TKP: Yeni bir Anayasa için AKP Anayasası’na Hayır!

TKP, bugün Taksim’de yaptığı bir eylemle “12 Eylül Anayasa Referandumu’nda Hayır” kampanyasını başlatırken, 12 Eylül’de “Hayır” denmesinin halkımız için bir başlangıç olması gerektiği kaydedildi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) bugün Taksim’de yaptığı eylemle 12 Eylül’de yapılacak Anayasa referendumunda “Hayır” diyeceğini açıkladı. Coşkulu sloganların atıldığı eylemde, “Halkı Aptal Yerine Koyanlara İkinci 12 Eylül’de de Hayır” denildi.

Bugün İstiklal Caddesi’nde Tünel’de toplanan TKP üyeleri ve dostları Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe vatandaşlar da alkışlarıyla destek verirken, yürüyüş boyunca, “12 Eylül AKP ile sürüyor”, “Tayyip’in yasası cunta yasası”, “Halk Hayır diyecek Tayyip Sultan gidecek”, “Gerici, hırsız halk düşmanı AKP”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları attı.

Uzun yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, açıklamasında bir süredir süren anayasa tartışmalarının çok önemli bir evresine gelindiğine dikkat çekerken, “Ülkemizde bir Anayasa sorunu vardır. Hepimizin bildiği gibi, "82 Anayasası" olarak adlandırılan yürürlükteki Anayasa, ABD yetkililerinin “bizim çocuklar” olarak adlandırdığı faşist generallerin gerçekleştirdiği bir darbenin, 12 Eylül darbesinin ürünüdür” dedi.

Erkan Baş, halkın emperyalizme bağımlılık, eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk, çürüme ve cehalet kaynağı durumundaki sermaye diktatörlüğünü korumaktan başka işe yaramayan bu anayasadan mutlaka kurtulması gerektiğini vurgularken şöyle konuştu: “TKP, yıllardır 12 Eylül Anayasası'na karşı mücadele etmektedir. Bunun bir uzantısı olarak da, daha önce ‘Toplumcu Anayasa Taslağı’ adıyla hazırladığımız bir öneriyi emekçi halkımızın ve ülkemiz aydınlarının dikkatine sunmuştuk. Buradan bir kez daha ilan etmek isteriz TKP, 12 Eylül Anayasası'na karşıdır ve benzeri tüm Anayasa girişimlerinin karşısında, ekseni ‘Toplumcu Anayasa’da belirtilmiş, eşit, özgür ve kardeşçe yaşayacağımız bir ülke hedefiyle mücadele edecektir.”

AKP’nin, bir kez daha toplumsal rahatsızlıkları kendi işbirlikçi ve gerici siyasal hedefleri için kullanmaya çalıştığına dikkat çeken Baş, “AKP, 12 Eylül süreci ile örgütsüzleştirilen toplumun, sömürücü sermaye sınıfı tarafından bütünüyle teslim alınmasının yasal dayanaklarını güçlendirme çabasındadır. Emekçilerin, halkın çıkarları ile en küçük bir ilgisi olmayan değişikliğin emekçi halkımız ile ilerici, devrimci, sol güçler açısından savunulacak herhangi bir yanı yoktur” dedi.

TKP Genel Başkanı Baş, Anayasa’nın Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra tek seferde ve bütün olarak oylanacağı için, tek tek maddelerin ötesinde değişikliklerin özünü göz önüne alınması gerektiğini kaydederken, “Bu nedenle işçi sınıfı ve emekçi halkımızın çıkarları tereddütsüz bir ‘Hayır’dan yanadır” şeklinde konuştu. Baş, AKP tarafından önerilen paketin halkımızın yeni bir anayasa gereksiniminin AKP tarafından karşılanamayacağını bir kez daha tescillediğini söyledi.

“AKP 12 Eylül Anayasası’nın ömrünü uzatıyor”
Yaptığı açıklamada AKP’nin değişim talebinin esas olarak 12 Eylül Anayasa’sını mantıksal sonuçlarına eriştirme çabası olduğuna dikkat çeken Baş, “AKP'nin hazırladığı Anayasa değişiklik paketi, kendi siyasi hedeflerine ve çıkarlarını savunduğu piyasacı güçlerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmıştır. AKP Anayasası'da sözde 12 Eylül'ü mahkûm etme görüntüsü altında 12 Eylül iktidarını kuvvetlendiren bir girişime daha imza atmaktadır” dedi. 12 Eylül Anayasası’nın bugüne dek 16 kez değiştirildiğini ifade eden Baş, bu değişikliklerin cunta Anayasası'nın ömrünü uzatmaktan başka bir işe yaramadığını, AKP’nin bir kez daha 12 Eylül Anayasası'nın ömrünü uzatmak üzere hamle yaptığını vurguladı.

Baş, 12 Eylül günü gerçekleştirilecek referandumda “Hayır” oyu kullanmanın aynı zamanda bu yalanları da boşa çıkarmak anlamına geleceğini kaydetti. Tüm düzen partileri gibi AKP’nin de 12 Eylül‘ün ürünü ve onun devamı olduğunu söyleyen Baş, “AKP'nin kurulmasında ‘28 Şubat Süreci’nin doğrudan etkisi herkesçe bilinmektedir. AKP, kurdurulmuş ve arkasında ABD'nin olduğu çok iyi bilinen bir partidir” dedi.

“Halkı aptal yerine koyanlara HAYIR”
Baş konuşmasında, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının ağır bir saldırı örgütlediğini ve halkın ağır bir yalan bombardımanı ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP, maddelerini referandumdan geçirmek için her türlü kirli metodu kullanmaktadır. Yandaş ve tetikçi basın, müftüler, eski solcu satılmış kalemler, zamanın çetecileri bu operasyonda görev almaktadır. Bir diyanet görevlisi çıkıp da “Evet demeyen cehenneme gider” diyebiliyorsa, Halkımız “Hayır” demeli ve halkı aptal yerine koyan bu zorbalığa boyun eğmediğini göstermelidir.”

AKP’nin 8 yıllık iktidarı boyunca ülkeyi bir yıkımın eşiğine getirdiğine vurgu yapan Baş, “AKP iktidarı boyunca emekçilerin payına düşen daha fazla sömürü, daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik ve toplamda daha zor bir yaşamdır. Geride kalan dönemde AKP'liler ve AKP'ciler servetlerine servet katarken ülkemiz ve halkımız yoksullaşmaktadır. AKP iktidarının özeti budur. Anayasa değişiklik paketi, yıpranan AKP'nin kendi iktidarını da cilalama girişimidir. Ve bu nedenle de ‘hayır’ demek gerekmektedir. 12 Eylül günü TKP çağrısına uyarak verilen her “Hayır”, AKP iktidarına karşı tavizsiz bir konumlanış anlamına gelecektir” dedi.

Türkiyeli komünistlerin, yurtseverlerin bugünden itibaren Anayasa paketine karşı çalışmalarını yoğunlaştıracağını duyuran Baş şöyle konuştu: “12 Eylül 1980'de, tankların ve süngülerin baskısıyla boyun eğdirilen ülkemizde, geride kalan 30 yıl boyunca emekçiler hemen her gün kaybetmişlerdir. Halkımız ve ülkemiz 12 Eylül'de ‘Hayır’ diyememenin bedelini çok ağır ödemiştir. Bu, bugün bütün açıklığıyla ortadadır ve 12 Eylül'de ‘Hayır’ diyen devrimcilerin, sosyalistlerin haklılığı görülmüştür. 1980'de ‘Hayır’ diyen devrimciler, sosyalistler olarak bu kez, bu sese emekçi halkımızın çok daha geniş kesimlerinin ortak olması için bir çağrı yapıyoruz.”

Bu “Hayır”ın bir başlangıç olması gerektiğini söyleyen Baş, TKP’nin halkı emperyalist ülkelerin ve sömürücü sınıfların ülkemize dayattığı yasal düzenlemelere karşı mücadeleye davet ettiğini ifade etti.

TKP Genel Başkanı Baş’ın açıklaması “Sadece AKP'den değil, AKP'nin temsil ettiği işbirlikçi, gerici, piyasacı iktidardan kurtulmak için, emekçi sınıfların, solun, sosyalizmin sesini yükseltmeye, eşitlikçi ve özgürlükçü düzen için mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleriyle son buldu.

(soL - Haber Merkezi)