Engelli işçiye önce asansör yasağı sonra işten çıkarma

222 gündür direnişe devam eden Hey Tekstil işçileri dayanışma kahvaltısında dostlarıyla buluştu. İşçilere destek verenler arasında sanatçı Pınar Aydınlar da vardı. Yaşanan sürece ilişkin görüşlerini aldığımız engelli işçi Fadile Elçiboğa’nın anlattıkları işçi düşmanlığının boyutunu gözler önüne serdi.

HEY Tekstil patronlarının tazminatsız olarak işten çıkardığı işçiler bugün dostlarıyla dayanışma kahvaltısında biraraya gelerek neler yapabileceklerini konuştu. 222 gündür HEY Tekstil önünde direnişe devam eden işçilerin yanında sanatçı Pınar Aydınlar da vardı.

Hayali ihracatçıya devlet koruması
Son olarak 200 işçinin atılmasıyla işyerine kilit vuran şirketin diğer yöneticisi Süreyya Bektaş, 1 Mayıs 2012 tarihinde hayali ihracat nedeniyle tutuklandı ancak 1,5 ay sonra serbest bırakıldı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan HEY Tekstil işçilerinden Zeki Gürdeyir “Süreyya Bektaş hayali ihracattan alındı ve bırakıldı. Daha sonra devlet işçilerin alacaklarını istemesi üzerine Süreyya Bektaş'a koruma tahsil etti” dedi.

Direnen işçilere aile desteği
Direnişte bulunan işçilere ailelerinden büyük destek gelirken, oğluyla direnişine devam eden Zeki Gürdeyir, “Oğlum sürekli yanımda bana destek veriyor” dedi.

Direnişe destek veren sanatçı Pınar Aydınlar ise “Bugün HEY Tekstil işçileri direniyor. Bu sorun sadece onların değil bütün işçilerin sorunudur. O yüzden bu mücadeleye herkesi katmak zorundayız” dedi.

Patronun Alevi olması nedeniyle işçiler arasında mezhepçilik kavgası çıkarmaya çalışarak mücadeleye zarar vermek istediğini söyleyen Aydınlar işçilere seslenerek “Bu oyuna gelmeyin. Sizin kavganız sınıf kavgasıdır. Kimliğiniz işçi sınıfının kimliğidir” dedi.

Davayı kazanan işçilere paraları verilmedi
Direnişin başında yer alan işçilerden Vural Küçükoğlu, işten çıkarılmalarının ardından dava açan engelli işçilerin açtıkları davayı kazandığını ancak paralarını alamadıklarını dile getirdi.

Engelli işçiye önce asansör yasağı sonra işten çıkarma
Engelli işçilerden Fadile Elçiboğa da “Merdivenleri çıkmadığım için asansör kullanıyordum. Sonra buna da izin vermediler, ben de 5 dakika erken çıkmaya başladım. 5 dakika işten erken ayrıldığım için beni işten attılar” dedi.

Kahvaltı Pınar Aydınlar'ın şarkıları ve işçilerin 22 Eylül Cumartesi günü saat 19.00'da Taksim'de yapacağı eyleme çağrıyla son buldu.

(soL - İstanbul)