AKP önünde eyleme devam

AKP binaları önünde, AKP’nin TEKEL işçileri üzerinde somutlanan emek düşmanı yüzü bir çok ilde protesto edildi.

TEKEL işçilerine destek olmak ve AKP’nin emeğe dönük saldırılarını teşhir etmek amacıyla Türk – İş’in çağrısıyla Cuma günleri AKP binaları önünde yapılan protesto eylemleri dün bir çok ilde gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla’da yapılan eylemler TEKEL işçilerine desteğin arttığını, TEKEL işçisinin mücadelesinin, tüm işçi ve emekçilerin mücadelesi olarak kavrandığını gösteriyor.

İstanbul’da, Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önünde buluşan Türk – İş üyeleri, TEKEL işçileri ve destek veren siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, AKP Şişli İlçe binasının önüne yürüdü. Halaskargazi Caddesi’nden AKP önüne yürünürken, çevredekiler alkış ve kornalarla destek verdi.

AKP Şişli İlçe binası önünde açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türkiye’de işçilerin haklarının ihlal edildiğini belirterek, Türk-İş’İn aldığı sürekli eylem kararına uygun olarak her yerde bu protestonun yapıldığını söyledi.

AKP Hükümetinin, kamu sorumluluğu taşıyan, hak ve hukuk gözeten, Anayasayı, yasayı, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeleri dikkate alan bir hükümet olmadığını kaydeden Büyükkucak, 'Tekel işçilerine 4/C'yi dayatan, patron zihniyetine sahip ve patron gibi davranan bir siyasal iktidarın bulunduğunu’ vurguladı. Tek Gıda-İş 10 No’lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek’in konuşmasının ardından eylem sona erdi.

TEKEL işçileri İzmir’de eylemdeydi
Türk-İş’in çağrısıyla tüm yurtta AKP il binaları önünde gerçekleştirilen eylemlerin İzmir ayağında, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliğine bağlı bazı sendikalar, TKP, ÖDP, EMEP, Halkevleri, Genç-sen, DİP gibi siyasi parti ve örgütler, KESK ve DİSK’e bağlı sendikalardan temsilciler vardı.

TEKEL işçilerinin ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz’ pankartı taşıyarak alana gelmesiyle yaşanan coşku, atılan “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “AKP 4-C’yi al başına çal”, “Tekel işçisi genel grev istiyor”, “Şalteri indir ampulü patlat” sloganlarıyla doruğa ulaştı.

İşçilerin sloganlar eşliğinde ses aracının önüne gelmesiyle söz alan ve işçiler adına basın açıklamasını okuyan Türk-İş 3. Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, TEKEL işçilerinin eyleminin tüm ezilenlere umut olduğunu söyledi. Kireçkaya, ''Ülkemizi sevmeye, haklarımızı korumaya, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz. 4-C'yi yırtıp başınıza çarpmaya devam edeceğiz. Direnişinizle IMF'nin ekonomik programları uygulanarak fakirleştirilen, fukaralaştırılan, adeta ilk insanlar gibi sadece karınlarını doyurabilmenin mücadelesini veren işçilerin, işsizlerin, emeklilerimizin, çiftçilerimizin, esnafımızın, gençlerimizin gururu oldunuz. Sendikacılıkta haksızlığa karşı isyan ve mücadele esastır. Biz çalışmak ve ürettiklerimizden adil pay almak istiyoruz'' dedi.

Eylem, basın açıklamasının ardından bir süre boyunca caddeyi trafiğe kapatarak sloganlar atmaya devam eden işçilerin, bekleyen servislere binmeleriyle son buldu.

Antalya’da TEKEL işçilerine destek
Antalya’da, AKP binası önünde yapılana protestoya, KESK, DİSK, meslek örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. Türk-İş Temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, TEKEL işçilerinin haklı direnişine vurgu yapılarak, geçici, güvencesiz istihdam uygulamalarına son verilmesi istendi.
Açıklamada ayrıca, AKP’nin polis aracılığıyla TEKEL ve itfaiye işçilerine uyguladığı saldırgan tavra, son ücret zamlarına ve AKP Hükümetinin işçi düşmanlığına vurgu yapıldı.

Eylemde, ‘TEKEL işçisi yalnız değildir’, ‘Ölmek var dönmek yok’ sloganları atıldı.

Muğla’da da eylem vardı
Muğla’da yapılan AKP’yi protesto eylemine yaklaşık 1000 kişi katıldı. Eylem boyunca AKP’nin halk düşmanlığını ifade eden sloganlar atıldı. Yapılan açıklamada, dün gözaltına alınan ve akşam saatlerinde serbest bırakılan TEKEL işçilerinin yanında olunduğu vurgulandı. TEKEL işçilerinin haklarını kazandığı durumda, tüm ülke emekçilerinin kazanacağı vurgulanan açıklamada, ‘bu eylem artık Türkiye işçi sınıfının onur meselesi olmuştur’ dendi.
Haftaya yine aynı saatte, 17.00’de yapılacağı duyurulan eyleme, Türk-İş, DİSK ve KESK dışında TKP, SDP ve SP de destek verdi.

(soL – Haber Merkezi)