Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Kot kumlama işçilerinin eylemi başladı

Ankara’ya aileleriyle birlikte gelen kot kumlama işçilerinin Abdi İpekçi Parkı’ndaki eylemi bir basın açıklamasıyla başladı.

Yayın Tarihi: 22.06.2010 , 17:43 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Onlarca kot kumlama işçisi, meslek hastalıkları hastanelerince hastalıklarının teşhisi ve malulen emekli olma talebiyle Ankara’ya geldiler. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına, Meclis’te grubu olan partilerle görüşüleceği söylenirken, AKP’nin randevu vermediği vurgulandı.

Kot kumlamadan kaynaklanan silikozis hastalığını ellerinde taşıdıkları röntgenlerle teşhir eden işçiler, hastalık erken ölümlere sebebiyet verdiği için taleplerinin ertelenemez olduğunu, Ankara’ya gelecek işçilerin birini daha dün kaybettiklerini belirttiler.

Komite adına açıklamayı yapan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, tekstil sektöründe silikozis hastalığı görülen ilk ülkenin Türkiye’nin olduğunu söyledi. Kontrolden geçen her iki işçiden birinde hastalığa rastlanırken, sektörde çalışan 10 bin işçinin sağlık taramasından geçmesi gerektiğini belirtti. Kılıçarslan, verilen mücadele ve açılan ceza davaları sayesinde, Sağlık Bakanlığı’nın tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladığı vurgulandı.

Ne var ki bakanlığın sadece silikozis hastalarının tedavisini üstlenmesi, hastalığın tedavisi olmadığından işçilerin halen sağlık güvencesi dışında kalmalarına yol açıyor. Sadece merdiven altı üretimin değil, büyük firmaların da kot kumlama işçilerini sigortasız çalıştırdığı ifade edilen açıklamada, açılan davaların taşeron şirketler nedeniyle sonuçlanmasındaki güçlüğe işaret edildi.

Komite sözcüsü Kılıçarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın, işçilerin sosyal güvencesini, sağlık kontrolünü ve mahkeme sürecini üstlenilmesi gerektiğini ifade etti.

Eyleme destek vermeye gelen bir TEKEL işçisi, bir sanatçı, CHP milletvekili Çetin Soysal ve TTB, Türk Toraks Derneği, SES, Sosyal-İş, Dev Sağlık-İş, Yurtsever Cephe İşçi Birliği temsilcileri birer konuşma yaptılar.

YCİB Ankara Şube Başkanı Tuncay Çelen, çalışma, sağlık ve adalet bakanlarının aslında “görevlerini yaptıklarını”, görevini eksik yapanın “bizler” olduğunu ifade ederek, bu eyleme çok daha büyük bir desteğin sağlanması gerektiğini belirtti. Onların görevinin sermayeye hizmet etmek olduğunu söyleyen Çelen, Türkiye genelinde işçi birliği üyeleri olarak kot kumlama işçilerinin yanında olacaklarını dile getirdi.

(soL - Ankara)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.