Tevfik Çavdar sonsuzluğa uğurlandı

İki gün önce yaşamını yitiren soL Portal ve soL Gazetesi yazarlarından Tevfik Çavdar’ın cenazesi Kocatepe’de düzenlenen törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

İki gün önce kaybettiğimiz yazar Tevfik Çavdar bugün Ankara’da Kocatepe Cami’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

Kocatepe Cami’nde düzenlenen törene Çavdar’ın ailesinin yanı sıra birlikte mücadele ettiği çok sayıda arkadaşı da katıldı. Yakınları ve mücadele arkadaşları son yolculuğunda Çavdar’a duydukları sevgiyi ve saygıyı dile getirdiler.

Çavdar’ın Türkiye’nin ilk planlamacılarından olduğunu belirten Üniversite Konseyleri Derneği Genel Sekreteri Erhan Nalçacı, Edebiyatla birlikte bir ülke tarihinin nasıl anlatılabileceğini Çavdar’dan öğrenmiş olduklarını belirtti. Nalçacı, Çavdar’ın sonuna kadar emekçi sınıflardan yana tavır koymuş olmasının imrenilecek bir şey olduğunu da sözlerine ekledi.

Kişisel olarak Tevfik Çavdar’la 1997’den beri tanışıyor olduklarını belirten Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Aydemir Güler, Çavdar’ın üretken yönüne dikkat çekerek bugüne kadar verdiği eserlerin üst üste konulması durumunda Çavdar’ın boyundan daha uzun olacağını söyledi.

Çavdar’ın Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından biri olduğunu söyleyen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Çavdar’ın analitik zekâya sahip olduğunu ve üniversitedeki derslerinde, yazılarında, dost sohbetlerinde çok iyi bir öğretmen olduğunu belirtti.

54 yıllık hayat arkadaşını, yoldaşını kaybettiğini söyleyen eşi Özden Çavdar, eskilerin deyimiyle Çavdar’ın rahle-i tedrisinden geçtiğini söyledi. Liseyi bitirdikten sonra evlendiğini ve bu nedenle üniversite hayatının gecikmeli olduğunu söyleyen Özden Çavdar, “fakat ben Tevfik’ten o kadar dolu dolu eğitim almıştım ki belki üç tane üniversite bitirseydim bana onun verdiği bilgileri, onun verdiği dünya görüşünü edinemezdim” şeklinde konuştu ve Tevfik Çavdar’ın eşi olmaktan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

Tevfik Çavdar’ın üstünkörü yapılan hiçbir şeyi sevmediğini ve klişe olan hiçbir şeyin arkasında durmadığını söyleyen kızı Işın Çavdar, babasının öğrencilik yıllarında kendisine “kızım nasıl, ne şekilde yaşadığın önemli değil, önemli olan sadece düşünce şeklin ve yaşama bakış açındır” dediğini ve babasının o sözüyle bu yaşlara kadar geldiğini belirtti.

Küçük kızı Ebru Çavdar ise Tevfik Çavdar’ın muhteşem bir baba olduğunu ve kendisiyle her şeyi paylaşabildiğini ifade etti.

(soL - Ankara)