" dedi.

Özelleştirme mağduru olan TEKEL işçilerinin işlerinden edildiğini, 4-C uygulamasıyla güvencesiz, sendikasız ve örgütsüz bırakılmak istenerek adeta 'köleleştirilmek’ istendiğini vurgulayan Tutoğlu, "AKP iktidarı IMF ile sözleşme yapabilmek ve daha önce verdiği sözleri tutabilmek için TEKEL işçilerini feda etmiştir. Yoksulluğun, yolsuzluğun ve işsizliğin ayyuka çıktığı günümüzde soygunu, vurgunu kendileri yapanlar, garip-guraba, fakir-fukara, hak-hukuk edebiyatı ile malı götürenler, '72 milyonun hakkı olan hazineyi bir avuç TEKEL işçisine soydurtmayız' diyerek dürüstlük taslamaktadırlar" diyen Tutoğlu, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Bütün emek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri olarak bu sınıfsal dayanışmayı güçlendirmeliyiz. AKP iktidarının uyguladığı faşizan baskılara hep birlikte göğüs germeliyiz. Tüm halkımızı bu mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz. Emeğimize ve geleceğimize sahip çıkalım.”

(soL-Samsun)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.