İş Bankası’nda kadına ayrımcılık

Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı bankacılık sektöründe, kadın çalışanlar cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor. Son örnek İş Bankası’ndan.

Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen) tarafından basına gönderilen ve bankacılık sektöründe kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığını eleştiren açıklamada, İş Bankası’ndaki ayrımcı bir uygulamaya dikkat çekildi.

Bank-Sen’in bilgilendirmesine göre İş Bankası, Kıdemli Servis Yetkilileri’nin 2. Müdür olarak yükselmelerinde kadın emeğine dönük ayrımcı bir yaklaşım sergiliyor. Banka’nın yükseltme atamalarında kadınların sayısını sınırlandırmaya dönük önlemler alınıyor.

Açıklamada, “Banka 2009 Ekim ayında yayınladığı sirkülerde 217 çalışanın 2. Müdür unvanına yükseltileceğini belirtiyor ve yükselme için yapılacak sınav ve değerlendirme koşulları hakkında bilgi veriyor. Ancak banka 2. Müdür unvanına yükselteceği kadın çalışanının sayısını 45 kişiyle sınırlıyor, yüzde 21. Bu sınırlamasını ise ilgili sirkülerde bölgelere göre atama sayılarında belirtiyor. Sadece üç büyük ili örnek gösterebiliriz Ankara 8 ( 1K ), İstanbul 50 ( 10 K ) ve İzmir 8 ( 1K ) şeklinde yayınlanan sirküler doğrultusunda, örneğin erkek çalışanlarla aynı ya da daha iyi koşullarda olan bir kadın servis yetkilisi ilgili bölgedeki sınırlama nedeniyle görevde yükselme koşullarından yararlanamıyor.”

Halbuki yine Bank-Sen’in Türkiye Bankalar Birliği verilerine dayanarak verdiği bilgiye göre, Aralık 2009 itibarıyla sektördeki 172.403 çalışanın 86.044’ünü kadın çalışanlar oluşturuyor, yani %50’sini. Kadın çalışanların oranı açısından sektör ortalamasından ciddi bir sapma göstermeyen İş Bankası 2. Müdür atamalarında kadınların sayısını atanacakların yüzde 21 ile sınırlandırıyor.

Bank-Sen İş Bankası örneğinin İş Yasası’nın eşit davranma ilkesine aykırı olduğunu belirtiyor. Sendikanın açıklamasında İş Bankası yönetiminden uygulamasını değiştirmesi de isteniyor.

(soL-Haber Merkezi)