Her yer TEKEL

Dün tüm yurtta Tekel işçilerine destek için meşaleli yürüyüş düzenlendi.

İstanbul’da Taksim Meydanı'nda toplanan yüzlerce emekçi günlerdir direnişte olan Tekel işçileriyle dayanışmak için meşaleli yürüyüş düzenledi.

Saat 18.00'de Taksim Meydanı'nda toplanan binlerce kişi sloganlar eşliğinde meşalelerle Galatasaray'a doğru yürüdü. Aralarında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, Hava-iş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Nebahat Bükrek’in de bulunduğu sendika yöneticileri, kol kola girerek kortejin en önünde yer aldı. Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasının ardından DİSK Başkanı Süleyman Çelebi Tekel işçilerinin günlerdir süren mücadelesine destek vermek adına bir konuşma yaptı.

TKP, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, ÖDP, EMEP, Halkevleri, Öğrenci Kollektifleri,Halkın Kurtuluşu Partisi, Alınteri, ESP, Devrimci Hareket, EHP, İşçi Gazetesi, Sürekli Devrim Hareketi, Devrimci Proletarya, Halk Cephesi, SODAP, Mücadele Birliği, Devrimci Proleter Gençlik ve Kaldıraç, Tekgıda-İş, TMMOB, Eğitim-Sen, KESK ve Türk Metal İş’in bayrak ve dövizleriyle katıldığı basın açıklmasında “Şalter inecek AKP gidecek”, “Tekel işçisi direnişin simgesi”, “Yalancı, hırsız, işbirlikçi AKP”, “Tekel halkındır, AKP satılmıştır” , “Yan gelip yatmadık vatanı satmadık” sloganları dikkat çekti.

Meşaleli yürüyüşe “Ücretlerimizin yükseltilmesi ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için direnişteyiz” pankartıyla Marmaray işçileri ve “Yan gelip yatmadık, itfaiyeyi satmadık, sizin gibi siyaset yapmadık” pankartıyla İtfaiye işçileri de katıldı.

“Meşalemizi direniş ateşiyle yaktık”
Bugün yurdun dört bir yanında Tekel işçilerine destek olmak için meşaleli yürüyüşler düzenleyen emekçiler meşalelerini direniş ateşinin kıvılcımıyla yaktıklarını söylediler.

Direnişin merkezi Ankara’da meşaleli yürüyüş coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. KESK, DİSK ve bazı siyasi partilerin öncülüğünde gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş için Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanıldı. Aralarında çok sayıda Tekel işçisinin bulunduğu grup, sloganlar atarak ellerindeki meşalelerle Türk-İş Genel Merkezi'ne yürüdü. KESK Genel Başkanı Sami Evren’in konuşmasının ardından Tekel işçileri direniş çadırlarına geri döndü.

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan ve aralarında TEKEL çalışanlarının da yer aldığı grup, hükümet aleyhine sloganlar atarak TEKEL işçilerinin eylemine destek verdi. Çeşitli döviz ve pankartlar açan grup, meşale yakarak cadde boyunca yürüdü.

KESK Sivas Şubeler Platformu üyeleri ve bazı siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan grup, ellerindeki meşalelerle Eğitim-Sen Sivas Şubesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlarla yürüdü ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Burdur’da ise, KESK üyesi emekçilerin oluşturduğu bir grup ellerindeki meşalelerle Eğitim-Sen şube binasından Cumhuriyet Parkı'na kadar yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.

Muğla'daki eski garaj mevkisinde toplanan DİSK Muğla İl Temsilciği ile KESK Muğla Şubeler Platformu üyesi grup, slogan atarak Sınırsızlık Meydanı'na kadar yürüdü.

Gaziantep'te, Öğretmenevi önünde toplanan sendika yöneticileri, sendika üyeleri ve grevdeki Çemen Tekstil işçilerinden oluşan grup, ellerinde meşalelerle Kırkayak Parkı'na kadar yürüdü ve burada bir basın açıklaması yaptı.

KESK Kırıkkale Şubeler Platformu üyesi emekçiler, Hüseyin Kahya Parkı önünde toplandı. Meşaleler ve düdüklerle yürüyüş yapan sendika üyelerine esnaf ve vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Zonguldak’ta ise kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde, KESK Şubeler Platformu adına basın açıklaması yapıldı. Konuşmaların ardından siyasi partive sendika üyesi çok sayıda kişi, ellerinde meşalelerle Gazipaşa Caddesi'nden Valilik binası önüne kadar sloganlar atarak yürüdü.

Bartın’da ise, Hükümet Caddesi'nde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasının ardından, yola yanan mumlarla “TEKEL” yazıldı.

Aydın'daki Tekel binası önünde toplanan bir grup sendika ve siyasi parti üyeleri ellerindeki meşalelerle yürüyüş yaptı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş sırasında hükümet aleyhine sloganlar atılırken, yürüyüş İstasyon Meydanı'ndaki Sulu Park önünde sona erdi.

Kocaeli’de ise, Kocaeli Tekel İşçileriyle Dayanışma Platformu, Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önünde toplanarak, “Her yer Tekel, her yer direniş” yazılı pankart açtı. Grup, slogan atarak ellerinde Tekel işçilerini destekleyen dövizler ve meşalelerle birlikte Sabri Yalım Parkı'na kadar yürüdü ve burada bir basın açıklaması yaptı.

Edirne’de yürüyüş engellenmeye çalışıldı
Edirne'de, KESK ve DİSK'e bağlı sendika üyesi ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, Edirne Belediyesi önünde toplandı. Edirne Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü amirleri, toplantıya katılanlara, megafonla ''2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet'' ettikleri yönünde uyarı da bulundu. Ellerinde meşale olan grup, belediye önünde başladığı yürüyüşünü, “Tekel İşçisi yalnız değildir, ne 4/B ne 4/C, kadrolu güvence” şeklinde slogan atarak, Çilingirler ve Saraçlar caddelerinden geçerek, Edirne PTT Başmüdürlüğü önünde noktaladı. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yürüyüşe katılanlar hakkında savcılığa “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefetten” suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi.

(soL - Haber Merkezi)