Evdeki hesap TÜİK’e uymuyor

Birleşik Metal-İş’in araştırması enflasyona dayalı ücret artışlarının yoksullaştırıcı etki yaptığını ortaya koydu.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, enflasyona dayalı ücret artışları yoksullaştırıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin, ocak ayı için gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarına yönelik yaptığı araştırmaya göre, enflasyondan etkilenme oranı yoksullukla doğru orantılı olarak artıyor. Araştırmaya göre enflasyon en az gelire sahip yüzde 20’lik kesimi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tespiti olan yüzde 1,85’in 0,24 puan üstünde, en yüksek gelire sahip kesimi 0,41 puan altında etkiledi.

Araştırmaya göre, enflasyon ocak ayında bir önceki aya göre en az gelire sahip yüzde 20’lik kesimden en fazla gelire sahip yüzde 20’lik kesim için sırasıyla yüzde 2,09, 1,90, 1,82, 1,73, 1,44 oranlarında gerçekleşti. Enflasyon aynı sıralamayla önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,44, 8,08, 7,88, 7,76 ve 7,27 oranında yaşandı.

1 kilo et için 2,5 saat daha fazla çalışacak
Fiyatları teknolojik gelişmeye paralel olarak düşen elektronik cihazların enflasyonu aşağı çektiğine işaret edilen araştırmada, görsel-işitsel teknolojik ekipmanların fiyatlarının yıllık yüzde 8, ev aletlerinin fiyatının yıllık yüzde 6 gerilediği belirtildi. Gıda fiyatlarının ise özellikle et, peynir ve patates gibi ürünlerdeki fiyat artışları nedeniyle yükseldiği ifade edilen araştırmada, asgari ücretlinin 1 kilogram dana eti için önceki yıla göre yaklaşık 2,5 saat daha fazla çalışması gerektiğine dikkat çekildi. Araştırmada, “Geçtiğimiz yılın ocak ayında bir asgari ücretlinin 477 liralık geliri ile 1 kilogram dana eti için 6,5 saat çalışması gerekirken bu yılın ocak ayında 9,14 saat çalışması gerekiyor” denildi.

Araştırmanın değerlendirme bölümünde, “evdeki hesabın TÜİK’e uymadığı”, bu nedenle enflasyona dayalı ücret artışlarının yoksullaştırıcı etki yaptığı görüşü yer aldı. Enflasyonun ücretli kesime yansımalarının resmi rakamların üzerinde olduğu ifade edilen değerlendirmede, ücret artışlarında bu durumun dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

(soL – Haber Merkezi)