TKP bütün emekçileri patronlardan ve AKP’den hesap sormaya çağırdı

Bugün İstanbul'da 4 inşaat işçisinin zehirlenerek yaşamını yitirmesi üzerine TKP İstanbul İl Örgütü yaptığı açıklamada, işçi cinayetlerinin sorumlusunun patron düzeni olduğunu ifade ederek başta inşaat işçileri olmak üzere tüm emekçileri hesap sormaya çağırdı.

Bugün İstanbul Çekmeköy’de bir inşaat şantiyesinde 4 işçinin yaşamını yitirmesi üzerine Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul İl Örgütü bir basın açıklaması yayımladı.

İşçi ölümlerinin sorumlusunun patron düzeni olduğunun vurgulandığı açıklamada, zehirlenme sebepleri dahi açıklanamayan işçilerin ülkedeki AKP düzeninde insan yaşamının ne kadar değersizleştiğini bir kere daha gösterdiği ifade edildi.

“İşçi cinayetinin sorumlusu sermaye düzeni ve gerici AKP hükümetidir”
İstanbul Ümraniye’de Sur Yapı’ya ait bir inşaatta çalışan dört işçi gece uykularında zehirlenerek öldüğünün belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İşçilerin her gün birer birer iş "kazalarında" öldüğü ülkemizde, bugün dört kardeşimiz daha patronlara kurban verildi. Bunun nedenini bir kere daha güçlü bir şekilde söylemek gerekiyor: Sermaye düzeni ve gerici AKP hükümetidir.

Bir tarafta cari açık küçülecek, orta gelirliler konut sahibi olacak, dışarıdan milyar dolarlar gelecek, Türkiye bölgesel güç olacak diyen aç gözlü, görgüsüz ve sömürücü inşaat patronları var. Öte tarafta bu patronların sömürü ve talan çarklarını işleten AKP hükümetinin rolü ve gayreti!
İşte bu yüzden bugünkü örnekte olduğu gibi biz, Sur Yapı’da ölen işçilerin patronu Altan Elmas’lara ya da Ali Ağaoğlu’larına baktığımızda TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ı görüyoruz.

Öbür tarafta ise emeğiyle geçinmeye çalışan, bunun için evini barkını bırakıp gayri insani ortamlarda barınmak zorunda bırakılan ve bunun sonucunda hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimiz var. Onlara bakıncaysa Türkiye’de yaşayan bütün emekçileri ve yaşamlarını görüyoruz.”

“Bu işçi cinayetine patronlar tarafından kaza süsü verilmeye çalışılacak”
AKP’nin ve Sur Yapı’nın bu ölümlerin birinci elden sorumlusu olduğunun vurgulandığı açıklamada, patronlar tarafından kaza süsü verilmeye çalışılacak bu cinayet için AKP hükümetine ve inşaat patronlarına şu sorular yöneltildi:

“- Yeni iş güvenliği yasası ile birlikte her şeyin düzeleceğini ve işçi ölümlerinin yaşanmayacağını söylüyordunuz. Bu son örneği nasıl açıklayacaksınız?

- Bir grup işçinin aynı ortamda nasıl öldüklerine dair açıklama dahi yapılamıyor. Bu işin sorumluluğunu başka insanlarını üzerine atarak ihmal süsü verecek misiniz?

- İnşaat sektörü üzerinden ve emekçileri sömürerek milyarca lira kazanıyorsunuz. Neredeyse bedavaya yapılan iş güvenliği önlemlerini neden almıyorsunuz?

- Bu olayda da çıkıp kader kısmet açıklamaları yapacak mısınız? Emekçilerin canı bu kadar ucuz mu?”

TKP bütün emekçileri patronlardan ve AKP’den hesap sormaya çağırdı
Emekçilerin insan emeğinin ve canının hiçbir değeri olmayan şantiyeye dönüşmüş bir ülkede, her an bir iş cinayetine kurban gitmek zorunda olmadığının belirtildiği açıklamada, Türkiye Komünist Partisi, başta inşaat işçileri olmak üzere bütün emekçileri sömürücü inşaat patronları ve onların ağababaları AKP’den hesap sormaya çağırdı.

(soL-Haber Merkezi)