Sayfa yolu
26 Mayıs'a kadar açlık grevi
Yayın Tarihi: 24.05.2010 , 18:42 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Çoğunluğu TEKEL işçilerinden oluşan yaklaşık 40 kadar işçi sağlık kontrolünden geçtikten sonra saat 17.00'de açlık grevine başlayacak. Açlık grevinin 26 Mayıs'a kadar süreceği bildirildi.
İstanbul'da Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği binasını işgal eden işçiler "Yaşasın açlık grevimiz", "Maden şehitleri ölümsüzdür", "Biz haklıyız, biz kazanacağız", "Türk-İş istifa, Kumlu istifa", "Kahrolsun sendika ağaları" sloganları atarak eylemlerini sürdürüyorlar.
Binanın dışında toplanan yüzlerce kişi de sloganlarıyla içerideki işçilere destek veriyor.
Tekgıda-İş Sendikası Cevizli Şube Başkanı Yunus Durdu, 26 Mayıs'ta genel greve gidilmesi kararının nedenlerinden birinin "güvencesiz çalışma" olduğunu, 30 maden işçisinin ölümünün güvencesiz çalışmadan kaynaklandığını söyleyerek, "işçi sınıfının tepkileri ortaklaşıyor" dedi.
Durdu, 26 Mayıs'ta genel grev kararını bir saatlik iş bırakma eylemine dönüştüren konfederasyonların bu kararlarını gözden geçirmelerini beklediklerini söyledi. Tek Gıda İş Şube Başkanı Durdu, sözünün arkasında durmayan Türk-İş yönetiminin ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun istifasını istediklerini de vurguladı.
Durdu, 26 Mayıs'ta Türk-İş'e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri olarak Gümüşsuyu'ndaki Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanacaklarını ve burada eylem yapacaklarını da açıkladı.
Tek-Gıda İş 8. Nolu Şube Başkanı Dursun Şahin de konferedasyonların kararlarını gözden geçirmeleri gerektiini belirtti. Şahin TEKEL işçilerinin eyleminin sınıf hareketi adına yapıldığına dikkat çekti.
Şahin, 22 Şubat'ta konfederasyonların ortak aldıkları genel grev kararının 12. maddelik bir gerekçesi olduğunu hatırlatarak, "Bu 12 maddenin hangisinde değişiklik oldu da, geri adım attılar" diye sordu.
Bugün öğle saatlerinde İstanbul Şube Yöneticileri Toplantısı sırasında, 15 şube başkanı Taksim Gümüşsuyu'ndaki Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği'ne gelerek eylem yapan işçilere destek amacıyla binanın önüne siyah çelenk bıraktılar ve bir açıklama yaptılar. Açıklamayı yapan Tekgıda-İş Sendikası Cevizli Şube Başkanı Yunus Durdu, daha önce 26 Mayısta yapılacağı açıklanan genel grevden vazgeçilerek 26 Mayıs'ta bir saatlik iş bırakma eylemi yapılması kararının alınmasını eleştirdiklerini ifade ederek, Tekel işçilerinin Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yu bu nedenle istifaya davet ettiğini, kendilerinin de sendika olarak bu eylemi desteklediklerini söyledi.
İşçilerin eylemde olduğu Türk-İş binası önünde toplanan yüzlerce kişi işçilere destek veriyor.
(soL - Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.