İlaçta yeni krizin tarihi: 1 Haziran

Karekodsuz ilaçların 1 Haziran’dan itibaren hastalara verilemeyecek olmasına ilişkin Sağlık Bakanlığı genelgelerinin yürütmesi durduruldu. Ancak, Bakanlık kararı uygulamıyor. Eczacılar tepkili.

Sağlık Bakanlığı’nın kutularında karekod olmayan ilaçların 1 Haziran’dan itibaren “kusurlu ürün” sayılarak hastalara verilemeyeceği yönündeki düzenlemelerinin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu. Ancak, Bakanlık bu kararı uygulayacağına dair hiçbir açıklama yapmadı. Eczacılar, eczanelerindeki ilaçların yaklaşık yarısının karekodsuz olduğunu belirterek, Danıştay kararı uygulanmazsa 1 Haziran’da hastaların birçok ilaca ulaşamayacağının altını çiziyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, eczane stoklarının yüzde 50’sinin karekodsuz ilaçlardan oluştuğunu belirterek, Danıştay’ın İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgelerdeki ilgili hükümlerin yürütmesini durdurmasına rağmen bu kararın uygulanmadığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Özgür Özel, altyapısı henüz hazır olmayan ve daha önce üç kez ertelenen İTS uygulamasının 16 Mayıs’ta başlatıldığını anımsatarak, “Vatandaşlar bu tarihten itibaren ya ilaçlarına ulaşamamış ya da eczanelerde beklemek durumunda kalmıştır. Eczacılar olarak bizler sisteme ne kadar hazır olsak da ilaç üreticileri, depolar ve Bakanlıkların ilgili birimlerindeki aksaklıklar bir türlü düzeltilememiştir” dedi.

İstanbul Eczacı Odası’nın açtığı dava sonucu Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını anımsatan Özel, bakanlığın yargı kararını uygulamadığını kaydetti. “Sayın Sağlık Bakanı, yaptığı açıklamada, karekodu olmayan ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren ‘kusurlu ürün’ sayılacağını, hastalara verilmesi durumunda ise SGK tarafından geri ödemesinin yapılmayacağını belirtmiştir. Oysa tüm ısrarlarımıza rağmen göz ardı edilen bir gerçek, konunun merkezinde durmaktadır: Bugün eczanelerde bulunan her iki ilaçtan birinin karekodu bulunmamaktadır, yani, eczane stoklarının yüzde 50’si karekodsuz ilaçlardan oluşmaktadır.”

Karekodlu olarak üretilmiş ve eczanelere verilmiş pek çok ilacın da, üretici firma tarafından Sağlık Bakanlığı’na İTS bildiriminin hâlâ yapılmadığını söyleyen Özel, “Nitekim 24 Mayıs tarihinde İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nce, 786 kalem ilacın karekodunda tutarsızlık ve kayıtdışılık bulunduğu bizzat ilan edilmiştir. Öte yandan, karekodlu ilaçların ambalajlarındaki karekodların okunamadığı durumlar da yaşanmaktadır. Yeşil kart, yurtdışı sigortalıları ve provizyon sistemi olmayan kurumlar için gerekli düzenlemelerin tamamlanmamış olduğu görülmektedir. Bu kapsamdaki hastalara ilacın nasıl verileceği açıklanmış değildir. Son olarak, Medula Provizyon Sistemi’ndeki aksamalar devam etmekte, İlaç Takip Sistemi’nde kesintiler olmaktadır” dedi.

Bakan Dinçer: 1 Haziran’da bakarız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in dün gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna verdiği yanıt, meslek örgütlerinin eleştirilerine konu olan sağlık alanında “kervan yolda düzülür” anlayışının devam ettiğini gösterdi. Bakan Dinçer, karekod uygulamasıyla ilgili olarak, 1 Haziran’da durumu tekrar gözden geçireceklerini söyledi. Dinçer “Biz karekodla ilgili olarak 15 Mayıs’ta uygulamaya başladık, 1 Haziran’a kadar da geçici süresi var. Bu, karekodu olmayan ilaçların karekodla damgalanması veya karekodlu hale getirilmesiyle ilgili çalışmalar için tanıdığımız bir süre. Dün itibariyle 21 bin 900 eczanemiz bize giriş yaptı ve karekodla ilaç sattı. Bu açıdan bakıldığında sistem büyük oranda oturmaya başladı. 1 Haziran’da biz durumu tekrar gözden geçireceğiz ve geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşacağız” dedi.

(soL – Haber Merkezi)