Maden işçilerinin 'güzel öldüğü' ülkede maden işçilerinin günü!

Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler günü. Türkiye’de hemen her gün yaşanan maden kazaları, Güney Afrika’da direniş sırasında polisler tarafından kurşuna dizilerek katledilen 34 maden işçisi ve daha niceleri… Ortada yine kutlanacak bir bayram yok!

Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçan Santa Barbara, 4 Aralık günü bir mağaraya sığınır. Maden işçilerinin çalıştığı bu mağarada, Barbara artık maden işçilerinin koruyucu azizesidir.

İnanışa göre bu mağara İzmit’te bulunur ve 4 Aralık yani Barbara’nın madene geldiği bu gün tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılır…

Bu inanışta yer alan Barbara, kapitalizmin cinayetleri karşısında ise yok olup gitmiştir artık… Dünyanın hemen her yerinde maden işçileri yerin metrelerce altında ölümle burun buruna çalışıyor...

Güzel ölüyorlar…
Onlar patronların daha çok kâr etmesi için madenlerde canlarını verirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak’ta yaşamını yitiren 30 madenci için “Güzel öldüler” demiş ve işçilerin ölümünün kendilerinde yarattığı sevinci dışa vurmuştu. Yine Başbakan Erdoğan, “ölüm bu işin kaderinde var” sözleriyle maden işçilerinin ölümüne nasıl göz yumduğunu ortaya koymuştu.

Türkiye’den maden işçileri manzaraları…
2012 yılının geride kalmasına kısa bir süre kalmışken, maden işçileri bu yılı da ölümlerle geride bıraktı. Türkiye’de her 7 dakikada bir iş kazası meydana gelirken, bunların çok büyük kısmı madenlerde gerçekleşiyor.

İşte 2012’den maden işçileri haberleri:

“Zonguldak'ta kaçak işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte, 1 işçi hayatını kaybetti .”
“Tekirdağ'ın Malkara İlçesi'ndeki bir kömür ocağında çalışan 50 yaşındaki Osman Buda, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.”
“Zonguldak'ta özel bir maden ocağında bir maden işçisi merdivenden düşerek hayatını kaybetti.”
“Zonguldak’ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen iş cinayetinde bir işçi yaşamını yitirirken, 3 işçi ise yaralandı.”
“Eskişehir'in Mihallıçık ilçesi Koyunağıllı köyünde, bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 4 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi.”
“Zonguldak'ta geçtiğimiz gün kaçak maden ocağında meydana gelen göçüğün altında kalan işçinin cesedine ulaşıldı.”

Maden işçilerinin 'kaçak' ölümleri
Maden merkezi olan Zonguldak'ta işçilerin ölümün kucağına itildiği birçok iş cinayeti yaşanırken, iş cinayetlerinin yarısı, devlet ve özel şirketlerin göz yumduğu kaçak maden ocaklarında oluyor. Sigortasız, düşük ücretle ve daha ucuza maden çıkarılması, hem hükümete hem de özel şirketlere çok daha cazip geliyor.

Kaçak maden ocaklarındaki artış ve özel şirketlerin güvencesiz çalıştırma koşulları madenlerdeki ölümlü iş cinayetleri sayısının da artmasının bir numaralı nedeni. Buna göre her yıl artan madenci ölümleri 2008 yılında 43 olurken bu sayı 2009 yılında bu sayı 92, 2010 yılında 105’e çıktı. 2011 yılında kesin rakam açıklanmasa da son verilere göre 79 maden işçisi hayatını kaybetti. 2012 yılında ise bu sayının yine oldukça yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Güney Afrika’da büyük katliam
2012 yılı geride kalırken unutulmayacak olayların başında Güney Afrika’da yaşanan katliam yer aldı. Dünyanın en zengin platin ve altın madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'da Lonmin şirketi tarafından işletilen madende çalışan işçiler ücretlerinin arttırılması isteği ile direnişe geçerken, polisin direnişçi işçileri taraması sonucu 34 işçi hayatını kaybetti.

İspanya’da büyük yürüyüş
Son 20 yılda üçüncü kez "Kara Yürüyüş" adını verdikleri büyük bir yürüyüş gerçekleştiren İspanya’daki maden işçileri 19 gün süren yürüyüşün ardından Madrid’de büyük bir eylem gerçekleştirdi.

İspanya’da kömür madeni işçileri, hükümetin ekonomik krize karşı aldığı tedbirler kapsamında, kömür madenlerine verilen devlet yardımını yüzde 63 oranında kesmesini protesto etmek için yapılan büyük eylem unutulmaz görüntülere sahne oldu.

(soL – Haber Merkezi)