‘İşçi ölümlerinin sorumlusu AKP’dir’

Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak öldüğü olayın ardından bugün olayın yaşandığı yerde biraya gelen sendikalar, bir basın açıklaması yaparak işçi katliamını kınadılar. Açıklamada işçi ölümlerinin sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtilirken, taşeron çalıştırma sisteminin acilen yasaklanması talep edildi.

İstanbul Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybettiği olayın ardından bir basın açıklaması yapan sendikalar, işçi cinayetlerinin durdurulmasını talep etti.

Olayın yaşandığı yerde bir araya gelen ve aralarında İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, TMMOB, DİSK ve Türk İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğinin bulunduğu kurumlar adına yapılan ortak basın açıklamasında işçi ölümlerindeki büyük artışa dikkat çekildi.

Geçtiğimiz yıl Elbistan’da göçük altında kalan 10 işçinin hala çıkarılamadığı ve Adana Kozan’daki baraj kazası sonrası 6 işçinin hala bulunamadığının hatırlatıldığı açıklamada, kapitalizmin esnek ve güvencesiz çalıştırma koşullarının ölümlerin temel nedeni olduğu vurgulandı.

Hiçbir ülkede işçilerin canının bu kadar kıymetsiz olmadığının belirtildiği açıklamada, sadece 2010 yılında resmi verilere göre 1434 işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Daha fazla kâr elde edilmesinin hukuksal zeminin hazırlayan AKP’nin ölümlerin sorumlusu olduğuna vurgu yapılan açıklamada, taşeron üretim sisteminin tamamen yasaklanması, sendikal örgütlenme önündeki yasakların kaldırılması ve iş yeri denetimlerinin ve cezalarının arttırılması talep edildi.

(soL - Esenyurt)