Doktor Ersin Arslan'ın ölümünün üzerinden 100 gün geçti ama...

Gaziantep’de görevini yaptığı sırada bir hasta yakının saldırısıyla hayatını kaybeden Doktor Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden 100 günü aşkın bir süre geçti. Geçen süreçte sağlık çalışanları için olumlu bir gelişme yaşanmazken, sağlıkta dönüşüm politikalarının saldırıları daha da arttırması bekleniyor.

Gaziantep’te Doktor Ersin Arslan’ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 100 günü aşkın bir süre geçti. Geçen sürede sağlık çalışanları için değişen bir şey yok.

“Arslan’ın ölümü sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu”
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde çalışan Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden geçen 100 günü aşkın sürede yaşananları ve gelinen noktayı soL’a değerlendiren Gaziantep Tabip Odası Sekreteri Şaban Alagöz, yaşanan saldırıların birinci nedeni olan sağlıkta dönüşüm politikalarının Doktor Ersin Arslan’ın ölümüne neden olduğunu dile getirdi.

“Karamsarlık yarattı”

Arslan’ın ölümünün sağlık emekçilerine şiddet konusunda çok ciddi bir karamsarlık yarattığını belirten Alagöz, geçen sürede saldırıların aralıklı olarak sürdüğünü söyledi.

“Yasal düzenleme yok”
Dönüşüm politikaları dolayısıyla şiddetin bitmeyeceğini belirten Alagöz, bu süreçte sağlık örgütlerinin TTB’nin mücadelesinin önemli bir anlam kazandığını söyledi. Sağlık çalışanlarına şiddete karşı verilen mücadelenin kısmi de olsa kazanımlar sağladığını belirten Alagöz şöyle konuştu:

“Bu kazanımlara karşın şu ana kadar sağlık çalışanlarına şiddeti caydıracak bir yasal düzenleme yapılmadı. Sağlık çalışanları en ufak sorunda sağlık sisteminin suçlusuymuş gibi hasta yakınları ile karşı karşıya kalıyor. Yardımcı sağlık çalışanları da bu konuda çok ciddi sorunlar yaşıyor. Tüm bu sorunlara karşı yasal düzenleme bir an önce yapılmalı”


“Sözün bittiği yerdeyiz”

Hastanedeki saldırıların ardından soL’a değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, AKP’nin sağlığı piyasalaştırarak, müşteri memnuniyetine dönük politikalarının bu tip saldırıların kaynağı olduğunu söyledi.

Sağlıkta dönüşüm süreci sonunda bu tip saldırıların önce sözlü, sonra itiş-kakış şeklinde ve son olarak Gaziantep’te olduğun gibi doktor öldürmeye sonuçlanacak kadar hızlı ve olumsuz biçimde ilerlediğine dikkat çeken Çerkezoğlu, artık bu tip saldırılara karşı sözün bittiği yerde olduklarını ve sürecin sorumlusunun sağlıkta dönüşüm politikalarını hayata geçiren AKP olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarına 11'i öldürücü 50 saldırı
Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Sağlık çalışanına fiske vuran beni karşısında bulur" sözlerine ve genelge yayınlamasına rağmen hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik 11'i öldürücü 50 saldırının daha yaşandığını açıkladı.

Bakanlığın yayınladığı genelgeden bu yana her birisi ölümle sonuçlanabilecek nitelikteki saldırı sayısının arttığı belirtilirken, Sağlık Bakanlığı’nın Çalışan Güvenliği Genelgesi’ni yayınlayalı 73 gün olduğunu, buna rağmen Ersin’den bu yana sağlık çalışanlarına yönelik 50’ye yakın saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Bu saldırılardan 11’nin öldürücü olabilecek nitelikte, silahlı saldırı sekizinin bıçakla, ikisinin sopayla, birisinin ise tabancayla gerçekleştirilmesine dikkat çekildi.

Saldırılar artarak sürüyor
Arslan’ın ölümünün ardından sağlık emekçilerini hedef alan şiddet olayları dur durak bilmezken, yaşanan şiddet olaylarından bazıları şöyle:

Doktor Arslan’ın öldüğü gün saldırı
19 Nisan 2012: Doktor Ersin Arslan’ın öldürüldüğü gün protesto eylemine gitmek isteyen bir hekim saldırıya uğradı. Prof. Dr. Alper Toker, yürüyüşe katılmak için hastaneye giderken, kimliği belirsiz bir kişi arabadan inerek saldırıda bulundu. Daha sonra aracının torpido gözünde bir şeyler almaya çalışan saldırganı çevrede bulunan asistan doktorlar fark etti. Çevredekilerin de müdahalesiyle saldırgan etkisiz hale getirildi.

“Adana’da bıçaklı saldırı girişimi”
23 Nisan 2012: Adana Meydan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Acil Bölümü'nde yaşanan şiddet olayında, edinilen bilgilere göre, hastaneye getirilen çocuk hastaya uygulanacak tedavi sırasında hasta yakını, "Bizi niye bu kadar uğraştırıyorsunuz, ne kadar ağır çalışıyorsunuz" diyerek bağırmaya başladı. Güvenliğin olaya dâhil olmasıyla birlikte hasta yakını, hastanenin Çocuk Acil Bölümü'nde görevli Dr. Sezai Parlak ve Dr. Fatma Sincar ile görevli hemşirelere hakaret ederek, arabadan getirdiği bıçakla saldırı girişiminde bulundu.

“İzmir’de kadın doktor yerlerde sürüklendi”
24 Nisan 2012: Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesi, gözleri hastanelerde yaşanan şiddet olaylarına çevirirken, şiddetin büyüklüğünde bir azalma olmadı. İzmir’deki Özel Baki Uzun Hastanesi’ne kalp krizi şikayetiyle getirilen bir hasta yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. İki kez kalbi duran 48 yaşındaki hasta, Dr. İlkem Arkun tarafından hayata döndürüldü ancak 3. kez durduğunda yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Ölüm haberinin, hastanın yakınlarına bildirilmesiyle olaylar başladı.

Yoğun bakım ünitesini basan iki saldırgan, Dr. İlkem Arkun’un önce boynunu sıktılar daha sonra saçından sürükleyip, tokat atmaya başladı. Saldırganlar daha sonra yakınlarına haber verdi. Kısa sürede hastaneye akın eden hastanın yakınları, hastaneyi bir anda savaş alanına çevirdi.

“Sizi boşuna öldürmüyorlar”
2 Mayıs 2012: Samsun'da hastanenin acil servisinde görevli 4 doktor ve 1 sağlık memuru hasta yakınlarının saldırısına uğradı.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde saat 20.30 sıralarında meydana gelen olayda, A.A. adlı hasta baygın halde yakınları tarafından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı.

Burada hastaya müdahale eden Nöroloji Uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz hasta yakınlarının önce sözlü daha sonra fiziki saldırısına uğradı.

Bu sırada olaya müdahale etmek isteyen acil serviste görevli Dr. Nihat kılıç, Dr. Mehmet Teyfik Demir, Dr. Hacer Pınar Öztürk ile Sağlık Memuru Sinan Keleş, hasta yakınlarının saldırısına uğradılar. Sağlıkçılar polise şikayette bulundular.

Saldırıya uğrayan diğer Dr. Mehmet Teyfik Demir ise, "Nöroloji Uzmanı doktor arkadaşımız hasta yakınına hastayla ilgili bilgiler soruyordu. Hasta yakınları 'Ne soruyorsunuz' diye konuşmaya başladılar. 'Sizleri boşuna öldürmüyorlar. Canınız dayak mı istiyor?' diyerek saldırmaya başladılar." şeklinde konuştu.

Ambulans toz çıkartıyor saldırısı

15 Mayıs 2012: Van'ın Çaldıran ilçesinde, içinde hasta bulunan ambulansı ''toz çıkardığı'' iddiasıyla durduran kişiler, 2 acil tıp teknisyenine saldırdı. Zanlılar, çevredeki vatandaşların olaya müdahale etmesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Erol ve İnan da ambulansa binerek hasta bebeği Van Bölge ve Eğitim Hastanesi'ne ulaştırdı.

Sol gözünde morarma ve şişme oluşan sağlık görevlilerinden Levent Erol ise İpekyolu Devlet Hastanesi'ne giderek muayene oldu ve darp raporu aldı.

Sağlık çalışanlarına 24 saatte 3 saldırı yapıldı
20 Mayıs 2012: Sağlık çalışanları ve doktorlara yönelik şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler tartışılırken bugün de İstanbul ve Kırklareli'den doktorlara yönelik 3 saldırı haberi geldi. İstanbul Kartal'da Acil Yardım İstasyonu’nda görevli 112 doktoru, ambulans önüne parkeden kişileri uyardığı için dövüldü ve burnu kırıldı. Kırklareli'nde de 2 doktor muayeneye gelen hasta yakınları tarafından darp edildi.


“Gaziantep’te saldırı sürüyor”

25 Mayıs 2012: Gaziantep Çocuk Hastanesi'nde görevli iki hemşire ve bir sağlık çalışanı, üzerine kaynar su döküldükten sonra 2. ve 3. dereceden yanıkla hastaneye getirilen ve tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybeden çocuğun yakınları tarafından darp edildi.

“Satırlı bıçaklı saldırı”
29 Haziran 2012: Kız kardeşlerini hastaneye getiren Fatih İ. ve İbrahim İ., hastane yetkililerinin soL’a verdiği bilgiye göre, hastanın başka odaya nakledilmesini bahane ederek, satır ve bıçaklarla saldırıda bulundu.

Hastanede bütün sağlık çalışanlarına yönelik tehditler savrulduğunu belirten hastane yetkilileri, benzer saldırıların hemen her gün başlarına geldiğini dile getirdiler.

“Yine bıçaklı saldırı”
7 Temmuz 2012: Sivas Numune Hastanesi Acil Servisi’nde bir hasta yakını, tartıştığı hemşireyi bıçaklamak isterken araya giren güvenlik görevlisini bıçakla yaraladı.

Edinilen bilgiye göre, rahatsızlanan babası M.Y.’yi Numune Hastanesi Acil Servisi’ne getiren O.Y. (21), babasının tedavisi için alındığı gözlem odasında hemşire ile tartıştı. Hastanenin güvenlik görevlileri olayı yatıştırmak için O.Y.’yi hastane dışına çıkardı. Burada koşarak arabasından aldığı ekmek bıçağı ile hemşireye saldırmak isteyen O.Y., araya giren S.B. isimli güvenlik görevlisini bıçakladı. Tedavi altına alınan güvenlik görevlisinin üç parmağının sinirlerinde kopma olduğu öğrenildi. Olay ise güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

Van’da doktor ağır yaralandı”
10 Temmuz 2012: 7 Temmuz Cumartesi günü saat 17:00 sularında Van-Erciş Devlet Hastanesi acil servisinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Kaplan hasta yakınları tarafından tekme-tokat dövüldü. Saldırı sonrası ciddi biçimde yaralanan Kaplan, hayati tehlikeyi atlatırken, Van’da beyin cerrahi kliniğinde izlenmeye devam ediyor.

Şiddet her yerde
13 Temmuz 2012: Gelibolu Devlet Hastanesi Başhekimi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zeren, bir hasta ve eşi tarafından saldırıya uğradı.

Konu ile ilgili açıklama yaparak saldırıya tepki gösteren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, meslektaşlarına yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek “Gelibolu Devlet Hastanesi Başhekimi üroloji uzmanı Sayın Op. Dr. Ahmet Zeren’in bir hasta ve eşi tarafından saldırıya uğradığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu saldırılar ne ilktir, ne de son olacaktır. Büyük bir özveri ile sürdürdüğü hekimlik ve idarecilik görevindeki başarısı herkes tarafından takdir edilen değerli üyemiz Dr. Ahmet Zeren’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu saldırıyı lanetliyoruz.

(soL - Haber Merkezi)