TKP meclise yürüdü: Son NATO askeri gidene kadar mücadele sürecek!

Türkiye Komünist Partisi, Türkiye'yi açık bir savaş sokmak üzere Patriot füzeleri ve 1200 yabancı askerin gelmesini protesto etmek için meclise yürüdü.

Güncelleme: 14:29
TKP son NATO askeri gidene kadar mücadelesini sürdürecek
TKP heyeti adına meclise giden TKP MK üyesi Erhan Nalçacı, mektubun bir dilekçe olmadığını ve TKP'nin son askerler bu ülkeden ayrılana kadar sürecin takipçisi olacağını ve mücadeleye devam edeceğini ilan ettiğini dile getirdi.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de meclis önündeki eyleme destek verirken, Nalçacı'nın konuşmasının ardından eylem sona erdi.

TKP'nin meclis başkanlığına sunduğu mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na,

25 Aralık 2012 günü Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısıyla Ankara'da toplanan yurtseverlerin uyarı mektubudur.

Ülkemiz topraklarına patriot füzelerinin yerleştirilmesini, NATO askerlerinin gelmesini ve Türkiye'nin bir savaşa sürüklenmesini istemiyoruz.

NATO radarlarıyla bir bütün oluşturan patriotların ülkemiz topraklarına yerleştirilmesi, yaklaşan bir savaşta Türkiye'nin savaş meydanı olması anlamına gelmektedir. Geçtiğimiz hafta ülkemize bir oldubittiyle “yabancı askerler” girdi ve sayının giderek artarak bini geçeceği söyleniyor.

Patriotların Türkiye'ye yerleştirilmesi ve bu sistemle birlikte yabancı ülke askerlerinin Türkiye'ye girmesi, siyasi açıdan bakıldığında savaş kışkırtıcılığı, hukuki açıdan ise bütünüyle gayrimeşrudur.

Topraklarımız savaşın ve emperyalist işgalin acısını fazlasıyla yaşamıştır. Halklarımız komşu ülke halklarıyla barış içinde kardeşçe yaşamanın önemini bu tarihsel acı deneyimlerle öğrenmiştir.

Bugün komşumuz Suriye halkının aynı acıları yaşamasına neden olan emperyalist planların ve provokasyonların boşa çıkarılması için sergilediğimiz karşı duruşun en önemli nedenlerinden birisi budur. Buna rağmen, AKP hükümetinin halkın bütünüyle karşı durduğu bu planlara ortak olması, ülkemizi komşu bir ülke ile savaşın eşiğine getirmesi, üstelik bunu sadece emperyalizmin bölgesel planlarının hayata geçmek üzere bir görev olarak yürütmesi kabul edilebilir değildir.

Bilindiği gibi patriotların Türkiye'ye verilmesi, ilgili ülkelerin parlamentolarında tartışılmış ve oylanmıştır. Ülkemizin savaş meydanı haline getirilmesi konusunda hükümet, NATO ve NATO üyesi birkaç ülke söz söylemiştir. Bununla birlikte ne halkın, ne de Meclis’in bu kadar önemli bir konuda fikri dahi sorulmamıştır.

Ateşe atılan bizim ülkemiz, bizim halkımız! Sözünü söyleme imkanı olmayan yine bizim halkımız! Bu gayrimeşru dayatmayı reddediyoruz.

Patriotların yanında gelmeye başlayan binden fazla NATO askerine birkaç bataryayı çalıştırmak veya korumak için gerek duyuluyor olamaz. Yüz binlerce asker besleyen Türkiye'nin asker ithalatına neden ihtiyaç duyduğunu kimse anlatamaz. İşin aslı, ülkemizde doğrudan emperyalist askeri varlık arttırılmaktadır ve bu “savunma amaçlı füzeler” diye kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. Ülkemiz halklarının bunu kabul etmesi düşünülemez.

Kaldı ki, Anayasa hükmü açıktır. “... yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi TBMM'nindir”. Meclis’te çoğunluğu elinde tutan AKP, Almanya ve Hollanda askerlerinin Adana'ya inmesiyle bu hükmü açıkça çiğnemiştir.

Bu dayatmaların Türkiye halkları tarafından kabul edilmeyeceğini bilmelisiniz.

25 Aralık 2012 günü Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısıyla Ankara'da toplanan yurtseverler olarak sizi uyarıyoruz, Füzeleri ve askerleri derhal geri yollayın."


Güncelleme: 13:45
"Emperyalizmin füzelerine, paranın padişahlığına geçit vermeyeceğiz"
Kürsüye çıkan Türkan Özcan adlı işçi, Yabancı askerlerin anayasayı ihlal ederek ülke topraklarına sokulduğunu belirterek buna tepki gösterdi. "Padişah bozuntusunun da onların işbirlikçisi olduğunu biliyoruz" diyen Özcan, "Ben işçiyim, anneyim ama hepsinden önce komünistim. Emperyalizmin füzelerine, paranın padişahlığına geçit vermeyeceğiz" dedi.


Güncelleme: 13:35
Erdoğan ODTÜ'ye arka kapıdan girdi, arka kapıdan kaçtı
ODTÜ'lü öğrenci Soner Ataseven, ODTÜ'deki saldırıları ve öğrenci direnişini anlatmak üzere kürsüye geldi.

"Erdoğan polisleriyle 1 saat ODTÜ'de kalmaya çalıştı ama beceremedi. Uzaya uydu gönderilmesini protesto ettiğimizi söylüyorlar, biz Türkiye'nin ABD uydusu olmasını protesto ettik bunu açık söyleyelim. ODTÜ bilime düşman diyen Erdoğan yalan söylüyor. Onlar bir taraftan uydu göndererek TÜBİTAK'ın bilimsel çalışmalarını engelliyorlar.

Erdoğan ODTÜ'ye denetmen gönderecekmiş. ODTÜ'yü Erdoğan'a denetletmeyiz, ODTÜ'ye arka kapıdan girip arka kapıdan kaçan Erdoğan ODTÜ'yü denetleyemez. O ancak arka kapıdan ABD'ye kaçar."


Güncelleme: 13:30
TKP heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bir uyarı mektubu götürüyor. Mektupta NATO füzelerinin ve askerlerinin derhal geri gönderilmesi talep ediliyor.


Güncelleme: 13:23
Bu halk NATO askerine ve AKP'ye geçit vermeyecek
Kürsüye çıkan TKP MK dönem sözcüsü Erkan Baş, kitleye sesleniyor. Baş, "Biz AKP iktidarının tüccarlar iktidarı olduğunu söylüyorduk. Onlar TC'yi gördüğünde tüccar cumhuriyeti anlıyorlar. Şimdi onlar ülkeyi taşeron cumhuriyete çevirmek istiyorlar. Onun için buradayız" dedi.

Erkan Baş'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Suriye halkına dayanışma mesajlarını iletmek, yaşasın Suriye-Türkiye halkının kardeşliği demek için toplandık. AKP iktidarı ne isterse ne yapmaya çalışırsa Türkiye halkları Suriye halklarının kardeşidir. Onların acısı acımız, dirençleri dirençlerimizdir.

Arkamda gördüğümüz meclis halkın iradesini temsil ettiğini söylüyor ama önce onlar kendi iradesine sahip çıksın. Meclis kararı dahi olmadan NATO askerilene bu ülkeyi açtılar. Bu ülke halkı NATO'yu istemiyor.

1 Mart'tan hükümet gereken dersi almış ki meclise dahi getirmeden bu ülkeyi NATO askerlerine açıyor. Ne yaparsanız yapın bu halk buna izin vermeyecek. Bugünkü eylem bu sürecin başlangıcıdır. Büyük bir kavgaya başlıyoruz, yolumuz açık olsun."

Video streaming by Ustream


Güncelleme: 13:13
Şu an polis Akay Kavşağı'nın bulunduğu alanda TOMA'larla barikat kurdu. TKP barikatın önüne getirdiği ses aracını kurdu. Eylem marşlarla sürüyor.


Güncelleme: 12:59
TKP'nin yürüyüşü Karanfil Sokak üzerinden "Yankee Go Home" sloganlarıyla sürüyor. Bu arada Ortadoğu basınından da kimi basın kurumları eylemi takip ediyor.


Güncelleme: 12:45
TKP'nin meclis yürüyüşü başladı. "Paranın padişahlığını, emperyalizmin füzesini, NATO'nun askerini yeneceğiz!" ana pankartı ile başlayan yürüşte "Emperyalistler işbirlikçiler korkun TKP görev başında", "Amerikan askeri olmayacağız", "Katil ABD işbirlikçi AKP", "Amerikan uşağı satılmış Tayyip", "Üslere el konsun, ABD defolsun," Bu memleket bizim kahrolsun emperyalizm" sloganları atılıyor.


AKP’nin Türkiye’yi savaşa sokma kararlılığına karşı TKP meclise yürüyor. Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen TKP üyeleri buradan meclise doğru yürüyüşe geçecek.

(soL – Ankara)