Sayfa yolu
Eylemci eczacı haklı çıktı
Yayın Tarihi: 28.12.2009 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Başbakan Tayyip Erdoğan dün katıldığı DEİK Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ilaçların marketlerde satılması için çalışma yaptıklarını açıkladı. 2003 yılında SSK eczanelerini kapattıklarını ve SSK’lı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden almaya başlamasıyla eczanelere ciddi kaynak aktardıklarını savunan Erdoğan, 4 Aralık’ta son tasarruf tedbirleriyle eczanelerin iflas noktasına getirilmesini protesto etmek için bir günlük kapatma eylemi yapan eczacılara sert çıktı.
Erdoğan şöyle konuştu: “Şimdi tabii fazla kazanmanın bittiği nokta yok. Biz de diyoruz ki batının limitleri neyse bu limitlerde bu süreci götüreceğiz. İlaç sanayi ile hepsi ile anlaşıyoruz, mutabık kalmışız, eczacılar hemen dediler ki ‘hayır olmaz, biz anlaşmıyoruz’ ne olacak? ‘Biz bir günlük kapatma eylemi...’ Kardeşim bak yaptığınız iş doğru değil, oturduk konuştuk hatta ilaç sanayi aradaki farkı biz ödeyeceğiz demesine rağmen onlar da böyle bir eyleme girdi. Ama siyasi ne yaptı? Hemen onu da kullanmaya başladı.”
Süpermarkette ecza standı
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eylemin ardından Türk Eczacıları Birliği ile sözleşmesini feshederek eczacılarla tek tek sözleşme imzalayacağını açıklaması konusunda ise Erdoğan şunları söyledi: “Biz de diyoruz ki kardeşim buyurun size 15 Ocak’a kadar müsaade. Direkt olarak gelirsiniz SGK ile anlaşmanızı yaparsınız ve anlaşmayı da yapmak suretiyle biz eczacılarla baş başa bu işi götürürüz. Artı aynen Amerika’da olduğu gibi artık marketlerde, süpermarketlerde ecza ile ilgili stantlar kurulmasına yönelik de bir çalışmayı ayrıca yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz. Bunun başka çaresi yok. Tekel oluşturmayacağız. Her yerde rekabet alanını geliştireceğiz. Bilimden sanata her yerde. Bunu yapmak durumundayız. Aksi takdirde uluslararası camiada biz o beklediğimiz sıçramayı yapamayız.”
Başbakanın sözlerine tepki gösteren eczacılar ilaçların marketlerden satışının ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olacağını söylüyor. İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamada ilacı marketlerde satmanın gerekçesi olarak şu anki ilaç hizmetinde rekabet ortamının bulunmayışının gösterildiği kaydedilerek şöyle denildi:
‘Sağlıkta rekabet olmaz’
“Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki, sağlık rekabete açık bir alan değildir. İlaç markette satılacak bir ürün değildir. İlaç hizmetini rekabete açma adına ilacı eczane dışına çıkarmak bu ülkede çok ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratmak anlamına gelmektedir. Başbakana ilaçların marketlerde satıldığı ve ilaç reklamının serbest olduğu ABD’deki ölümlerin başında yanlış ilaç kullanımına bağlı zehirlenmelerin geldiğini hatırlatmak isteriz. Birilerine rant alanı yaratacaklar diye Türkiye halkına reva gördükleri ilaç hizmeti bu mudur?”
Başbakanın sözleri, eski danışmanı Cüneyt Zapsu’nun ağabeyine ait olan ve Nisan ayında “drugstore” adını aldıktan sonra eczacıların tepkileri ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarısı karşısında geri adım atan For You mağazalarını akla getirdi. Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra ilaç perakendeciliğine soyunan sermaye gruplarının artık daha rahat hareket etmesi bekleniyor.
Öte yandan Temmuz 2008’de soL’da yayınlanan bir haber için açıklamalarda bulunan eski İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan’ın sözleriyse Başbakan’ın süreci SSK’ların tasfiyesinden itibaren ele alışına da açıklık getiriyor. Kaplan o açıklamasında, AKP’nin sağlıkta dönüşüm projesinin Türkiye’de sağlık ve ilaç alanını devletin sorumluluk ve denetiminden çıkararak sermaye kesimine devretmeyi amaçladığını belirtmiş, SSK eczanelerinin tasfiyesinin ardından ilaç harcamalarının her yıl katlanarak arttığına, AKP’ye yakınlıklarıyla bilinen sermayedarların ve onların yabancı ortaklıklarının Türkiye’de ilaç ve sağlık alanına büyük yatırımlarla girdiğine işaret etmişti. Kaplan, ilacın market zincirlerinin eline geçmesinin son adımları olan bazı yasal hazırlıkların son aşamasına geldiğine dikkat çekmişti.
(soL – Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.