Sayfa yolu
Belediye-İş’ten grev uyarısı
Yayın Tarihi: 31.07.2010 , 11:20 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Belediye-İş Sendikası İstanbul şubeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile bağlı şirketlerinden İSPARK, İSTON, İSFALT, İSBAK, BELBİM, BİMTAŞ ve Kültür A.Ş ile Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Üsküdar belediyelerinde yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine Taksim’de bir basın açıklaması yaptılar.
Taksim Meydanı'nda toplanan Belediye İş Sendikası üyesi işçiler sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasını yapan Belediye-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın uzlaşmaz tutumu nedeniyle, toplu iş sözleşmelerinin önünün tıkandığını, bu nedenle 13 Temmuz 2010 tarihinde Büyükşehir Belediyesine grev kararı asıldığını hatırlattı.
Uzlaşmazlığın devam etmesi halinde Ağustos ayının ortalarında fiili greve gidebileceklerini kaydeden Altaş, fiili grev başlamadan önce kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini ifade etti. Altaş bu toplu iş sözleşmesinin tıkanmasında İBB’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği toplu sözleşme yetki belgesindeki İSPARK AŞ'yi tanımaması, yüksek okul ve üniversite mezunu işçilerin sendikalı oldukları halde toplu iş sözleşmesinden faydalandırılmaması, asli işleri yapan taşeron firma çalışanlarının sendikaya üye olduğu halde toplu iş sözleşmesinden faydalandırılmaması, Büyükşehir Belediyesine devredilen ilçe ve beldelerdeki çalışanların uğradığı hak kayıpları ile İstanbul'da ilçe belediyeleri dahil en düşük ücretin ödendiği Büyükşehir Belediyesi’nde ücretlerin iyileştirilmemesinin başlıca etken olduğunu vurguladı.
İBB-Hak-İş elele
Altaş açıklamasında İBB’nin, Hak-İş Sendikası ile İETT, Halk Ekmek A.Ş. ve Hamidiye AŞ işçileri için yaptığı toplu iş sözleşmesini basına ve kamuoyuna ''Büyükşehir Belediyesinde toplu iş sözleşmesi bitti'' şeklinde verdiğine işaret ederken, toplu iş sözleşmesi bağıtlanmasını bekleyen 20 bin çalışan bulunduğuna dikkat çekti. Altaş Tes-İş Sendikası’na bağlı İSKİ ve İGDAŞ'ın toplu iş sözleşmelerinin de imzalandığına işaret ederken, her şeye rağmen bu toplu iş sözleşmesini masada bitirmek istediklerini bir kez daha dile getirdiklerini kaydetti. Altaş, ''Uyarılarımızın dikkate alınmaması halinde 17 Ağustosta greve başlayabiliriz. Masada bitmemesi durumunda İstanbul'da yaşanacak bir grevin olumsuzluklarının bize ait olmayacağının bilinmesini isteriz'' şeklinde konuştu. Eyleme Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da destek verdi.
(soL-Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.