İtfaiye işçilerine kitlesel destek

Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalarda örgütlü işçiler itfaiye işçilerine destek için Saraçhane’deki belediye binası önünde bir araya geldi.

İstanbul İtfaiyesi’nde taşeronlaştırmaya karşı direnen Belediye-İş üyesi işçilerle dayanışmak için, bugün Türk-İş tarafından Saraçhane’de düzenlenen basın açıklamasına binlerce kişi katıldı. Türk-İş yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasına DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar, TKP, ESP-G, Tüm İGD, Devrimci Duruş’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum da destek verdi.

“İtfaiye işçisi yalnız değildir”, “İstanbul yanıyor, Kadir Topbaş bakıyor”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı eyleme, Ankara’da direnişlerinin 22. günündeki Tekel işçileri, Esenyurt’ta 141 gündür direnen belediye işçileri ve taşeronlaştırmaya karşı çıkan Ulaşım AŞ işçileri de katıldı.

Belediye binası önüne kurulan ses aracından işçilere seslenen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Başkanlar Kurulu’nda aldıkları karar gereği bu cuma yine işe geç gelerek çalışmama haklarını kullanacaklarını, aynı gün akşam AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapacaklarını belirtti. Kumlu 15 ve 22 Ocak tarihlerinde bu eylemleri tekrarlayacaklarını ve diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte bölgesel mitingler düzenleyeceklerini kaydetti. Kumlu’nun konuşması sırasında işçiler sık sık “Genel grev, genel direniş” sloganları attılar.

Mustafa Kumlu itfaiye işçilerine de seslenerek “Sizler günlerdir sürdürdüğünüz mücadele ile hem hakkınızı aradınız hem de itfaiyeciliğin ne kadar önemli bir iş olduğunu kamuoyuna anlattınız. Alevlerin içine girip de can kurtarmanın bir ilim olduğunu, bunun eğitimsiz bir insan tarafından yapılmasının cinayet anlamına geldiğini hepimize fark ettirdiniz. Sizlerin mücadelesi Türk-İş’in mücadelesidir” diye konuştu. Kumlu’nun konuşmasının ardından Ankara’daki Tekel işçilerinin İstanbul’daki direnişçi işçilere gönderdiği yaklaşık bir metre uzunluğundaki ekmek paylaşıldı. Ekmek parçalarının kitleye dağıtıldığı sırada işçiler arasından “Kadir Topbaş’a verin” şeklinde sesler yükseldi.

Ankara’dan gelen Tek Gıda-İş’te örgütlü Tekel işçileri eyleme kefenleriyle katıldılar. İşçilerin kefenlerinin üzerine yazdıkları “4-C ile 1 çocuk bile olmaz”, “Bu mefta 4-C mağduru” sloganları dikkat çekti.

Metro, tramvay, teleferik çalışanları taşeron istemiyor
Öte yandan eyleme kitlesel katılan Demiryol-İş Sendikasında örgütlü ULAŞIM AŞ işçileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tramvay, metro, teleferik hizmetlerinin taşeronda olmasını protesto ettiler. Tramvayda gişe görevlisi olarak çalışan Ali Altun soL’a yaptığı açıklamada, ULAŞIM AŞ’nin Yargıtay kararına rağmen işçileri taşeronda çalıştırmaya devam ettirdiğini belirtti. Altun işçilere altı ayda bir giriş çıkış yapıldığını, belediyede feragatname imzalamaları için ikna odaları kurulduğunu kaydederek, feragatname imzalamayan ulaşım işçilerinin işten çıkarılmakla tehdit edildiğini ifade etti.

(soL – İstanbul)