1 Nisan TEKEL eyleminden notlar

TEKEL işçileri gece yarısından itibaren polis ablukasına alınan Ankara'da engellere rağmen bir araya geldi. İlerleyen saatlerde Tek Gıda-İş sendikasının polis tehdidi sonucu 24 saatlik oturma eyleminden çekilmesinin ardından, sol gruplar eylemi Kızılay'a yapılan bir yürüyüşle sonlandırdı.

- Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan TEKEL işçileri, sabahın erken saatlerinde Ankara’ya ulaşmaya başladılar. Bazı otobüsler ise, yola çıktıktan sonra çeşitli il ve ilçe girişlerinde ve otoyol gişelerinde defalarca durduruldu.

- Bir TEKEL işçisinin, “Bizim için büyük bir karşılama hazırlamışlar, çok gururlandık” sözleriyle tarif ettiği ‘güvenlik önlemleri’, Ankara’da adeta bir sıkıyönetime dönüştü. Kentin Eskişehir yolu ve İstanbul yolu gibi ana girişlerinde panzer eşliğinde bekleyen polis ekipleri, belli otobüsleri kenara çekerek ve aramalar yaparak işçilerin girişini zorlaştırmaya çalıştı. İstanbul yönünden gelen TEKEL işçileri gişelerde otobüslerinden indirilerek kilometrelerce yolu yürümek zorunda bırakıldı.

- Şehir merkezine ulaşan işçilerin Türk-İş Genel Merkezi’nin olduğu Bayındır Sokak’a ve Sakarya Meydanı’na sokulmaması için Kızılay adeta bir labirente dönüştürüldü. Meydana girmeye çalışan insanların buradaki işyerlerinde çalıştıklarını kanıtlamaları istendi. Ankaralılar polis ile sık sık tartışmaya girerek TEKEL işçilerinin yaklaşık üç ay süren eylemi boyunca sıkıntı yaşamadıklarını, şu anda yaşanan karmaşanın ise polis kaynaklı olduğunu ifade ettiler.

- Ankara’ya gece yarısı oldukça erken saatlerde gelerek Türk-İş binası önüne kadar ilerleyebilen ve kendi sendika binalarına girerek dinlenmek isteyen bir grup TEKEL işçisine ise, “Türk-İş yönetiminin girişleri yasakladığı” söylenerek engel çıkarıldı.

- Polis, Türk-İş binasına çıkan sokakların girişlerinde biriken TEKEL işçilerini, Bayındır Sokak ve Sakarya Caddesi’nin yasal miting alanı olmadığı gerekçesiyle Abdi İpekçi Meydanı’na yönlendirmeye çalıştı. İşçiler, polisin kendilerini daha kolay dağıtmak ve Ankaralılardan izole etmek için burayı seçtiği düşüncesiyle buna direndi ve Mithatpaşa Caddesi’ne doğru yürüyerek burayı bir süre trafiğe kapattı. Polisin gaz ve cop kullanarak dağıttığı yol kapatma eyleminin ardından işçiler, önceden çadırların kurulu olduğu Tuna Caddesi’nin karşı yakasında toplanmaya başladı.

- Buluşma alanı haline gelen Tuna Caddesi’ne sendika ve meslek örgütleri ile sol parti ve örgütlerin yanı sıra İstanbul’dan gelen itfaiye işçileri ile Samatya Hastanesi inşaat işçileri de katıldı. KESK üyeleri ise Sakarya Caddesi’ne paralel olan Ziya Gökalp Caddesi üzerinde toplanmaya başladı.

- Öğleye doğru Tuna Caddesi’ndeki sol örgütlerin bir bölümü Sakarya Meydanı’na geçerek burada toplanmaya başladı. Bunun üzerine polis, meydanın girişlerindeki ablukayı yoğunlaştırdı. Çeşitli illerden polislerin Ankara’ya taşındığı öğrenilirken, polis helikopteri de devamlı olarak tur atmaya başladı.

- Ziya Gökalp Caddesi üzerinde toplanan ve Tuna Caddesi’ne girmek isteyen KESK üyelerine polis gaz ve copla saldırdı. Kovalamacanın ardından KESK üyeleri Tuna Caddesi’ndeki işçilere katıldı. Bir süre sonra Tuna Caddesi’nde toplananlar da ara sokaklardan Sakarya Meydanı’na geldi. Polis aracından “eylemin yasadışı olduğu ve müdahale yapılacağı” yönünde anonslar yapılmaya başlandı.

- Meydandaki çoğunluğu TKP üyeleri ile TEKEL işçilerinden oluşan bir grup, Türk-İş binasına doğru Bayındır Sokak üzerinden yürüyüşe geçti. Sokak ortasında kurulan polis barikatına kadar yürüyen ve burada oturma eylemine geçen grubu polis defalarca dağıtmakla tehdit etti. Polis aracından, “buradaki kişilerin TEKEL işçileri ile alakasının olmadığının tespit edildiği”, “Sakarya Meydanı’nda ellerinde molotof kokteyli bulunan çok tehlikeli provokatörler bulunduğunun saptandığı”, “Olayla ilgisi bulunmayan meraklı vatandaşların meydanı terk etmesi ve provokatörleri yalnız bırakması gerektiği” şeklinde anonslar yapıldı. Ayrıca polis esnafa da kepenklerini indirip masalarını çekmesi yönünde telkinde bulundu. Fakat birçok bar ve kafenin uyarıyı dikkate almadığı görüldü.

- Bayındır Sokak’ta toplanan grupta TEKEL işçileri söz alarak Ankara’ya geliş sebeplerini anlattılar ve kendi aidatları ile yapılan sendika binalarına gitmekten başka bir niyetleri olmadığını ifade ettiler. TKP Ankara il yöneticilerinden Erkan Yıldız da, amaçlarının Türk-İş’e gitmek olduğunu, ancak polisin geçit vermemesi halinde eylemlerini ve gece boyu yapılması planlanan oturma eylemini burada gerçekleştireceklerini söyledi. Polisin müdahale anonsları bir süre sonra kesildi.

- KESK, DİSK ve Tek Gıda-İş genel başkanları, yaptıkları görüşmenin ardından Sakarya Meydanı’na geldiler. Burada bir açıklama yapılacağının duyurulması üzerine Bayındır Sokak’taki kitle de meydana geldi.

- Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Ankara’da demokratikleşme iddiaları ile bağdaşmayan ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sıkıyönetim ortamı yaratıldığını ifade etti. Türkel, 24 saatlik oturma eylemi gerçekleştirileceğini ve ertesi gün TEKEL işçiler adına basın açıklaması yapılacağını söyleyerek önceki kararları doğruladı. Daha sonra Sami Evren ve Süleyman Çelebi tarafından yapılan açıklamaların ardından davul zurna eşliğinde halaylar çekilmeye başlandı. Saatler ilerledikçe işyerlerinden ve okullarından çıkan Ankaralıların da katılımıyla meydan kalabalıklaşmaya başladı.

- Hava karardıktan sonra polis ablukası yeniden sıkılaşmaya başladı. Saat 19.30 civarında polis, “eylemin yasa dışı olduğu, bu saate kadar müsaade edildiği, ancak artık müdahale edileceği” anonslarını başlattı.

- Meydana girişleri tamamen kapatan polis, alana girmek isteyenlere bu girişimlerinin doğrudan gözaltı ile sonuçlanacağını söyledi. İş çıkış saatinde meydandaki eyleme katılmak isteyen çok sayıda kişi bu nedenle Ziya Gökalp Caddesi üzerinde birikti ve sloganlarla dışarıdan destek verdi.

- Bu sırada Tek Gıda-İş yönetimi herhangi bir açıklama yapma gereği duymadan eylemden çekilme kararı aldı. Tek Gıda-İş'in, TEKEL işçilerinin ve destek veren sendikaların çekilmesinin ardından alanda kalan sol parti ve örgütler ile sınırlı sayıdaki TEKEL işçileri, polis saldırısına karşı zincir oluşturdu.

- Çoğunluğunu TKP ve Halkevleri’nin oluşturduğu kitle, ortak bir karar alarak polisin tehditleri ile değil kendi inisiyatifiyle çekileceklerini açıkladı. Alandaki örgüt temsilcilerinin ortak değerlendirmesi sonucunda, Kızılay’a doğru bir yürüyüş yapılarak eylemin sonlandırılması kararı alındı. “TEKEL işçisi kazanacak”, “AKP halka hesap verecek” sloganları ile yapılan yürüyüş, Yüksel Caddesi’nde sonlandırıldı.


(soL - Ankara)