Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Bilgi Üniversitesi'nde işten çıkarma

Bilgi Üniversitesi yönetimi, yönetimin görevden alma kararını eleştiren Prof. Dr. Nevin Ateş'in iş akdini tazminatsız olarak feshetti.

Yayın Tarihi: 08.04.2010 , 15:28 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürütmekte olan Prof. Dr. Nevin Ateş, 30 Mart tarihinde "görev süresinin sona ermesi" gerekçesiyla müdürlük görevinden alındı. Prof. Ateş'in uygulamaya ilişkin görüşlerini ifade etmesi üzerine, üniversite yönetimi İş Kanunu'nun "haklı nedenle derhal fesih hakkı"nı düzenleyen maddesine dayanarak öğretim üyesinin iş akdini tazminatsız olarak feshetti.

Bilgi Üniversitesi'nde örgütlenen DİSK'e bağlı Sosyal İş Sendikası konuyla ilgili bir açıklama yaparak, yönetimi uyardı.

Açıklamada, "Görevden alma ile başlayan süreç, Sayın Ateş’in Rektörlük’e hitaben, görevden alınma işleminin hangi mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştiğinin bilgisini edinmek üzere yazmış olduğu dilekçeyi ve bu uygulamanın neden yapıldığına dair kişisel düşüncesini üniversite içi akademik mail grubuna göndermesi ile devam etmiştir. Bunun üzerine Rektörlük ile Sayın Ateş arasında akademik mail grubu ile de paylaşılan bir dizi yazışma gerçekleşmiştir" denildi.

Bunun üzerine 6 Nisan tarihinde Rektörlük tarafından İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. fıkrasının (b) ve (e) bentleri hükümleri uyarınca Sayın Ateş’in iş akdinin tazminatsız olarak feshedildiği bildirildi.

Konuyla ilgili olarak Sosyal İş'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2. fıkrası, işverenin 'haklı nedenle derhal fesih hakkı'nı düzenlemektedir. Bu fıkranın (b) bendi 'İşçinin, işveren yahut bunların aile bireylerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi ve veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması' şeklindedir. Bu fıkranın (e) bendi ise 'İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması' hükmünü içermektedir."

Açıklamada, "Üyemiz Nevin Ateş’in eleştiri sınırları içinde değerlendirilecek kişisel düşüncelerini ifade eden yazışmalarının İş Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi herhangi bir hukuksal dayanaktan yoksundur" denildi ve "Bu görüşte ısrar etmenin telafisi mümkün olmayacak hasarlar bırakacağı göz önünde tutulmalıdır" uyarısında bulunuldu.

Sosyal İş: Akademik özgürlükte ısrarlıyız
Sosyal İş, akademik personelin eleştiri hakkını kullandığı için işten atılma tehdidi ile karşı karşıya kalmasını eleştirdi. Açıklama şöyle denildi:
"Öte yandan İş hukuku öğretisinde tartışmasız kabul görüldüğü üzere işverenin 'haklı nedenle derhal fesih hakkı'nı kullanabilmesi için iş akdi ilişkisinin devamının çekilmez (katlanılmaz) hale gelmesi gerekmektedir. Bunun ölçütü ise 'objektif iyi niyet yani dürüstlük kuralları'dır. Bir üniversite öğretim üyesinin, her ne konuda olursa olsun görüşlerini ve eleştirilerini üniversite kamuoyu ile paylaşmasının, 'iş akdi ilişkisinin devamını çekilmez hale getirdiğini' öne sürmek, akademinin özü olan 'eleştirel aklı' inkar etmek/reddetmek anlamına gelmektedir. Eğer bir üniversitede akademik personel, eleştiri hakkını kullandığı için işten atılma tehdidi ile karşı karşıya kalacaksa, o üniversitede özgür ve eleştirel aklın, bilimsel düşünce ve üretimin olanağı kalmaz."

Sendika, üniversite yönetimini, üniversitenin olmazsa olmazı olan akademik özgürlük ortamının tahribatına yol açacak girişimlerinden vazgeçmeye çağırdı.
(soL-Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.