Ahmet'in patronu serbest

İş cinayetinde yaşamını yitiren çocuk işçi Ahmet Yıldız’ın patronu Ali Koç'un bugün görülen davada tahliye edilmesinin ardından açıklama yapan Gündem Çocuk Derneği, “Ahmet’i öldürenlerin de cezasız kalacağından endişeliyiz!” dedi.

14 Mart 2013 tarihinde kaçak işyerinde, kaçak olarak çalışırken press makinesine sıkışarak yaşamını kaybeden Ahmet Yıldız davasının bugün görülen duruşmasında iş yeri sahibi sanık tahliye edildi. Ailenin, sanık ile para karşılığında anlaşarak davadan vazgeçtiği bir önceki duruşmada sanık Ali K. kick box maçı olduğunu ve maça katılmak istediğini belirterek tahliyesini talep etmişti.

Gündem Çocuk Derneği yaptığı yazılı açıklamada süreci şöyle özetledi:

“Yaşamını kaybeden Ahmet Yıldız Urfa’dan Adana’ya göç eden kalabalık bir ailede, aile bireylerinin söylediği üzere “neşeli ve çok çalışkan, hiçbir işten erinmeyen” 13 yaşında bir çocuktu. Yasalar her ne kadar 13 yaşındaki bir çocuğun okulda olması gerektiğini söylese de evlerine yakın bir yerde, kaçak olduğu bilindiği ancak hakkında hiçbir işlem yapılmayan bir iş yerinde çalışıyordu. Pres makinesinde çalışan Ahmet’in 30 saniyede değil 15 saniyede bir sıkıştırma yapabilmesi için başka işyerlerinde de çok yaygın uygulandığı gibi pres makinesinin sensörü bilerek kapatıldı. Kapatılınca da Ahmet’in kafası makinede sıkıştı.

İş yeri sahibi Ahmet’i hastaneye götürmeden önce cinayetin izlerini temizlemiş ve doktorlara çocuğun trafik kazası geçirdiğini söylemişti. Ancak olayın trafik kazası olmadığını doktorun fark etmesi üzerine durum savcılığa bildirmiş ve adli mercilere yansımıştı. Bilirkişi raporunda %100 kusurlu bulunan İşyeri sahibi Ali K. aileye para yoluyla anlaşma teklif etti ve aile ikinci duruşmada şikâyetinden vazgeçti.“

Gündem Çocuk Derneği’nin ve Adana Barosu’nun müdahillik talebini de reddeden mahkeme bugün iş yeri sahibi sanık Ali K.’yı tahliye etti ve davayı 1 Ekim 2013 gününe erteledi.

Bu suçun da tıpkı çocuklara karşı işlenen pek suçta olduğu gibi cezasız kalacağından endişe ettiklerini açıklayan Gündem Çocuk Derneği, sadece 2012 yılında iş cinayetleri sebebiyle en az 38 çocuk yaşamını kaybettiğini anımsattı. Söz konusu tahliye kararı karşısında öfkelerinin büyük olduğunu belirten Gündem Çocuk Derneği, davada müdahilliği süren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere herkesi bu davanın takipçisi olmaya çağırdı.

(soL- Haber Merkezi)