Bir SGK klasiği! İlaç hizmeti durdu

Sosyal Güvenlik Kurumu altyapısı tamamlanmadan MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’ne geçince dün ülke genelinde ilaç hizmeti verilemedi.

Uzun süredir devreye girmesi planlanan, ancak teknik aksaklıklar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 3 kez ertelenen MEDULA Reçete Provizyon Sistemi dün kurum tarafından devreye sokuldu. Ancak sistemdeki aksaklıklar nedeniyle ülke genelinde 24 bin eczanede reçete girişi yapılamadı, hastalar ilaçlarına ulaşamadı.

Hastaların reçetelerinin işlendiği ve ilaç verme onayının alındığı Eczane Provizyon Sistemi’ni devre dışı bırakan SGK dün yeni provizyon sistemi olan MEDULA’yı devreye soktu. Henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe girdiği sabah saatlerinden itibaren Türkiye genelinde 24 bin eczaneye gelen reçetelerle ilgili hiçbir işlem yapılamadı.

Türk Eczacıları Birliği’nden (TEB) yapılan açıklamada, pek çok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunmadığı için 81 ilde ilaç hizmetinin aksadığı belirtildi.

TEB’den yapılan açıklamada, dün sabah 08.00-10.00 saatleri arasında kısmen de olsa işleyen yeni sistemin, saat 10.00 itibariyle tamamen çöktüğü belirtildi. MEDULA Reçete Provizyon Sistemine, eksikliklerine karşın geçilmesinin en önemli sebebinin, SGK’nın “gereksiz yere sürdürdüğü inat” olduğunu savunan TEB’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Aylardır yaptığımız tüm uyarılara ve alınması gereken tedbirlerle ilgili Kuruma sunduğumuz raporlara rağmen, İlaç Takip Sistemi’ne (İTS) 1 Ocak 2010 tarihinde geçilmiştir. Geride bıraktığımız 2 aylık süreçte, fiilen çalışmayan bir sistemle karşı karşıya bırakılmıştık. Çünkü, SGK ekranıyla, İTS ekranı birbiriyle uyumsuz çalışmakta, hiçbir veri girişi sağlıklı yapılamamakta idi. Oysa, tüm işlemlerin, birbiriyle uyumsuz olan iki farklı ekran üzerinden değil, tek ekran üzerinden yapılması gerekmektedir. İTS’nin ertelenmesi talebimize rağmen, bugün itibariyle de, İTS ile uyumlu olduğu iddia edilen MEDULA Provizyon sistemi uygulamaya konulmuştur. Zira, hazırlıksız başlatılan bir sistem ölü doğmuştur!”

Sağlıkta “kervan yolda düzelmez”!
TEB ilaç hizmetinin sağlıklı verilmesinde sorun yaratan İlaç Takip Sistemi ve MEDULA Reçete Provizyon Sistemine geçişin 1 Haziran 2010 tarihine ertelenmesini talep etti. TEB’den yapılan açıklamada, altyapısı tamamlanmadan geçilen yeni sistem nedeniyle yaşanan hasta mağduriyetlerinin sorumlusunun eczacılar olmadığı vurgulanarak “Sağlık alanı ‘kervan yolda düzelir’ anlayışı ile bağdaşmaz. Ne hastalarımızın ne de meslektaşlarımızın bu yaklaşımı hak ettiğini düşünmüyor ve bu anlayışı reddediyoruz” denildi.

İstanbul Eczacı Odası da konuyla ilgili yaptığı açıklamada SGK’nın MEDULA Reçete Provizyon Sistemine geçişi, daha fazla hasta mağdur olmadan, bir an önce ertelemesi gerektiğini belirtti. İstanbul Eczacı Odası bugün öğle saatlerinde konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacak.

(soL – Haber Merkezi)