2012'nin ilk altı ayında en az 378 işçi hayatını kaybetti

Patlamalar, göçükler, düşmeler, elektrik çarpmaları, inşaat cinayetleri sürüyor… Haziran ayında en az 59 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybederken, bu sayılarla birlikte 2012'nin ilk altı ayında işçi cinayetleri sonucunda 378 işçi hayatını kaybetmiş oldu.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran ayı işçi cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre Haziran ayında 59 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetleri ülkenin dört bir yanında Haziran ayında da devam etti. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından ve emek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit ettiği rakamlara göre Haziran ayında en az 59 işçi hayatını kaybetti.

Ölümler en çok inşaat ve mevsimlik tarım sektöründe yaşandı
Sermaye ve AKP iktidarının lokomotif sektörü olan inşaatlar işçi ölümleri üzerinden büyümeye devam ediyor. Sadece Haziran’da 16’sı yüksekten düşmeden kaynaklı 23 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

TBMM’de “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası” görüşülürken Meclis kapısında atık su gideri çalışması yürüten Nadir Kekilli adlı işçi göçük altında kalarak hayatını kaybederken, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan açıklamada, “Sadece bu durum sermayenin ve iktidarın işçinin sağlığına bakışının bir özetidir” denildi.

Mevsimlik tarım işçileri ölüyor
İSİG’in açıkladığı raporda mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarına da dikkat çekilirken yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çoğunluğunu yoksul Kürt köylülerinin oluşturduğu mevsimlik tarım işçileri ölüm yolculuğuna çıktı diye. Haziran’da da yollara savrulan 7 tarım işçisi aramızdan ayrıldı… Tersanelerdeki ölümler ise devam ediyor. Antalya’da 46 yaşındaki montaj ustası Uğur Kazancı’nın ölümüyle Limter-İş Sendikası’nın tespit edebildiği 151. iş cinayeti gerçekleşti.”

İş cinayetleri en çok Eskişehir, Manisa ve İstanbul’da yaşandı
Haziran ayında her gün ülkenin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri gelirken, Eskişehir ve Manisa’da 6’şar işçi İstanbul’da 4 işçi Ankara’da ve Bursa’da 3’er işçi hayatlarını kaybetti.

İş cinayetleri mühendisleri de aramızdan alıyor
26 Haziran 2012 tarihinde, İzmir’in Torbalı ilçesinde bir fabrikanın bacasına emisyon ölçümü yapmak amacıyla çıkan Çevre Mühendisi Onur Ercan Özakıncı, yüksek gerilim hattında elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

(soL - Haber Merkezi)