Danıştay’dan eczacıyı sevindiren karar

İstanbul Eczacı Odası’nın (İEO) açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi SGK’nın ilaç alım sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesinin yürütmesini durdurdu.

SGK eczacıların 4 Aralık eylemini gerekçe göstererek Türk Eczacıları Birliği ile ilaç alım sözleşmesini feshetmişti. İstanbul Eczacı Odası (İEO) tarafından açılan davada, Danıştay 10. Dairesi, 16 Ocak’ta yürürlüğe girmesi beklenen sözleşme feshinin yürütmesini durduruldu.

Danıştay 10. Dairesi oybirliğiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla ilaçta yeni bir krizin önüne geçmiş oldu. Bu karara göre SGK’dan savunma alınarak yeni bir karar verilinceye dek, SGK’lı hastalar mevcut protokolle eczanelerden ilaç almaya devam edecekler.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Eczacı Odası tarafından açılan bir başka davada da eczacılar lehine karar verdi. SGK’nın 17 Aralık’ta duyurduğu ve Türk Eczacıları Birliği’ni muhatap almayıp “eczanelerle tek tek sözleşme yapılacağı” yönündeki idari işleminin hukuka aykırı olduğuna karar
veren Danıştay, sözleşmenin Türk Eczacıları Birliği ile yapılacağına hükmetmiş oldu.

İEO: Hukuksuzluğa karşı hukukun zaferi
İstanbul Eczacı Odası yaptığı açıklamada, Danıştay kararlarını sevinçle karşıladıklarını bildirdi. İEO’dan yapılan açıklamada “Örgütlü gücümüzün ve tüm eczacılarımızın başarısı olarak gördüğümüz bu kararlar hukuksuzluğa karşı hukukun zaferidir. Her zaman örgütlerinin arkasında duran meslektaşlarımıza, emeği geçen çalışanlarımıza, özellikle Hukuk Büromuza ve bu süreçte yanımızda yer alarak bizlere destek veren halkımıza teşekkür ediyoruz” denildi.

Öte yandan Danıştay kararının duyulmasından önce öğle saatlerinde İstanbul Eczacı Odası bir basın toplantısı yaparak, SGK'nın eczacılara "kölelik sözleşmesi" dayattığını bildirmişti. İEO Başkanı Semih Güngör yaptığı açıklamada, SGK'nın TEB ile görüşmelerinde "bir daha eylem yapmama ve eczane vitrinlerini eylem amaçlı afişlerle kullanmama" şartını koştuğunu belirterek bunu "haddini aşan ve onur kırıcı" ifadeler olarak nitelemişti. Başbakanın açıklamasını hatırlatan Güngör, yapılmak istenenin ilaçların marketlerde satılması ve buna meslek odalarının sessiz kalmasının sağlanması olduğunu dile getirerek "Buna evet demeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz" diye konuşmuştu.

(soL - Haber Merkezi)