İlaç Takip Sistemi fiilen devre dışı

Dün ülke genelinde ilaç hizmetinin durmasına neden olan İlaç Takip Sistemi şimdilik devre dışı.

Uygulamaya başlamasının ikinci günü olan dün ülke genelinde ilaç hizmetinin durmasına neden olan İlaç Takip Sistemi fiilen devre dışı bırakıldı.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör düzenlediği basın toplantısında Sağlık Bakanlığı yetkililerinin sistemin sorunsuz işlediğini dile getirdiklerini ancak İlaç Takip Sistemi’nin fiilen devre dışı bırakılmasıyla sorunun giderildiğini söyledi.

Sistem mükerrer kayda onay veriyor
Dün akşam saatlerinde yapılan değişiklikle, her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gereken sistemin, aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale getirildiğini belirten Güngör, sisteme her türlü ilaç kayıt edilebildiğini, aynı ilacın defalarca sistem üzerinden satılabildiğini savundu. “Sistem, olmayan, hayali karekodlara dahi onay vermektedir” diyen Güngör, sahte ilacı önlemek iddiasıyla devreye sokulan ilaç takip sisteminin fiilen çökmüş olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nı ilaç takip sistemi uygulamasını derhal sonlandırmaya çağıran Güngör, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni bir duyuru yayınlayarak eczacıların ve hastaların mağduriyetinin önüne geçmesi gerektiğini bildirdi.

Danıştay kararı
İstanbul Eczacı Odası tarafından karekodsuz ilaçların piyasadan kaldırılacağı tarih olarak belirlenen 1 Haziran tarihinin iptali için dava açtığı ve bu davada Danıştay 10. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı aldığını da açıklayan Güngör, “Danıştay 10. Dairesi, aldığı kararla, karekodsuz ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren geçersiz olması uygulamasının yürütmesini durdurdu. Bu karara göre karekodsuz ürünlerin 1 Ocak 2011 tarihine kadar eczanelerden hastaya verilmesine olanak tanınmış oldu. Bu karar ile 24 bin eczanede bulunan milyonlarca lira değerindeki geleceği belirsiz karekodsuz ilacın sağlık hizmetine sunulmasını sağlanmış oldu” dedi.

Eczanelerdeki ilaçların yüzde 70’inde halen karekod bulunmadığı açıklanmıştı.
(soL – Haber Merkezi)