Ankara'da polis öğretmenlere ve halka vahşice saldırdı

Ankara'da polis KESK eylemine vahşice saldırdı. Halkın 4+4+4 yasa tasarısına karşı Meclis önüne yürümek istemesine polis dünden bu yana izin vermiyordu.

Güncelleme: 18:14
Ankara Valiliği akşamüstü saatlerinde yaptığı yaptığı açıklamada "hem suçlu hem güçlü" dedirtti. İki gündür her türlü yasal hakkın kullanılmasını engelleyen valilik, "Eylemi organize eden ve katılanlar hakkında yasal işlem" başlatacağını bildirdi. Valilik tarafından yapılan açıklamada eylemin "yasadışı" olduğuna ilişkin bir dizi gerekçe sıralanırken, polis uyguladığı şiddet meşru gösterilmeye çalışıldı.


Güncelleme: 18:10
Polisin gün boyu gerçekleştirdiği müdahalelerde çok sayıda kişi biber gazı, coplu saldırı ve tazyikli sudan etkilendi. Yaralılardan bazıları hastaneye kaldırılırken, bir kişinin beyin kanaması geçirdiği ve hastanede müşahade altında tutulduğu öğrenildi.


Güncelleme: 16:55
Tandoğan'da basın açıklaması yapmak üzere toplanan kitleye polis yeniden saldırdı. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul'un konuşması polisin "dağılın" uyarısıyla yarıda kesildi. Polis dağılmakta olan emekçilere yine de biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

İsmail Hakkı Tombul konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda direnenlere teşekkür etti. Devletin adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan ettiğini söyleyen Tombul, emekçilere karşı savaş ilan edildiğini ifade etti. Tombul, meşru mücadele zemininde 4+4+4 yasasına direndiklerini belirterek, yasanın AKP eliyle Türkiye'ye giydirilmek istenen muhafazakar ve neoliberal bir gömlek olduğunu sözlerine ekledi. Taleplerini dile getirmek isteyen KESK'lilerin Ankara'ya gelmelerini engellemek üzere illerde kurulan barikatlara rağmen, bütün Türkiye'yi eylem alanına çevirdiklerini söyleyen Tombul'un konuşması polisin tehditleri sonucu yarıda kesildi.

Polis dağılmaya başlayan eylemcilere yine de biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ediyor.


Güncelleme 16:22

Tandoğan'da kitlesel basın açıklaması yapılacak. Emekçiler Tandoğan'da toplanıyor.

Güncelleme 16:06

Sakarya Caddesi'nde toplanan KESK üyelerine polis bir kez daha saldırdı.

Güncelleme 16:00

KESK üyesi emekçilerle birlikte demokratik kitle örgütleri ile sosyalist örgüt ve partilerin üyeleri Tandoğan'a doğru yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşün arkasından geliyor.

Güncelleme: 15:40

Polisin yoğun gaz ve tazyikli-gazlı su kullandığı saldırının ara sokaklarda sürdüğü belirtildi. TKP üyeleri eski Maltepe Pazarı mevkisinde yeniden toplanıyor.

Güncelleme 15:29

Polis KESK eylemine vahşice saldırıya geçti.


KESK'in dün Ankara'da yapacağı eyleme yapılan engellemelere karşın şehre ulaşan eğitim emekçileri dün bıraktığı yerden bugün eyleme devam ediyor. Sabah saatlerinde Mustafa Kemal Bulvarı'nda toplanmalar başladı.

Güncelleme 14:21

Kızılay'da toplanan emekçiler 4+4+4'ü protesto etmek için Meclis'e yürümekte ısrar ediyor. Polis panzerleri ve çok sayıda çevik kuvvet polisi ile emekçilerin geçişine izin verilmiyor. Az önce emniyet yetkilileri bir kez daha eylemin sona ermediği takdirde müdahale etme tehdidinde bulundu.

Kızılay'daki KESK üyesi emekçilere, sosyalist örgüt ve partilerin üyeleri de destek veriyor.


Güncelleme: 12:55
Kızılay'daki bekleyiş sürerken, polis araçlarından bir kez daha kitleye dağılmadığı takdirde müdahale edileceği anonsu yapıldı.


Güncelleme: 11:09
Polis sürekli biçimde eylemin yasa dışı olduğu yönünde anonslar yaparken, alanda bir araya gelen emekçiler, "Faşizme karşı omuz omuza", "Emekçiye kalkan eler kırılsın" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıyor.

Polis dün ülke genelinde eğitim emekçilerinin Ankara'ya gitmesini engellemeye çalışırken, İzmir ve Ankara'da bir araya gelen emekçilere de müdahalede bulundu.

Güncelleme: 11:04
KESK dünkü saldırıların ardından bu sabah yayınladığı açıklamada hem dün yaşananları hem de bugünkü eylem programını duyurdu:

"4+4+4 olarak bilinen İlköğretim ve Eğitim Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı tepkilerimizi demokratik-meşru bir biçimde ifade edebilmek için Ankara’da yapacağımız basın açıklaması hukuk dışı bir biçimde engelleniyor.

İçişleri Bakanı’nın dün yayınladığı genelgeyle iller adeta polis ablukasına alındı. Arkadaşlarımızın illerden çıkışı engelleniyor. Adana’da 85 arkadaşımız baskıyla, zorla gözaltına alındı. İzmir, Aydın, Balıkesir, Manisa, Kocaeli, Bursa, Malatya, Batman, Urfa, Konya, Hatay, Zonguldak, Tokat illerinden arkadaşlarımızın çıkışları engellendi, anayasal hak olan seyahat etme özgürlüğü ayaklar altına alındı.

İllerden yapılan engellemeleri aşarak Ankara’ya doğru gelen arkadaşlarımız da Ankara’ya girişlerde engelleniyor. İstanbul gişeler çıkışı, Eskişehir Yolu’nda Ankara’ya 30. km Karayolları Tesisleri’nde Gölbaşı tarafında Jandarma tarafından yollar kesiliyor.

İşte AKP’nin ‘ileri demokrasi’sinin geldiği nokta.Bütün baskı, yasak ve engellemelere rağmen meşru ve demokratik hakkımızı kullanacağız. Bugün Ankara’daki arkadaşlarımızla saat 10.00’dan itibaren GMK Bulvarı YKM önü ve Ziya Gökalp Caddesi Mithatpaşa Köprüsü altında toplanacağız."


Güncelleme: 10:54
Polis Mustafa Kemal Bulvarı'nda toplanan KESK'lilere müdahale edeceğini açıkladı. TKP'nin de desteğe geldiği eylemde şu anda polisin, valinin ve İçişleri Bakanlığının tutumuna büyük tepki gösteriliyor.

(soL - Haber Merkezi)