Öldürdükleri madencilerin cenazesini bile çıkarmadılar!

Maraş’ta dokuz maden emekçisinin şev kayması sonucunda toprak altında kaldığı olayın üzerinden bugün tam bir yıl geçti. Geçen bir yıla rağmen 9 maden emekçisinin cansız bedenleri hâlâ göçük altından çıkarılamadı.

Geçtiğimiz yıl 6-10 Şubat tarihleri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgili teşekkülü Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait olan ve 28 yıllığına özel sektöre devredilen Maraş Afşin'deki Çöllolar kömür sahasında gerçekleşen işçi katliamının üzerinden tam 1 yıl geçti. 9 maden emekçisinin cansız bedenlerine ulaşılamazken ne bir açıklama yapan var ne de bir çalışma…

"Hiçbir ciddi çalışma yok"
Olayın üzerinden geçen bir yılın ardından bugün bir rapor yayınlayan TMMOB, 9 maden işçisinin cansız bedenlerinin çıkarılması için hiçbir ciddi çalışma yapılmadığını duyurdu.

TMMOB’nin olay yerinde ve bölgede yaptığı incelemelerin ardından yayınladığı raporda, EÜSAŞ’a ait olan ve 28 yıllığına Park Teknik A.Ş’ye kiralanan madende, işçi ölümlerinin yaşandığı tarihe kadar çok ciddi bir üretim zorlaması yapıldığını açıkladı.

Üretim zorlaması ve alınmayan önlemler ölüm getirdi
Özelleştirildikten sonra üretim zorlamasının çok ciddi boyutlara ulaştığı madende 2 yıl içinde 26 milyon ton kömür üretimi yapıldığının tespit edildiği raporda, bölgedeki sahada susuzlaştırmaya dönük bir çalışma yapılmadığı ayrıca pompalanan suyu havza dışına taşıyacak kanalların da sızdırmazlığı konusunda hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekildi.

Bir kamu kurumu olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)’nin asıl işinin elektrik üretmek olduğu buna karşın hiçbir deneyimi olmamasına rağmen kömür üretiminin özelleştirilmesi sürecinde bu işin EÜAŞ’a verildiğine dikkat çeken raporda, bu karardan acilen vazgeçilmesi talep edildi.

Madenci ölümlerinin durdurulması için talepler
TMMOB heyeti incelemelerinin ardından maden kazaları ve ölümlerinin durdurulması için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Buna göre acil olarak atılması gereken kimi adımlar şöyle sıralandı:

- Özelleştirmeler durdurulmalı, taşeronlaşma uygulamaları iptal edilmelidir.

- Kar öncelikli ve ucuz işgücüne dayalı çalışma anlayışı terk edilmelidir.

- Kazaların önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra, örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, çalışma yaşamı ile birlikte çalışanların sosyal ve ekonomik yaşamlarının da iyileştirilmesi zorunludur.

- İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, TMMOB’nin görüşleri de dikkate alınarak acilen çıkarılmalıdır.

- İş kazalarının önlenmesi çalışmaları başta olmak üzere, ulusal madencilik politikalarının oluşturulması için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde tüm sektör bileşenlerinin, meslek odalarının ve üniversitelerin katılacağı Madencilik Şurası acilen toplanmalıdır.

Son 3 yılda 289 maden işçisi hayatını kaybetti
Madenlerin özelleştirilmesi süreciyle doğrudan alakalı olarak son 4 yıl içinde maden kazalarında ve ölümlerinde çok ciddi artış meydana geldi. Buna göre 2008 yılında 43 maden çalışanı iş kazası sonucu yaşamını yitirirken, 2009 yılında bu sayı 92’ye çıkmış, 2010 yılında ise 105 olmuştu. 2011 yılında ise madenci ölümlerinin sayısı 92 olarak açıklandı.

(soL - Haber Merkezi)