Dev Sağlık İş: 'Güney Afrika’da öldürülen işçiler sınıf kardeşlerimizdir'

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde grev yapmak isteyen 34 işçinin polis tarafından katledilmesi, Dev Sağlık İş Sendikası tarafından Güney Afrika Cumhuriyeti İstanbul Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde grev yapmak isteyen maden işçilerinin polislerin tüfekli saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesi İstanbul’da protesto edildi. Dev Sağlık İş Sendikası’na üye işçiler katliamı protesto etmek için Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İstanbul Fahri Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Eylemde “Türkiyeli İşçiler” imzasıyla Konsolosluk önüne siyah çelenk ve karanfiller bırakıldı.

İsçilerin Konsolosluğun önünde attığı “Milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte kapitalist sisteminiz”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganlarının ardından Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu basın açıklamasını yaptı.

“Güney Afrika’da öldürülen işçiler sınıf kardeşlerimizdir” sözleriyle başlayan açıklamada, İngiltere merkezli dünyanın en büyük üçüncü platin şirketi Lonmin’in işlettiği madendeki işçilerin ve sendikanın çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesini istediği, buna karşı Lonmin şirketi ve Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın işçilerin karşısında yer aldığı ve katliamın ardından Zuma’nın yaşananların suçunu işçilerin üzerine yıkmak istediği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu topraklardan binlerce km. uzakta Güney Afrika’da yaşananlar, dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde yaşananlara ne kadar da benziyor… Tıpkı güvencesizliğe karşı direnen Tekel işçilerinin, grev hakkının elinden alınmasına karşı çıkan Havayolu İşçilerinin, hak ettiği ücretleri ödenmediği için hakkını isteyen enerji işçilerinin, sendikalı çalışmak isteyen ve patronlara kafa tutan metal işçilerinin, kargo işçilerinin, tekstil işçilerinin, emeğini ve geleceğini ihale masalarında pazarlanmasına karşı çıkan taşeron sağlık işçilerinin yaşadığı işten çıkarma, baskı ve şiddet, sermaye politikalarının tüm dünyada emeği nasıl baskı altına almaya çalıştığını gösteriyor.

Grev yapan işçilere saldırı olmasını, gözaltına alınmasını, tutuklanmasını olağan karşılayan anlayış artık taammüden 30 işçinin kurşuna dizilmesi aşamasına geldi. Biz Türkiyeli işçiler olarak bu zihniyeti yakından tanıyoruz. Ülkemizdeki iktidarın, ve polisin işçilere tutumundan biliyoruz. Bu nedenle katliamcı G.Afrika Hükümetini kınarken tüm dünya işçilerine ve G.Afrika’daki işçilerin yakınlarına ve hayatta kalan arkadaşlarına dayanışma mesajımızı iletmek için buradayız.

Güney Afrika’da insanca bir yaşam istediği için, grev yaptığı için öldürülen işçiler sınıf kardeşlerimizdir. İşçi sınıfının yaşadığı rejimin, coğrafyanın ya da derisinin renginin değil, alınterinin ve mücadelesinin belirleyici olduğu inancıyla onları tüm dayanışma duygularımızla selamlıyoruz!”

(soL - Haber Merkezi)