Leroy Merlin grevine uluslararası destek

Türkiye'nin ilk AVM ve yapı market grevi olma özelliği taşıyan Leroy Merlin grevine uluslarası destek büyüyor.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye'nin ilk AVM ve yapı market grevi olma özelliği taşıyan Leroy Merlin grevine uluslarası destek büyüyor.

Daha önce Leroy Merlin grevine destek mesajları gönderen yurt dışındaki işçi örgütlerine ek olarak, bugün Fransız Genel Emek Konfederasyonu (CGT) temsilcisi Bursa'daki grevci işçileri ziyaret etti. Ayrıca Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) grevci işçilere bir destek mesajı gönderdi

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası tarafından yürütülen ve Türkiye'nin ilk AVM ve yapı market grevi olan Leroy Merlin Grevine uluslararası destek büyüyor. Leroy Merlin grevi daha önce UNI Küresel Sendika, Fransa Ticaret ve Hizmetler Federasyonu, İspanya Ticaret, Konaklama ve Turizm İşçileri Federasyonu ve Haiti Bağımsız İşçiler Sendikası tarafından selamlanmıştı. Greve yeni bir soluk, Fransa ve Yunanistan'daki emek dostlarından geldi.

CGT temsilcisi grev alanında
Fransa Genel Emek Konfederasyonu Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Marie Christine Naillod grevdeki Leroy Merlin Bursa Mağazası işçilerini ziyaret etti. Bugün (8 Ekim) gerçekleşen ziyarette Naillod grevdeki Sosyal-İş üyelerini selamlayarak Fransız işçilerinin destek mesajlarını iletti. Naillod “Burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Şu anda çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Haklarınız için direniyorsunuz. Direnişizi yürekten kutluyor ve destekliyorum” dedi. Fransa kökenli bir şirket olan Leroy Merlin'in Türkiye'de yaşanan grevdeki hukuksuz uygulamalarına dikkat çeken Naillod, “Leroy Merlin Fransa'da yapamadıklarını burada yapıyor. İşverenin grev kırıcılığı kabul edilemez” şeklinde konuştu. Direnen kadın işçilerin sayısına da vurgu yapan Naillod “Görüyorum ki aranızda çok sayıda direnen kadın işçi var. Bu ayrıca özel bir anlam taşıyor. Bu mücadelede kadınların ağırlıkta olması çok anlamlı bir durum” dedi.

Sosyal-İş Sendikası Genel Sekreteri Celal Uyar ise Naillod'u selamlayarak “Sizi aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Uluslararası işçi sınıfının birlik ve dayanışma kültürü çerçevesinde sizlerin de desteğiyle grevimizde başarılı olacağız. Grevimiz Türkiye'de bir ilk olması açısından da önemlidir. Nasıl ki Kavel grevi Türkiye işçi sınıfımız açısından özel bir anlam taşıyorsa, Leroy Merlin grevimiz de AVM'lerde yaşanan bir ilk olması açısından anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Ziyaret sırasında çeşitli sloganlar da atıldı. İşçiler sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “Çık bakalım çık bakalım, dışarıya çık bakalım formanı çıkar, korkunu bırak, hakkını al bakalım” sloganlarını attılar. İşçiler ayrıca Fransızca “Vive la grève” (Yaşasın grev) sloganını atarak Naillod'u selamladı.

PAME'den dayanışma mesajı
Yunanistan'ın en büyük işçi örgütlerinden olan Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), Leroy Merlin Grevi ile ilgili olarak bir destek mesajı yayımladı. “Türkiye'deki Leroy Merlin işçileri bilmelidir ki, Yunanistan'daki sınıf temelli sendikal hareket, mücadelenizde sizin yanınızdadır” ifadeleri yer alan PAME'nin mesajının tam metni şöyle:

Atina 7.10.13

YUNANİSTAN MÜCADELECİ İŞÇİLER CEPHESİ
DAYANIŞMA MESAJI

Değerli meslektaşlar,

PAME Ticaret ve Hizmetler Sektörü Sekreteryası, Atina vePire’deki ticaret işçilerinin sendikası, 3 Ekim’den bu yana grevde olan Türkiye’deki Leroy Merlin işçilerini desteklemektedir ve işçilerle dayanışma içindedir.

Bildiğiniz üzere, Leroy Merlin’in ülkemizde de mağazaları bulunmaktadır.

Sektörümüzdeki işçileri, uluslararası Leroy Merlin Şirketi ile toplu iş sözleşmesi imzalamak için verdiğiniz mücadele hakkında bilgilendirdik.

Leroy Merlin işçilerinin mücadelesi, herhangi bir ülkedeki herhangi bir çok uluslu şirkette çalışan işçilerin, işverenlerin emek karşıtı talepleri ile karşı karşıya kaldığını gözler önüne sermektedir.

Bizzat yaşamın kendisi, kapitalistlerin taleplerine boyun eğmenin, işverenlerin gelecekteki talepleri karşısında işçileri daha savunmasız hale getirdiğini ispatlamıştır.

Dünyanın dört bir yanındaki işçilerin yalnızca bir seçeneği vardır, işçiler çok uluslu şirketlerin karı için fedakarlıkta bulunmayı kabul etmemelidir. İşçiler birliklerini güçlendirmelidir.

Türkiye’deki Leroy Merlin işçileri bilmelidir ki, Yunanistan’daki sınıf temelli sendikal hareket, mücadelenizde sizin yanınızdadır.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER SEKRETARYASI
PAME YUNANİSTAN